Route Sixteen
Route Sixteen (Foto: Ferry)

Route Sixteen swingde mee tijdens popkoren festival

door: Ferry Visser

Regio - Op zondag 4 november organiseerde Popkoor Papendrecht voor de 2e keer het “Popkoren Sing and Swing festival”. Het festival vond plaats in “De Willem” en had een regiokarakter, want er traden koren op uit Schoonhoven, Alblasserdam, Papendrecht en Dordrecht.
De Dordtse dames van vocalgroup Route Sixteen - al eerder bejubelt in deze krant - swingde en zong voor het eerst mee bij de ‘overburen’ aan de Merwede.

Het begon al vrolijk. De vele bezoekers werden tot half 3 in de hal ontvangen door een viertal zingende heren van Popkoor Papendrecht. Het festival werd met lovende woorden door Corine Verver - Papendrechtse wethouder van evenementen - geopend. Het was 'volle bak', want De Willem zat bomvol. Vanmiddag zullen zo’n 200 koorleden ons een gezellige middag gaan bezorgen. Popkoor Schoonhoven o.l.v. Robbert van Sterkenburg, mocht aftrappen.

Popkoor Schoonhoven
Het popkoor bestaat bijna 10 jaar (opgericht in 2009) en zingt meerstemmige speciaal voor koorzang gearrangeerde popsongs. De meeste nummers zijn Engelstalig; ballads en uptempo nummers wisselen elkaar af. Bekende nummers als Heartache tonight, My girl my guy, I got sunshine passeerden de revue. Het nummer Skyfall werd op piano begeleid. Alle andere nummers werden instrumentaal ondersteund door een geluidsband.

Daarna was het de beurt aan het enige koor dat vanmiddag niet uit de Alblasserwaard komt, Route Sixteen uit Dordrecht.

Route Sixteen
Route Sixteen wil zich ontwikkelen tot een koor dat zich kan meten met de besten en er wordt innovatief gewerkt aan muziekkeuze en performance. Dirigent Marlous Luiten knoopt vaak deze beslissende eindjes aan elkaar. Het koor zingt a-capella en dus zonder muzikale begeleiding.
De Dordtse dames zongen op hun eigen, zo bekende wijze, de nummers: Chasing Rainbows, Anything but love, True colors, Hij, Zwaar leven, Lazy Days en tot slot het swingende nummer Sweet Dreams.
Bij het nummer ‘Zwaar leven’ kreeg de groep de hele zaal in de lachstuipen. Het bewuste nummer zag ik afgelopen week in een tv-show van Brigitte Kaandorp en ja ….. janken is bij dat nummer echt niet mogelijk! Verder viel het op, dat dirigent Marlous niet schroomde om tijdens een aantal liedjes gewoon lekker mee te zingen.

Het dameskoor is opgericht in 1985 (vlakbij de A16) in Hendrik Ido Ambacht. In 2007 verhuisde het koor naar Dordrecht. Het repertoire werd langzamerhand uitgebreid en werd een mix van Barbershop, jazzy songs, close harmony en Nederlandstalig.
In 2011 heeft Route Sixteen zich definitief aangesloten bij de Nederlandse barbershoporganisatie Holland Harmony. Hierdoor wordt de kwaliteit gewaarborgd, het koor kan aanspraak maken op vele coaches, deelnemen aan werkweekenden en tijdens conventies kan het koor zich meten aan de andere barbershopkoren.

Na de pauze zong soliste Kaylee.
Kaylee is geen onbekende op het podium van The Voice Kids. In seizoen vier deed zij al een keer mee en wist het toen tot de ‘Sing off’ te schoppen. Met Robbert van Sterkenburg op piano, zong zij het nummer ‘Bodem van mijn glas’.

Na dit mini-optreden werd het dringen geblazen op het podium.

Popkoor Prestige uit Alblasserdam
In juni 2016 is Popkoor Prestige Alblasserdam van start gegaan, onder leiding van dirigente Mariska Prins. Vanmiddag stonden er zo’n 80 koorleden op het podium en zorgden voor een heerlijke vlotte show. Het optreden was spetterend met een live band en een leuke choreografie. De groep begon met een nummer van Kensington. De absolute meezinger was Bløfs ‘Zoutelande’.

Het enorme koor - telt veel meer leden - had het geluid van ‘Windkracht 12’. Eigenlijk vond ik de zaal/podium te klein voor dit swingende geluid. Ik telde slechts vijf mannen en het was dan ook niet zo vreemd dat mij na afloop werd gevraagd of ik geen interesse had om mee te komen zingen. Ik had een goed excuses om me af te melden, maar als tegenprestatie beloofde ik wel om in ieder geval via dit medium een oproep te doen aan alle mannen uit de regio. Het gaat goed komen dames!

Dordrecht heeft overigens ook een ‘Popkoor Prestige’ o.l.v. dirigent Chiel de Cock. Het koor repeteert wekelijks op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de theaterzaal Ketel 2 van het Energiehuis.

Popkoor Papendrecht
Popkoor Papendrecht speelde een thuiswedstrijd en dat was natuurlijk te merken aan de vele aanmoedigingen. Het koor zingt voornamelijk Engelstalige en Nederlandse popsongs en een vleugje jazz. De dirigent, en oprichter van het popkoor, is inmiddels een bekende, namelijk Robbert van Sterkenburg die ook de leiding heeft bij Popkoor Schoonhoven.
Het koor is ‘rijk’ aan mannen. Maar liefst tien mannen swingden op het podium mee. Maar zij hadden ook een groot aandeel in de performance van het koor. Dit kwam vooral naar voren tijdens de nummers ‘Is dit alles’ en ‘ I’m a soulman’.

De gezamenlijke afsluiting van de vier koren met het nummer ‘Ease down on the road’ van wijlen Michael Jackson, werd beloond met een geweldig applaus.
Er waren ook bloemen voor de dirigenten en bonnen voor de organisatie. De bezoekers, alle koren en de organisatie konden terugkijken op een geslaagde middag.

Meer berichten