Juno: 'Wanneer je in Sterrenburg 3 woont ga je niet even met je gitaar door de regen naar een oefenruimte fietsen.' (foto: Elisa Kuster)
Juno: 'Wanneer je in Sterrenburg 3 woont ga je niet even met je gitaar door de regen naar een oefenruimte fietsen.' (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Waar was Juno nou?

door Elisa Kuster

Dordrecht - Misschien heeft u ze gezien, de posters in de stad met de tekst: Waar was je nou?De mysterieuze tekst is een verwijzing naar de Dordtse Cultuurnacht wat zaterdag 13 oktober wordt georganiseerd. Wie daar natuurlijk ook niet mag ontbreken is Juno, want onze nachtburgemeester is de vleesgeworden optelsom van cultuur + nacht. Ik stelde hem een paar vragen over cultuur.

Hebben wij cultuur in Dordrecht? "In Dordrecht kom je al snel dezelfde gezichten tegen wanneer het gaat om cultuur. Het is een select groepje waar je makkelijk binnen kunt komen maar sta je daar buiten dan heb je waarschijnlijk geen idee wat ze doen. Misschien komt het doordat alles in het centrum plaatsvindt. Er zijn amper kroegen in de andere wijken, buurthuizen zijn sowieso al weg, hoe moeten mensen daar samenkomen? Wanneer je in Sterrenburg 3 woont ga je niet even met je gitaar door de regen naar een oefenruimte fietsen."


Juno kijkt ondertussen even op zijn telefoon: " Hé, in Crabbehof zit er nog een kroeg. Ik denk dat ik er straks even ga kijken."

Was de jonge Juno al creatief?Op de middelbare school schreef ik wat teksten die ik nou niet eens hardop durf uit te spreken, dat waren een soort raps maar muziek was niet echt mijn sterke kant. Na de middelbare school heb ik nog een jaar Kunstacademie gedaan, ik wilde iets met film en video doen. Ik kreeg het echter aan de stok met een leraar die het niet zo in mij zag zitten en toen ben ik er zelf maar een feestje van gaan maken."

Wie zijn je helden op het gebied van cultuur?

"Hunter Thompson, Pete Doherty, Deelder, Banksy en Van Gogh. Laatst hoorde ik daar zo'n mooie uitspraak over: 'Van Gogh transformeerde pijn in daadwerkelijke esthetische schoonheid'. Eigenlijk ben ik kunst pas gaan begrijpen toe ik wat ouder werd (Juno is nu 31, red.). Als je het eenmaal snapt, dan snap je het. Zo simpel is het. "


Wat zou je willen bereiken?


"Vroeger wilde ik heel graag een Batman poppetje, daar had ik lang voor gespaard. Toen ik hem eenmaal had gekocht beangstigde mij het idee dat ik tevreden was. Ik heb nu voor mezelf de regel dat ik vijf minuten geluk mag hebben en daarna weer iets anders wil nastreven. Voorlopig is dat het maken van een album, het uitbrengen van drie dichtbundels en een film regisseren."
Een lijstje waar hij voorlopig nog even mee zoet is.

We nemen afscheid, Juno springt op zijn scooter en rijdt richting Crabbehof om de enige kroeg aldaar van binnen te bekijken. Je bent nachtburgemeester of niet.

Het volledige programma van de Dordtse cultuurnacht is te vinden op:

www.waarwasjenou.nl

Meer berichten