Foto:

Piet Bax, de stille kracht van GSC/ODS

door Elisa Kuster

Dordrecht -  Hij is niet zo'n prater, zegt Piet Bax wanneer ik hem spreek. Eigenlijk houdt hij gewoon niet zo van aandacht en dat terwijl iemand als Piet het zeker verdient om in het zonnetje te worden gezet. Zaterdag 9 november doet hij officieel een stapje terug bij zijn club, GSC/ODS. Dat klinkt allemaal niet zo bijzonder maar dit voetbaldier is al sinds 1945 lid én nooit te beroerd geweest om zijn handen uit de mouwen te steken. Piet is misschien geen prater, zijn aanwezigheid is na al die jaren bijna vanzelfsprekend.

Als jonge jongen voetbalde Piet al samen met zijn vriendjes bij de Noordendijk. "Hele veldslagen speelden zich daar af."

Hij meldde zich samen met wat vriendjes bij Merweboys en ook al was hij eigenlijk nog te jong om in het team te voetballen, hij mocht toch meedoen. Op zijn zestiende speelde hij al in het eerste, aanvankelijk als linksbuiten maar naarmate hij ouder werd ging het verdedigen hem beter af. "Dat kostte me minder inspanning," zegt hij lachend.

Zoals meerdere voetbalverenigingen in Dordrecht moest ook Merweboys gaan fuseren. " We gingen eerst samen met GSV, daarna met Gelukvogels en uiteindelijk is ook ODS toegevoegd. Het was dat, of niks. In het begin was dat best lastig, je had als club toch je eigen identiteit maar uiteindelijk is het goed gekomen."

Dat het is goed gekomen blijkt ook uit het aantal leden van de voetbalvereniging aan de Groene Zoom. "We hebben zo'n 450-500 leden en iets van 55 vrijwilligers, dat is niet verkeerd."

Van die tientallen vrijwilligers is Piet dus al tientallen jaren een rots in de branding. "Ik heb alles gedaan, van bestuursfuncties tot activiteitencommissies, onderhoud, bestellingen, noem het maar op."

Hij laat een jubileumboekje zien van Merweboys: "Kijk, hier is een foto van het kampioenschap met het eerste. Dat was qua voetbal mijn hoogtepunt. Maar al die feesten waren ook leuk om te organiseren. Wij waren echt van het geld binnenhalen, nooit nam ik een gratis consumptie want dat geld werd weer gespaard voor een volgend feestje."

Voor Piet is het onmogelijk om te leven zonder voetbal, hij had dan ook het geluk dat zijn vrouw Corrie en zijn beide zoons daarin meegingen.

"Corrie draaide bardiensten en mijn zoons voetbalden, ze zijn echt grootgebracht langs de lijn." Aan stoppen moet hij dus niet denken.

"Ik stop ook niet helemaal hoor, alleen ik word een dagje ouder en kan niet alles meer. Zolang ik nog kan autorijden zal ik elke dag op de club zijn. Trouwens, wanneer ik mijn rijbewijs moet inleveren laat ik mijn vrouw me wel afzetten."

Meer berichten