In tweede termijn is Rik Kramer namens DFC wel doeltreffend vanaf de elfmeter. DFC leidt met 1-0.
In tweede termijn is Rik Kramer namens DFC wel doeltreffend vanaf de elfmeter. DFC leidt met 1-0. (Foto: Don Fredo)

Zaterdagvoetbal: Topprestatie EBOH bij Nivo Sparta; Sterk herstel Dubbeldam

Dordrecht – Dé prestatie van de dag bij de Dordtse zaterdagclubs kwam zonder meer van EBOH. Dat versloeg in Zaltbommel kampioenskandidaat Nivo Sparta met 2-3. Eersteklasser Oranje Wit kende een ongelukkige wedstrijd in Woerden waar het met 2-0 verloor van Sportlust’46.

Van de derdeklassers boekte alleen Dubbeldam winst: 3-0 tegen het Zeeuwse ZSC’62. DFC kwam thuis in een bijzonder ‘penalty-duel’ niet verder dan 1-1 tegen De Fendert. Wieldrecht liet in de zelfde klas veel kansen onbenut wat resulteerde in een 2-1 nederlaag. Vierdeklasser GSC ODS trok thuis aan het langste eind tegen WCR (5-3). Een apart verslag van dit doelpuntrijke duel staat elders op deze site.

Oranje Wit

Eersteklasser Oranje Wit leed op ongelukkige wijze zijn eerste nederlaag van het seizoen. Onze man langs de in Woerden Ron Akkerman: “De eerste helft was er een om snel te vergeten. Thuisploeg Sportlust’46 kreeg twee kansjes waarvan een keer op de paal. De andere werd gered door onze keeper Jesper Harmans die de kopbal uit een corner wist te keren. Na 35 minuten ging OW over naar een 4-4-2 opstelling en creëerde het voor rust twee kleine kansen.”

“Vlak na rust twee grandioze reddingen van onze keeper op schoten van rond de 10 meter”, vervolgt Ron Akkerman. “Onze counters werden wel gevaarlijker zeker na het inbrengen van Jay Brand. Toch had Sportlust meer recht op een goal. Daar kreeg het de hulp van de scheidsrechter Collee bij. In de 62ste minuut liet hij onze grensrechter geheel onterecht staan en gaf in deze aanval een zeer dubieuze strafschop:1-0. Met opportunistisch voetbal en Van Valen erbij in de spits kwamen we niet verder. In de 90ste minuut werd het nog 2-0”

EBOH

De prestatie van de dag kwam zonder meer van de kersverse tweedeklasser EBOH. Dat versloeg Nivo Sparta nog wel in Zaltbommel (2-3). Met 6 punten uit 3 wedstrijden staan de Dordtse roodzwarten nu gedeeld derde achter koploper Woudrichem (3-9) en Roda Boys (3-7). Roda Boys komt volgende week op bezoek bij een ongetwijfeld extra gemotiveerd EBOH.

“Dit was een heel knappe teamprestatie”, aldus EBOH’s Mo Salman na afloop tegen De Stem van Dordt. “We moesten knokken voor elke meter bij een tegenstander waarover velen zeiden dat we die wedstrijd sowieso zouden verliezen”. Die zwartkijkers werden door een mentaal ijzersterk EBOH flink te kijk gezet.

Mo Salman over de knap gewonnen wedstrijd bij kampioenskandidaat nummer één: “We kwamen na zo’n kwartier achter door een ongelukkige eigen goal van Jesse Rensen in een duel met hun spits”. EBOH kwam daarna steeds beter in de wedstrijd. “Net voor rust zorgde Regga Regales voor de 1-1”. Toch keek EBOH bij de thee tegen een achterstand aan toen de thuisploeg een wat onfortuinlijk veroorzaakte strafschop benutte: 2-1.

“Na rust zijn we wat anders gaan spelen”, vervolgt Mo Salman. “Het leidde tot een weergaloze tweede helft waarin we geen fout begingen. Aanvoerder Jeffrey Monster zorgde voor de 2-2. Nivo Sparta zette daarna weer wat meer druk waarbij onze keeper zich met sterke acties onderscheidde”. En zo kon de thuisploeg fluiten naar de vurig gehoopte nieuwe voorsprong. Die kwam er dus niet. Sterker nog. Mo Salman: “In de 91ste minuut kregen wij een strafschop na een overtreding op een van onze invallers. En zo’n elfmeter kan je wel aan onze Leroy Verkerk overlaten (2-3)”.

Mo’s eindanalyse: “Een pittige wedstrijd tegen een goede tegenstander, waarin wij als collectief uitstekend hebben gepresteerd”.

