Van Hoogstratensingel in Dordrecht, circa 1902-1905. (foto: collectie Regionaal Archief Dordrecht)
Van Hoogstratensingel in Dordrecht, circa 1902-1905. (foto: collectie Regionaal Archief Dordrecht)

Bekijk 't maar: workshop kijken naar historische foto's

Dordrecht - Een foto vertelt meer dan duizend woorden. Een gevleugelde uitspraak, maar kun je die ook loslaten op de vele tienduizenden foto's die bewaard worden in het Regionaal Archief Dordrecht? Zaterdag 3 november kunnen de ogen getraind worden tijdens de workshop Bekijk 't maar.

Vroeger werd geschiedenis verteld met woorden. Kijk oude geschiedenisboeken er maar op na. Veel tekst, weinig afbeeldingen. Tegenwoordig is het andersom en lijkt beeld belangrijker dan tekst, vergelijk de kranten van nu maar eens met kranten uit de jaren '50. Door deze ontwikkeling wordt het steeds belangrijker om goed te kijken naar foto's.

Helen Stroosma laat zien dat er van alles valt te ontdekken als je heel precies naar foto's kijkt. Oplettendheid is belangrijk, want niet alles is altijd wat het lijkt. Foto's kunnen ook weleens bedriegen. De workshop laat zien dat een foto niet alleen een leuk plaatje is, maar ook een bruikbare historische bron kan zijn.

De workshop is zaterdag 3 november van 14.00 tot 15.00 uur in het Regionaal Archief Dordrecht, Hof 6, Dordrecht. Entree: gratis, vanwege het beperkte aantal plaatsen is vooraf aanmelden vereist via: www.regionaalarchiefdordrecht.nl/activiteiten

Meer berichten