Het stadhuis met het omstreden portret van de stadhouder.
Het stadhuis met het omstreden portret van de stadhouder. (Foto: )

'Verwijder portret van prins Willem III'

Dordrecht - De nagedachtenis van de Gebroeders De Witt en de relatie met de Oranjes blijft in Dordrecht een gevoelig thema. De afgelopen tijd was er een discussie over het beeld van Willem van Oranje. Ben Corino, organisator van de De Witt herdenking op de Visbrug, vraagt aandacht voor een ander omstreden kunstwerk: het portret van stadhouder Willem III in de raadszaal van het stadhuis. Hier zijn pleidooi.

door Ben Corino

Wat doet prins Willem III eigenlijk in de raadszaal van het Dordtse stadhuis zou de centrale vraag moeten zijn in de discussie over het beeld van Willem van Oranje.

Er is commotie over het plaatsen van een standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht. De Willemsnieten en Willemswellen strijd doet een beetje denken aan augustus 1672. In 1672 werden de Dordtse gebroeders De Witt Raadspensionaris Johan en zijn broer Cornelis, ondanks hun historische grote bestuurlijke betekenis voor het land, door het Oranje gepeupel op het Groene Zoodje in Den Haag op beestachtige wijze  vermoord. Hoewel diens actieve rol nooit expliciet bewezen werd kwam de moord op de gebroeders prins Willem III wel zeer van pas. Net als zijn voorvader was hij behept met een pragmatische zwijgzaamheid.

Een saillant detail is dat ten tijde van de moord het Dordtse Oranje gepeupel het grote portret schilderij van hun oud-burgemeester Cornelis de Witt het stadhuis uitsleepte om dit vervolgens publiekelijk te vernietigen.

Herdenking van de beestachtige lynchpartij vond en vindt in Dordrecht sinds 2017 officieus plaats. Het portret van prins Willem III hangt zelfs in de Raadzaal van het Dordtse Stadhuis. Of de raadsleden en de bestuurders zich de dubieuze aanwezigheid van de prins bewust zijn betwijfel ik ten zeerste.

Dordrecht laat zich nog te weinig op voorstaan dat zij de stad van de De Witten zijn. Het beeld van Willem de Zwijger in Dordrecht, ik heb er geen wezenlijk bezwaar tegen. Of het er wel of niet komt is mij om het even. Zijn bewezen centrale plaats in de Nederlandse geschiedenis is mij volstrekt duidelijk. Wat ik ook weet is dat zijn historische betekenis in relatie tot Dordrecht van andere betekenis is. Anders dan bijvoorbeeld die van de De Witt's. Nee ik behoor niet tot de Willemsnieten of de Willemswellen. En ja natuurlijk onderken ik het belang van de eerste Vrije Staten Vergadering die op 19 juli 1572 plaats vond in Dordrecht. Een belangrijke bijeenkomst waar de afgevaardigde steden overeenkwamen om het verzet van onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spanjaarden te financieren. Zondermeer een historische bijeenkomst alleen de prins zelf was hier niet bij aanwezig. Wel zijn vertegenwoordiger Marnix van Sint-Aldegonde. En het is een denkfout om een relatie vte zien tussen Willem van Oranje en de De Witten. De beladen relatie tussen prins Willem III en de broers is echter wel een feitelijk gegeven. Wanneer de Dordtse gemeenteraad besluit om voor het standbeeld van de Zwijger te gaan dan is dit een democratisch genomen beslissing van de Dordtse volksvertegenwoording. Maar het zou mooi zijn als we dan vanaf heden samen met het Dordtse stadsbestuur, als eerbetoon aan de De Witten, de herdenking blijven doen bij het beeld van de De Witten. En de 20e augustus invoeren als onderdeel van de stadsagenda. Maar zou het ook niet van gepast historisch besef getuigen wanneer de gemeenteraad zich achter de oren gaat krabben met betrekking tot de vraag wat het portret van prins Willem III in de raadszaal doet? Wordt het langzamerhand niet eens tijd om dit portret van prins Willem III uit de Dordtse Raadszaal te verwijderen en naar elders te verhuizen waar het ongetwijfeld beter tot zijn recht komt.
Een laissez fair houding voor de historie en verhoudingen kenmerkt door de jaren heen het Dordtse bestuur en gemeenteraad.
Wat de scribent dezes betreft plaats men het beoogde Willems beeld, als nieuwe toeristische attractie, tegen de muur van de 'Berckepoort' behorend bij het Hof van Nederland.

Reactie

Reageren op het betoog van Ben Corino?
Mail een reactie naar redactie.svw@persgroep.nl .

Meer berichten