Wieldrecht

“Ja, ben zeker teleurgesteld” reageerde Wieldrechts spits Mark van Agteren op de onnodige nederlaag bij Prinsenland (2-1). “Het was weer een wedstrijd met het bekende verhaal. Zelf de kansen niet maken en zelf een makkelijke goal weggeven. Een gelijkspel was terecht geweest”.

Voor rust was Prinsenland de betere ploeg, ‘maar na rust waren wij dat’. Vlak voor rust kwam de thuisploeg op 1-0. “Wij kwamen vijf minuten na de hervatting op 1-1. De verdiende goal kwam op naam van Quincy Ignacio. “We drukten daarna door maar maakten de kansen niet af. En in de 88ste minuut geeft Prinsenland een lange bal naar voren en valt wat gelukkig tussen onze verdedigers… Uit de kluts maakten zij de 2-1”, aldus Mark van Agteren met een wat trieste ondertoon.

Komende zaterdag kan Wieldrecht zich revancheren wanneer het stadgenoot Dubbeldam ontvangt. Ooit was dit een dorpsderby, nu een heuse stadsderby.

DFC

Strafschoppen én de scheidsrechter vertolkten de hoofdrol in het duel tussen DFC en De Fendert uit Fijnaart.in de derde klas. De wedstrijd eindigde onbeslist (1-1). Beide goals leken als waterdruppels op elkaar.

DFC kreeg zo’n tien minuten voor rust een strafschop. Rik Kramer zag zijn inzet van elfmeter door de Brabantse keeper gestopt. De Stem van Dordt zag met eigen ogen dat tot complete verbazing aan Fendert-kant de arbiter de penalty liet overnemen. De doelman zou te vroeg hebben bewogen. De keeper kreeg zelfs een gele kaart. In tweede instantie mikte Rik Kramer namens DFC wel raak (1-0).

Ver in de tweede helft herhaalde deze situatie zich vrijwel identiek. Nu mocht De Fendert van elfmeter aanleggen na een lichte overtreding van DFC-kant op de rand van de zestien. DFC’s doelman Daniël Janssen stopte de elfmeter knap maar de overijverige arbiter vond dat ook hij zich te vroeg had bewogen. Het leverde Daniël geel op en De Fendert een nieuwe en deze keer succesvolle poging vanaf de stip: 1-1. Consistentie in zijn elfmeter-beleid kon de scheidsrechter in elk geval niet worden verweten.

DFC domineerde voor rust, kreeg diverse meer dan doelrijpe kansen maar was bij de afronding niet bij de les. Na rust vergat de thuisploeg de aanvallende lijn door te trekken. “De organisatie viel weg, de koppies waren er niet bij”, aldus de nog steeds geblesseerde roodwitte routinier Wesley Loos wiens organisatievermogen node werd gemist.

Gaandeweg de tweede helft ging De Fendert weer geloven in een goed resultaat. Dat werd ook binnengehaald al moest ook in dit geval een strafschop in twee termijnen voor de 1-1 zorgen. Wesley Loos bleef na afloop positief. “We komen niet tot scoren maar creëren wel kansen. Dat laatste is positief”.

Dubbeldam

Van de drie Dordtse clubs in de derde klas staat Dubbeldam, dat vorig seizoen kampioen werd in de vierde klas, het hoogst genoteerd op de ranglijst. Met 6 punten uit 3 duels heeft het tot nu toe DFC (4 uit 3) en Wieldrecht (3 uit 3) afgetroefd.

Thuis tegen het Zeeuwse ZSC’62 was het zaterdag ‘alleen voor rust een zwaarbevochten wedstrijd’, aldus doelman Rumo van Oosten. Na rust viel al snel het doek voor de Zeeuwen dankzij met name Daniël Bouter. Rumo van Oosten: “Daniël zorgde voor de 1-0 en kopte vervolgens de 2-0 binnen. Jordy Leeuwenstein bepaalde de eindstand op 3-0. Zelf heb ik het onder de lat niet echt druk gehad”.

Dubbeldam kampte allerminst met een kater van het verlies vorige week in de stadsderby met DFC. “We moeten gewoon niet te lang mee in de maag zitten met een nederlaag. Het is voor ons gewoon zaak waar mogelijk punten te pakken en ons in de derde klas te handhaven”.

Komende zaterdag wacht Dubbeldam de volgende derby, uit bij Wieldrecht. Rumo: “Wij zien het voor het gevoel meer als een dorpsderby dan als een stadsderby. Het wordt voor ons ongetwijfeld een zware pot. We zullen zo min mogelijk moeten weggeven en als we dan zelf ook nog wat kunnen creëren… We gaan er in elk geval alles aan doen om een punt te pakken. Van een goed team want dat is Wieldrecht zonder meer”.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten