De dagpauwoog is heel gemakkelijk te herkennen. Een grote roodbruine vlinder met kenmerkende (pauw) oogvlekken.  (foto: Thomas van der Es)
De dagpauwoog is heel gemakkelijk te herkennen. Een grote roodbruine vlinder met kenmerkende (pauw) oogvlekken.  (foto: Thomas van der Es) (Foto: Thomas vd Es)

Thomas van der es: najaarszonnetje en dagpauwogen

Dordrecht -  Het is herfst en dat is te merken. De nachten worden nu snel kouder. In het luchtruim vliegen, vooral merkbaar in de ochtend, duizenden zangvogels over. Ik geniet er altijd met volle teugen van. Vooral de zonnige najaarsdagen zijn fantastisch.

door Thomas van der Es

In de Biesbosch kleuren de wilgen misschien wat grauwgeel, maar des te groter is het contrast met andere boom en struiksoorten die wel echt ´herfstig´ verkleuren. Opeens vallen Gelderse Roos, Esdoorn en Eik met gemak op.

De afgelopen dagen kwam ik in de herfstige Biesbosch nog regelmatig vlinders tegen. Een goede herinnering aan een warme zomer. Op een braamstruweel trof ik zo een zonnende dagpauwoog. Die kent u vast wel. Het is één van de meest algemene vlinders die Nederland kent. Het is daarnaast een vlinder die gewoon in Nederland blijft. In tegenstelling met bijvoorbeeld de atalanta die wel tot Spanje kan migreren!

De dagpauwoog is heel gemakkelijk te herkennen. Een grote roodbruine vlinder met kenmerkende (pauw) oogvlekken. Op het eiland van Dordrecht overwinteren veel dagpauwogen in de bunkers. Een holte in een boom of een schuurtje kan ook zo´n plek zijn.

Vroeger, toen de winters nog veel kouder waren, zag je de dagpauwogen hooguit tot eind oktober. De laatste jaren heb ik ze zelfs tot diep in november en december waargenomen. Op een warme winterdag kan de vlinder namelijk uit zijn winterrust komen. De laatste jaren waren vooral november en december ronduit zacht. Kou is geen enkel probleem voor de vlinders. Ze trekken namelijk allerlei stoffen terug uit hun lijf en maken zich zo klaar om flinke vorst te kunnen doorstaan. Zelfs minus 20 graden is geen probleem!

Warmte is een groter risico dan kou. Stel; je verwarmt opeens dat vrijstaande schuurtje, zal de vlinder ontwaken en opnieuw gaan zoeken naar een koud plekje.

De komende periode zijn ze vooral midden op de dag nog aan te treffen. Gewoon in uw tuin of in de Biesbosch.

Meer berichten