Burgemeester Wouter Kolff tijdens de persconferentie over The Passion.
Burgemeester Wouter Kolff tijdens de persconferentie over The Passion.

The Passion 'lang gekoesterde wens' voor Dordrecht

Dordrecht - Met de komst van The Passion naar Dordrecht op 18 april 2019  is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. "Hier zit een trotse en blije burgemeester", zei burgemeester Wouter Kolff na het bekend worden van het nieuws.

Door Arco van der Lee

Dordrecht heeft zich in mei kandidaat gesteld voor het tv-programma. De Passion sluit mooi aan bij de herdenking van de Synode, die in november begint. Die viering begint met het bezoek van de koning. "De Passion zit in het staartje van de herdenking", zegt Kolff nuchter.

Voor de naar verwachting 12.000 bezoekers wordt ruimte gemaakt in het Maartensgat. De schepen die hier normaal liggen, moeten plaats maken voor pontons en tribunes. De burgemeester is enthousiast over de locatie. "Het is een mooie plek midden in de stad, aan de voet van de kerk. Een historisch decor dat heel goed Dordrecht laat zien."

De inhoud van het programma wordt door de omroep bepaald, maar de burgemeester kent wel de grote lijnen. "De stad wordt er als geheel bij betrokken. Er wordt op verschillende mooie plekjes gefilmd. Er komt natuurlijk ook een processie door de stad met het witte kruis."

De processie komt over het Scheffersplein. Dat wordt een 'overloopplein', voor mensen die niet meer terecht kunnen bij de Houttuinen. Voor hen komt er op het Scheffersplein een scherm te staan.

De komst van De Passion kost de gemeente 485.000 euro. Daarvan gaat 200.000 euro naar de omroep. De rest is voor zaken als het gereed maken van de locatie en de veiligheid.

Maar het is goed besteed geld, verzekert burgemeester Kolff.  "Het is een mooie manier om de stad op de kaart te zetten. Zo'n evenement geeft de stad kleur." Bovendien sluit het thema van dit jaar 'Je bent niet alleen' aan bij de aandacht die de gemeente wil geven aan eenzaamheid.

Dat de keus van de organisatie op Dordrecht was gevallen, was op het stadhuis al een paar weken bekend. Men heeft dus al kunnen werken aan de locatie, de financiële bijdrage en de veiligheid. Ook zijn de omwonenden van het Passion-terrein op de hoogte gesteld.

Burgemeester Kolff ziet niet op tegen de drukte. "In Dordrecht hebben we ervaring met grote groepen mensen. De Kerstmarkt trekt 300.000 mensen in drie dagen. We weten hoe we met crowdmanagement moeten omgaan."

De plaatselijke kerken worden zeker betrokken bij The Passion. Ook komt er een koor dat bestaat uit plaatselijke zangers en zangeressen. Verder is de invulling niet aan de gemeente, maar aan de omroep.

Meer berichten