(foto: Stichting BuitenZinnig)
(foto: Stichting BuitenZinnig) (Foto: )

VoedselBos BuitenZinnig wordt een sociaal VoedselBos

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - VoedselBos BuitenZinnig wordt een sociaal VoedselBos. Met de term 'sociaal' bedoelen we veel meer dan dat we kwetsbare groepen een plaats bieden om bij ons tot een zinvolle dagbesteding te komen. Het gaat er juist om dat mensen van allerlei niveaus met elkaar samen werken en samen genieten, van in het VoedselBos verbouwd voedsel, van de planten en vruchten in groei en bloei en van elkaar.

Nu hebben we reeds een aantal vrijwilligers. Deze dames en heren hebben uiteenlopende problematieken en tevens hebben zij ieder voor zich al wegen bewandeld, met euvels, maar ook met vreugdemomenten. Zij komen nu samen in ProefTuin BuitenZinnig, waarin ieder naar eigen kunnen aan de slag gaat. Dat is niet vanzelfsprekend een geoliede machine. Ook is het zo dat we, de nadruk niet leggende op hun beperkingen maar juist op hun mogelijkheden, er niet omheen kunnen dat zij van tijd tot tijd belemmeringen ervaren. Deze gaan ten koste van hun functioneren en hun welbehagen.

Thema's als 'verslaving' en 'psychiatrie' zijn geen kleine begrippen, waarmee we dan ook geenszins lichtzinnig omspringen. We hoeven niet alle achtergronden van mensen door en door te kennen om hen te begeleiden tijdens hun werkzaamheden, maar we kunnen onze medewerkers, die de vrijwilligers tijdens hun werkzaamheden begeleiden, ook niet zonder enige vorm van vakkennis laten werken. Dat doen we dan ook niet, integendeel.

Diana Teerlink, stagiaire bij VoedselBos BuitenZinnig en leerling bij Helicon Geldermalsen volgende de studierichting Eco&Wildlife, kan inmiddels hierover meepraten.

"De vrijwilligers van stichting BuitenZinnig zijn natuurlijk niet ineens minder kwetsbaar, zodra ze bij ons aan het werk gaan", legt ze uit.

"Vaak krijgen zij al begeleiding vanuit een instelling of een persoonlijk begeleider of mantelzorger. Het is aan ons om actief te luisteren, niet enkel naar de vrijwilliger maar ook naar diens netwerk. Soms is er een discrepantie tussen wat iemand wil en wat iemand kan. Het stellen van persoonlijke doelen en deze ook regelmatig evalueren zijn belangrijke handelingen die we met de vrijwilligers plegen. Als begeleider in deze dagbesteding is het van belang dat je naast iemand staat waar het nodig is en iemand 'de vrije teugel' laat, daar waar het kan."

"Bij een stichting als deze is het mogelijk om geen druk uitoefenen, zoals dit bijvoorbeeld bij een productiebos wel gevraagd zou kunnen worden. We knippen onze werkzaamheden op in een aantal kleinere, behapbare projecten, zoals het verplaatsen van compostbakken, het inzaaien van een strook grond, het bewateren van kasplanten. Zonder een strakke tijdslimiet. Zo blijven werkzaamheden voor iedereen, niet in de laatste plaats voor onszelf, laagdrempelig en overzichtelijk."

Meer berichten