Dordtenaar Gerard Schouw man achter de opkomst van Pechtold

door Hans Berrevoets 


DORDRECHT -  De Dordtse oud-wethouder Gerard Schouw was afgelopen weekeinde opvallend zichtbaar op het D66 partijcongres in Den Bosch. Daarmee werd nog eens benadrukt dat hij zeer belangrijk is geweest op sleutelmomenten in het politieke leven van D66 voorman Alexander Pechtold.

Schouw gaf Alexander Pechtold als eerste een zet richting podium van politiek leider, waarvan Pechtold nu is afgestapt. In zijn afscheidsspeech noemde Pechtold ook de Dordtenaar, die samen met hem en met de huidige minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven in 2009 tijdens het beraad van Gent een nieuwe koers voor D66 uitzette. Pechtold won daarna alle verkiezingen voor de kamer op rij, waardoor D66 opklom van drie naar negentien zetels.

Gerard Schouw kwam in 1990 in de gemeenteraad van Dordrecht als raadslid. In 1994 werd hij wethouder en promoveerde tussendoor op wethoudersstijlen in Nederland. In zijn proefschrift herkende Dordtenaren toen ook de stijlen van wethouders in het dagelijks bestuur van de stad. De landelijke politiek trok Schouw ook en hij werd partijvoorzitter en was periodes eerste kamerlid en tweede kamerlid.

Pechtold gaf in een groot vraaggesprek met Vrij Nederland - dat dit weekeinde werd gepubliceerd - nog eens de prominente rol van de Dordtenaar weer. Gerard gaf Alexander de beslissende zet om voor het lijsttrekkerschap van zijn partij in 2006 te gaan en tot begin oktober 2018 bleef hij de politiek voorman.

Dordrecht zet zich graag neer als stad van het (historisch) begin zoals met bijvoorbeeld 19 juli 1572 en blijkt  ook inwoners te hebben zoals Gerard Schouw die een begin kunnen markeren.  De journalist van Vrij Nederland heeft een nog vertrouwelijk vraaggesprek met Pechtold in de zomer van 2018 in een historisch herenhuis in Den Haag van een vroegere rechterhand van Hans van Mierlo. 

Pechtold zegt in VN:

'Dit is een historische plek,' zegt Pechtold al in de vestibule.

'Hier kwamen we in 2006 bij elkaar, met onder andere Ingrid van Engelshoven en Gerard Schouw, om te overleggen wie zich kandidaat zou stellen als lijsttrekker bij de verkiezingen aan het einde van de kabinetsperiode.

De kandidatuur van Lousewies van der Laan hing al in de lucht. De vraag was: wie zou het tegen haar opnemen?

Gerard Schouw twijfelde of hij het wilde. Hier in het halletje heb ik op een gegeven moment tegen hem gezegd: nu moet je het zeggen, anders doe ik het.

Toen zei hij: jij moet het doen, en heb ik mijn kandidatuur direct bekend gemaakt. Vier dagen nadat ik verkozen was, viel het kabinet.'

In 2009 trok Pechtold zich met partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven en senator Gerard Schouw terug in een bed & breakfast in Gent.

Daar besloten ze dat D66 dé hervormingspartij moest worden. Na jaren van stilstand onder de kabinetten-Balkenende moesten de sociale zekerheid, de woningmarkt en de arbeidsmarkt eindelijk op de schop, de Europese samenwerking diende zonder schroom te worden verdedigd en er moest fors worden geïnvesteerd in onderwijs.

Die boodschap werd vanaf dat moment met ijzeren consistentie uitgedragen."

In zijn speech in Den Bosch noemde Pechtold Dordtenaar Schouw als onderdeel van een drie-mans tandem, dat aan de wandel ging in Gent in 2009. Gerard was toen fratievoorzitter van D66 in de eerste kamer. ,,

,,Aan de wijn. En aan de whisky. Maar vooral: praten. Discussiëren. Argumenteren. Waartoe zijn wij op aard? Wat is ons DNA? Wat is nodig om opnieuw onderscheidend te worden? Langzaam kropen we uit het dal. Ledenaantallen stegen. Peilingen ook. Soms tot zulke grote hoogten dat we als de dood waren dat ze op korte termijn waar zouden worden."

Gerard Schouw is ondanks zijn activiteiten in het land Dordtenaar gebleven en is voor Dordtse belangen in het land ook graag een verbindingsman gebleven.

Meer berichten