JanKees zoals veel klanten hem kennen. Naast de verkoop van modeltreinen en bijbehorende attributen is hij regelmatig tot 's avonds laat bezig met reparaties. (foto: Elisa Kuster)
JanKees zoals veel klanten hem kennen. Naast de verkoop van modeltreinen en bijbehorende attributen is hij regelmatig tot 's avonds laat bezig met reparaties. (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: JanKees Verheij

door Elisa Kuster

Dordrecht -  "Je stopt niet spelen omdat je oud wordt; je wordt oud omdat je niet meer speelt."
Het citaat van de Ierse schrijver George Bernard Shaw springt meteen in het oog wanneer je de winkel binnenloopt. Tussen de vitrines, gevuld met treinen en miniatuurfiguurtjes, staan de klanten keurig te wachten op hun beurt. Het wachten is niet vervelend, er is zoveel te zien en te bewonderen dat de tijd vliegt. Wanneer ze worden geholpen door JanKees Verheij kunnen ze eindelijk hun verhaal kwijt. Of het nou gaat om een kapotte decoder, olie in de motor, een onderdeel dat ontbreekt, JanKees zorgt dat iedere klant tevreden het pand verlaat. Het pand aan de Binnen Walevest waar al sinds 1960 Het Winkeltje is gevestigd. JanKees mag zich deze week Dordtenaar van de Week noemen.

"Ik ben net zo oud als de winkel, al snel na de opening kwam ik om de hoek kijken," zegt JanKees lachend. "Mijn vader heeft toen van zijn hobby zijn werk gemaakt en met succes."
JanKees weet niet beter dat zijn leefwereld gevuld is met modeltreinen, als kind vond hij het iets vanzelfsprekend maar sinds hij de winkel runt ziet hij hoe bijzonder het is. "Ik kwam van de landbouwschool en wist niet zo goed wat ik wilde. Af en toe repareerde ik wat treinen, daar bleek ik wel handig in te zijn."
Vanaf de mechanische jaren '80 tot het huidige digitale tijdperk, JanKees heeft het allemaal meegemaakt en heeft zich alles eigen gemaakt. "Voorheen was een reparatie een stuk simpeler, je zag in één oogopslag waar het aan schortte. Nu is het kwestie van programmeren en dat kan nog wel eens wat meer tijd kosten. Vroeger had je veel minder aanbod, een catalogus bestond uit een aantal wagons die de fabrikant jarenlang aanbood. Nu is het driedubbel dik en moet je echt van te voren bestellen omdat sommige treinen maar even verkrijgbaar zijn."
In de toonbankvitrine zien we tal levensechte miniaturen van koeien tot straatlantaarns die langs de spoorbaan kunnen worden bevestigd. "Mijn vader bouwde alles zelf, van rails tot wachthuisjes, tegenwoordig is meer kant en klaar te koop. De markt is verschoven van modelbouw naar miniatuurtreinen die alles kunnen, zelfs het geluid kan digitaal worden nagemaakt."

Voor veel treinliefhebbers lijkt de baan van JanKees een droombaan al kleven er ook nadelen aan. "Mensen zien mij hier altijd heel ontspannen klanten helpen maar ze vergeten dat ik soms tot 's avonds laat met reparaties bezig ben. Dat is nog een reden waarom mensen uit het hele land bij Het Winkeltje komen, repareren gaat niet online." De opmars van online winkelen heeft zijn klandizie niet verminderd en JanKees denkt dat er altijd toch mensen zijn die liever in een winkel kopen. "Uiteindelijk willen mensen gewoon zien wat ze kopen en daar goed advies bij krijgen, daarvoor ga je naar de winkel."
Elke dag tussen de treinen van 's ochtend vroeg tot  's avonds laat, heb je dan nog tijd voor andere bezigheden?
"In mijn vrije tijd vind je mij op de vliegclub waar ik met radiografisch bestuurbare helikopters in de weer ben. Waar mijn klanten ontstressen door middel van treinen, zo ontspan ik met helikopters."

Meer berichten