De indringer blijkt een jonge zeearend uit de Oostvaardersplassen. (foto: Thomas van der Es)
De indringer blijkt een jonge zeearend uit de Oostvaardersplassen. (foto: Thomas van der Es) (Foto: Thomas vd Es)

Onrust door brutale indringer uit Oostvaardersplassen

door Thomas van der Es

Dordrecht - Terwijl het onstuimig is in de Biesbosch, rij ik een kort lunchrondje door de Noordwaard. Veel beter om als boswachter je boterham buiten op te eten, dan achter een beeldscherm op kantoor..

Als ik bij de Ganzewei ben, is het druk met vogels. Duizenden smienten, krakeenden en ganzen liggen in grote dichte groepen onrustig op het ondiepe water te dobberen. Die onrust zegt eigenlijk al genoeg. Er is een verstorende factor aanwezig. Geen bootje te zien, geen wandelaar dus al snel is duidelijk dat het om een natuurlijke predator gaat. Als de ganzen ook zo actief aan het gakken zijn en met gestrekte nekken rondkijken weet je eigenlijk al genoeg. Dit is niet de onrust die ontstaat door een willekeurige buizerd of slechtvalk. Hier dreigt serieus gevaar..!

Terwijl ik de voormalige landbouwpolder inkijk, valt mijn blik op drie grote proppen in het landschap. Drie zeearenden! Een gek aantal voor eind oktober. Het is meer dan interessant genoeg om de telescoop erbij te pakken.

Oktober is namelijk de maand dat de adulte paren geen indringers dulden. De vogel die naast de twee adulte vogels zit, is duidelijk anders getekend. Het is een jonkie.

Hij is zwaar gestreept op de borst en rug en heeft een matgele met grijze snavel. Als de vogel even opvliegt is duidelijk dat de staart nog grijs is en de toppen zwart zijn. De bovenkant van de vleugel is bont met roodbruin en witte strepen. Vermoedelijk gaat het hier om een 3-jarige vogel. Als ik goed kijk is het duidelijk dat de vogel een kleurring heeft. Ik zie op links een oranje ring en rechts een grote zwarte ring met witte letters. Flink inzoomen levert de conclusie op dat er een AV en een 7 opstaat. De vogel pikt met ondertussen met speels gemak een vis af van de volwassen vogels. Die hebben het nakijken. Wat een brutale indringer!

Als ik s'avonds thuis wat puzzel met de Werkgroep Zeearenden in Nederland is het duidelijk dat deze jonge indringer afkomstig is uit een nest met zeearenden van 2017. Het is een jonkie uit de Oostvaardersplassen!

Meer berichten