Foto verspreid door de actiegroep tegen het beeld.
Foto verspreid door de actiegroep tegen het beeld.

Meerderheid voor beeld Willem van Oranje

DORDRECHT – De actie om het standbeeld voor Willem van Oranje tegen te houden, lijkt op niets uit te lopen. In de gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor het beeld, dat zou moete komen aan de Hofstraat nabij het museum Hof van Nederland, meldt de website Dordrecht.net.

Het CDA en de fractie ChristenUnie/SGP hebben een verklaring uitgebracht om te benadrukken dat Willem van Oranje een belangrijk persoon is voor de Nederlandse geschiedenis en in een andere tijd leefde dan de broers De Witt.

De fractievoorzitter van Beter voor Dordt, de grootste partij in de raad, David Schalcken, heeft eerder ook voor het standbeeld getekend.

Ook vanuit de kring van de VVD wordt volgens de website Dordrecht.net positief gedacht over de plaatsing van het beeld. Dat deed al eerder de fractievoorzitter van D66. Ook vanuit de PVV fractie is er meegetekend in de petitie om het standbeeld gewoon te plaatsen. De tot nu toe genoemde partijen hebben 28 zetels van 39 zetels in de gemeenteraad van Dordrecht.

Op een vroeg moment heeft PvdA- raadslid Cor van Verk zich uitgesproken tegen de komst van het beeld in de stad van de broers De Witt. Gewoon Dordt, VSP, de SP en Groen Links hebben op de eigen websites niet geschreven over de standbeeld discussie in Dordt.

De petities voor en tegen plaatsing van het standbeeld zullen eind oktober aandacht krijgen in de vergadering van de gemeenteraad. Dan zal formeel duidelijk worden hoe de stem verhouding in het bestuur van de stad ligt. De keuze voor het standbeeld is al gemaakt en er is geld voor om de kunstenaar zijn voorontwerp te laten uitwerken.

Voor het museum Hof van Nederland telt als sleuteldatum 19 juli 1572 en daarbij was Willem van Oranje direct betrokken.

Meer berichten