Stadsorganist Cor Ardesch voorzag zaterdagmiddag de muziek van Couperin van commentaar die werd gespeeld door leden van de KVOK.
Stadsorganist Cor Ardesch voorzag zaterdagmiddag de muziek van Couperin van commentaar die werd gespeeld door leden van de KVOK. (Foto: )

'Het gaat er om de luisteraars in je verhaal mee te nemen'

Terwijl in de Augustijnenkerk alles in gereedheid werd gebracht voor de openingshandelingen voor de herdenking van 400 jaar Synode werd in de Grote Kerk zaterdagmiddag nog een bijzonder feit herdacht.

Het was zaterdag 10 november namelijk precies 350 jaar geleden dat de Franse componist François Couperin werd geboren. De Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) had daarom een studiemiddag belegd rond deze componist, die gerekend wordt tot één van de belangrijkste Franse barokcomponisten. Stadsorganist Cor Ardesch presenteerde deze middag bovendien zijn nieuwe cd: Inventio 2, opgenomen op het Bachorgel. Hij was al in z'n nette pak, want moest meteen door naar de Koning. 'Maar dit pak heb ik ook voor u aangetrokken hoor', grapte Ardesch voor z'n gehoor, een aanzienlijke groep organisten. Couperin heeft slechts twee orgelmissen geschreven, maar die zijn van uitzonderlijke kwaliteit, en gecomponeerd toen hij nog maar 20 jaar was. Couperin schreef vooral heel veel voor clavecimbel. Cor verhaalde met smaak aan welke voorwaarden organisten in die tijd moesten voldoen. 'Je moest bescheiden en ijverig zijn, netjes gekleed gaan, met onbedekte hoofd de kerk betreden, niet te snel en niet te langzaam spelen en je orgel stofvrij houden. Ga er maar aan staan.' Een aantal leden van de KVOK speelde vervolgens delen uit de missen en Ardesch voorzag ze van opbouwend commentaar. En zo kwamen tijdens deze openbare les veel bruikbare tips aan de orde. 'Het ligt in deze muziek heel subtiel', aldus Ardesch, 'in zijn muziek verwerkte Couperin heel veel spanning die hij dan weer prachtig op liet lossen. Het is bovendien muziek met heel veel versieringen. Je kunt het op allerlei manieren uitvoeren. Waar het vooral om gaat is de luisteraars in je verhaal mee te nemen.' Na de muziek gaf Jan Willem Kirpestein een inleiding over 'Contrapunt in de barok'. Hij verhaalde dat er ooit eens een dialoog, een soort wedstrijd, tussen Bach en Couperin zou plaatsvinden. Couperin kwam niet opdagen. 'Ik denk dat het een uiting van diep respect geweest is', aldus Kirpestein. Tot slot presenteerde Cor Ardesch zijn nieuwe cd met een kort concert met muziek van de schijf, werken van Bruna, Muffat en natuurlijk Couperin. 'Het Bachorgel leent zich heel goed voor deze muziek', aldus Ardesch die bovendien opnametechnicus Aad van der Waal roemde. 'Deze opname is echt perfect. Als je 'm thuis hoort, is het net alsof je in de kerk zit.' De cd kost 16,50 euro en is o.a. in de kerk verkrijgbaar of kijk op www.corardesch.nl.
(tekst/foto: Conno Bochoven)

Meer berichten