Blije gezichten bij SC Emma. De ploeg heeft de periodetitel voor het grijpen. Archieffoto
Blije gezichten bij SC Emma. De ploeg heeft de periodetitel voor het grijpen. Archieffoto (Foto: Don Fredo)

Zondagvoetbal: SC Emma na derbywinst dichtbij periodetitel; ook zeges Dubbeldam en FC Dordt

Dordrecht – Bij het Dordtse zondagvoetbal staat vierdeklasser SC Emma op de drempel van een feestje. Na de zege in de stadsderby tegen GSC ODS (4-1) kan de ploeg over twee weken periodekampioen worden. Een gelijkspel bij Noordhoek volstaat al.

Slechts twee andere Dordtse clubs kwamen deze zondag in actie. Dubbeldam (derde klas) en FC Dordrecht Amateurs (vijfde klas) Beide deden uitstekende zaken met ruime zeges. Dubbeldam bleef zo koploper, terwijl FC Dordt zich weer bij de titelkandidaten schaarde. RCD en SSW waren vrij.

Stadsderby SC Emma tegen GSC ODS

De stadsderby in de vierde klas eindigde in een 4-1 zege voor koploper SC Emma. Die ploeg heeft de eerste periodetitel nu binnen handbereik. Een gelijkspel over twee weken bij Noordhoek volstaat. De ploeg weet zich dan gesteund door een flinke supportersschare. “Zij komen met een partybus naar de wedstrijd. Die bus is al volgeboekt”, aldus Emma-speler Joey Steenbakker.

De Emma-goals kwamen deze zondag op naam van Michel van Pelt (1-0), Joey Steenbakker (2-0) en Shendro Cristina (3-0 en 4-0). Voor de aansluitingstreffer van GSC ODS tekende Ferr Kemaldar.

Aan de wedstrijd ging een minuut stilte vooraf ter nagedachtenis van speler Paul Pluijmert (23) van een andere Dordtse club, DFC, die dit weekeinde in Breda werd dood gestoken. De stilte was een bewonderenswaardige uiting van solidariteit en medeleven binnen de Dordtse voetbalgemeenschap.

Stand in de vierde klas bovenaan na vandaag: SC Emma 7-19, DSE 7-16. GSC ODS staat achtste met 10 uit 7. GSC ODS dat debuteert in de vierde klas moet voorlopig weer genoegen nemen met de rol van middenmoter.

De Stem van Dordt vroeg Randy van Eden (Emma) en Ferr Kemaldar (GSC ODS) hoe ze de stadsderby hebben beleefd.

Randy van Eden (SC Emma)

Randy van Edens visie op de derby: “Vandaag dus een belangrijke wedstrijd, in alle opzichten. Spelers van GSC zijn bekenden van ons - dan wil je niet verliezen. We wilden onze ongeslagen status behouden en een grote stap zetten naar de periodetitel”

“In het begin was het even aftasten en had GSC mogelijkheden om op voorsprong te komen. We pakten de draad op en konden meer gaan voetballen. Na fantastische aanvallen liepen we uit naar 3-0. Dat was ook de ruststand. In de rust zeiden we, het is een derby en zij willen in de tweede helft wat rechtzetten. Dit gebeurde niet echt. We vergrootten de voorsprong al snel naar 4-0. Dan is de wedstrijd gespeeld. GSC mocht nog de aansluitingstreffer maken, maar echt in de problemen zijn we niet gekomen.”

“Blij dat we hebben laten zien dat wij terecht bovenaan staan en dat we nu officieus periodekampioen zijn. Volgende week vrij, die week erna spelen we uit tegen Noordhoek en dan willen we die titelofficieel pakken. GSC ODS heeft z’n best gedaan, maar als elftal waren wij verder en sterker”

Ferr Kemaldar (GSC ODS)

“Wij startten erg goed aan de wedstrijd, vooral de eerste tien minuten. Al na één minuut kregen we een honder-procent-kans maar die woerd niet benut. Emma pakte het hierna goed op. Een afgeslagen corner werd binnen gedrukt vanaf de zestien:1-0. Hierna waren wij het even kwijt en Emma liep uit naar 3-0 voorsprong. Dat gebeurde allemaal vanuit de omschakeling”.

“Na de rust moesten wij alles of niets spelen en dat zag je duidelijk terug in ons spel. Emma werd achteruit gedrukt. Maar de eerste de beste kans schieten ze binnen: 4-0. Kort erna maak ik de 4-1. Wij bleven goed voetballen. Al met al een mooie derby. De eindstand van 4-1 is geflatteerd. We hebben ons zeker in de tweede helft laten gelden. Zij zijn goed, maar ze waren ook onder de indruk van ons”.

