Machteld Stakelbeek: 'Ik had behoefte aan een complete gids, dus schreef ik hem zelf'. (foto: pr)
Machteld Stakelbeek: 'Ik had behoefte aan een complete gids, dus schreef ik hem zelf'. (foto: pr) (Foto: )

Machteld Stakelbeek: 'De dood kroop onder mijn huid'

door Yvonne Vogel

Dordrecht - 'Ik beschouw mijzelf als een ontwikkeld mens, maar nadat ik in de zomer van 2017 werd geconfronteerd met drie overlijdens in mijn naaste omgeving besefte ik ineens hoe weinig ik eigenlijk wist over de dood en alles wat erbij komt kijken.' Aan het woord is Machteld Stakelbeek. Ze besloot zich meer in het onderwerp te verdiepen en dat leidde uiteindelijk tot het schrijven van het boek 'Dag Dood, tot later'. Vrijdag wordt het gepresenteerd in de Trinitatiskapel.

'Een verkenningsgids voor de levenden', zo luidt de ondertitel van het boek waarvan Machteld tot vorig jaar nooit had gedacht het te schrijven.

"Maar de dood kroop onder mijn huid. Mijn oma, de dochter van een goede vriendin en mijn zwager overleden vorig jaar vlak na elkaar. Ik was betrokken bij het sterven, de uitvaart en zaken als het leegruimen van woningen, de nalatenschap en het gevoel van gemis. Het hele proces riep vele vragen op. Pakte ik het allemaal wel goed aan? Ik werd vorig jaar ook 50. Echt zo'n leeftijd waarop je het begin van je leven nog in de verte ziet, maar ook het einde langzaam dichterbij komt. Alles bij elkaar besloot ik de dood te onderzoeken."

Dat begon bij Machteld, die als psycholoog in Dordrecht werkt, met het schrijven van een brief aan de dood. Het bleek achteraf een mooi beginpunt voor een boek. Vanuit een psychologische invalshoek worden zowel de aardse als de hemelse zaken rondom de dood belicht.

Het eerste deel onderzoekt wat er gebeurt als je doodgaat, hoe je een stervende begeleid, wat er komt kijken bij een uitvaart en wat gebeurt er met degenen die achterblijven. Het tweede deel laat nadenken over de vraag wat er gebeurt als je dood bent. Is er leven na de dood? Wat zeggen religie, wetenschap, filosofie en verhalen hierover? Het derde deel beschrijft de levenslessen die de dood brengt.

"Er zijn al wel boeken over de dood geschreven, maar daarin wordt dan meestal een bepaald thema behandeld, zoals rouwverwerking. Ik had behoefte aan een complete gids, dus schreef ik hem zelf. De dood is natuurlijk geen gezellig gespreksonderwerp. Daardoor hebben geliefden het er onderling zelden tot nooit over. Terwijl stilstaan bij sterfelijkheid, juist ook terwijl we volop in het leven staan, je leven verrijkt. Als je er meer over weet, kun je namelijk ook meer voor elkaar betekenen. Praten maakt het makkelijker, zowel voor degene die overlijdt als de nabestaanden."

Machteld merkt dat de dood in de westerse wereld steeds meer uit het zicht is verdwenen. "Controle en maakbaarheid: daar draait het meer en meer om. We vergeten daarbij dat het leven voor een groot deel van schijnbare toevalligheden aan elkaar hangt en je al helemaal nooit weet wanneer de dood komt. Het leven is niet maakbaar, maar maak er wat van."

'Dag Dood, tot later' telt 232 pagina's en is een uitgave van AnderZ. Het boek kost 20,19 euro en is te koop in de boekwinkel.

Meer berichten