Foto:

Tijd om het lieveheersbeestje eens nader te bezien

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht -  De herfst en winter zijn jaargetijden waarin we iets kunnen doen voor dieren die ons in de warme seizoenen hun diensten bewijzen. Een goed voorbeeld hiervan zijn lieveheersbeestjes en dan vooral de soorten die, als het kouder wordt, onze huizen opzoeken om er te overwinteren. Nu wordt hun verhuizing naar onze woningen door velen ervaren overlast. Niet enkel omdat we niet gewoon zijn aan hun aanwezigheid, zo vlakbij ons, maar ook omdat lieveheersbeestjes beschikken over onaangenaam ruikende afweerstoffen. Zij scheiden een stinkende gele vloeistof af die vlekken maakt en waar wij allergisch voor kunnen zijn.

"Eruit met die stinkbeesten!" wordt dan al heel makkelijk het credo. Echter, hoe terecht is dat? Tijd om het lieveheersbeestje eens nader te bezien.

Er is een aantal soorten lieveheersbeestjes dat voorkomt in ons land. Om precies te zijn en wellicht zal u dit verbazen, leven er in ons land ongeveer zestig soorten! De soort die erom bekend staat dat zij onze huizen en schuren gebruikt als overwinteringsplaats, is een zogeheten exoot, een soort die van nature hier niet voorkomt. Zij is geïmporteerd uit Azië: het Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Zij is een veelvraat als het gaat om een plaagdier dat onze gewassen bedreigt: de bladluis. Met dat doel voor ogen is zij in onze contreien geïntroduceerd. Te weinig heeft men destijds ingeschat dat zij een breder menu heeft waarop ook onze inheemse soorten lieveheersbeestjes te vinden zijn. Die menselijke fout valt uiteraard de kevers niet te verwijten.

Als het koud wordt dan zoekt zij in grote groepen haar heil in de kieren van onze muren, ramen en als het even kan, ergens binnen in de buurt van de buitenmuur. De dieren kruipen op een kluitje en doen feitelijk niets. Zij eten niet, planten zich niet voort en bewegen niet eens. Toch hebben we de neiging om de dieren, eenmaal ontdekt, buiten te zetten. In de lente heeft dit ook daadwerkelijk zin, de kevers zullen uitvliegen en op zoek gaan naar planten (bij schaarste wat bladluizen betreft eten lieveheersbeestjes ook stuifmeel en jonge blaadjes) en prooidieren. In de koude periode echter heeft uitzetten geen enkele zin. De drang om te overwinteren is zo sterk dat de kevertjes onmiddellijk weet terug vliegen.

Er is echter een alternatief; de lieveheersbeestjes ondervinden geen schade en wij ervaren geen overlast: het lieveheersbeestkastje. Gelijkende op een nestkastje, opgehangen op een beschut plekje niet al te dicht bij de grond en gevuld met dode blaadjes is dit kastje een gewilde overwinteringsplek. Van een dergelijke tegemoetkoming plukken beide partijen de vruchten.

Meer berichten