Dubbeldam

Derdeklasser Dubbeldam liet zich vandaag de kaas niet van het brood eten door Taurus uit Delft. De Dordtse ploeg triomfeerde met 4-0. Na afloop vernam de ploeg met plezier dat de directe concurrenten, Coal en WCR, hun onderlinge duel onbeslist hadden beëindigd (3-3).

Op de zege van Dubbeldam viel niets af te dingen. Al na luttele minuten stond de ploeg op 1-0. Enzo van de Vossenberg lanceerde Dennis Geschiere en die weet wel raad met zulke buitenkansjes: 1-0. De actieve Jerry van Ingen was enkele malen dicht bij het verdubbelen van de marge maar kende geen geluk in de afwerking. Halverwege het eerste bedrijf kwam Dubbeldam niettemin alsnog op 2-0. De keeper liet een schot van Kevin Bosman los waarna Wesley Borsboom er als de kippen bij was om de 2-0 in het net te drukken.

De thuisploeg nam het daarna defensief wat te gemakkelijk op waarop Taurus weer hoop kreeg. In die fase maar ook enkele malen na rust bewees Dubbeldams doelman Roy de Graaf z’n kunde.

Na de hervatting pakte de thuisploeg de zaken weer serieus aan. Nadat hij eerst de paal had geraakt zorgde Enzo van de Vossenberg met een fraaie lob voor de beslissende 3-0. Dat Wesley Borsboom ondertussen met rood voortijdig onder de douche was gestapt, deerde de thuisploeg niet. De ploeg bleef dominant. Uit een assist van Dennis Geschiere kopte Jerry van Ingen de eindstand naar 4-0.

Jerry van Ingen na afloop: “Na zestig minuten kwamen we met tien man te staan bij 2-0 voorsprong. Taurus wist daaruit geen kansen te halen. Zo konden we uiteindelijk makkelijk de zege binnenhalen en met een paar counters naar 4-0 uitlopen”

*Stand bovenaan in de westelijke derde kas: Dubbeldam 7-18, Coal 5-13, WCR 5-11 en RCD was vandaag vrij) 5-9. Over twee weken staat WCR tegen Dubbeldam op de rol, een topper dus.

Overigens kan de stand nog wijziging ondergaan omdat na Victoria ook Blankenburg na twee maal niet opkomen de competitie verlaat.

FC Dordrecht Amateurs

In de vijfde klas won FC Dordrecht Amateurs de uitwedstrijd bij TPO in Moerdijk overtuigend (1-6). Waarmee de ploeg van trainer Michael Witman voor een merkwaardig fenomeen zorgde: de ploeg heeft alle vier uitwedstrijden gewonnen maar thuis, waar het drie keer in actie kwam, is het nog steeds verstoken van een triomf.

“Over twee weken spelen we thuis tegen TVC Breda en hopen dan de eerste thuisoverwinning te boeken”, zo houdt Witman zijn mannen inspirerend voor. In elk geval is zijn ploeg weer een volle titelkandidaat. Voor de FC scoorden bij TPO Silvano Domacassa (4x), Roy Tuinder en Mo louazna

Trainer Michael Witman over de zege bij TPO: “Het begint er op te lijken dat we een thuissyndroom hebben want uit winnen we tot nu toe alles en thuis pakten we pas één punt. Bij TPO begonnen we eigenlijk al na veertig seconden ijzersterk. Een aanval vanaf de aftrap waarbij na een voorzet van Rianto Vrutaal spits Frank Barendregt op de paal schiet en na een scrimmage Mo louazna de bal alsnog binnen tikt: 0-1. Hierna zijn we continu de bovenliggende partij geweest maar verzuimden om de scoren te vergroten. Kans na kans maar ze wilden er niet in”.

“In de rust brachten wij Silvano Domacasse in de ploeg”, vervolgt Witman, “en die had het op zijn heupen. Met nog een doelpunt van Roy Tuinder tussendoor was het Silvano die de ploeg met 4 doelpunten op 1-6 bracht. De tegengoal was weer zonde en zeker onnodig. Al met al hebben we in de tweede helft zeker laten zien wat wij in huis hebben. Als we de eerste helft de kansen hadden afgemaakt waren het vandaag zeker dubbele cijfers geweest”.

Stand bovenaan: DVVC 7-16, SVC 6-13, FC Dordrecht Am 7-13, SSW (was vandaag vrij) 6-12.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten