Foto:

Droogte? We kunnen de bodem best een handje helpen

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - In ProefTuin BuitenZinnig is het, zoals in heel het land, lange tijd kurkdroog geweest. De hoge temperaturen die wij thans in deze herfst reeds meemaken dragen bij aan de verdroging van de bodem. Wie zijn uiterste best doet zal in de ProefTuin wellicht een of twee paddenstoelen weten te vinden, maar daar blijft het dan ook wel bij. Er is weinig substraat (ondergrond om op te groeien) aanwezig en de bodem houdt dus maar bar weinig vocht vast.

Dordrecht - Dat is geen goede ontwikkeling, al kan een bosbodem best een stootje hebben; een jaartje geen paddenstoelen betekent nog geen man overboord. Dat neemt niet weg dat we de bodem wel een handje kunnen helpen. Het mulchen waarover we eerder spraken is niet alleen een manier om planten te beschermen tegen vorst en zonlicht, maar zeker ook tegen uitdroging. Organisch materiaal heeft water in zich. Ook nog een tijdlang wanneer een plant, een dier of schimmel gestorven is. Als we de grond bedekken met afgestorven planten, dat kan vers en als compost, dan brengen we vochtige delen in, in de droge bodem.

Alles wat leeft eet en poept. Alles wat leeft heeft eveneens water nodig. Om er nu voor te zorgen dat een bodem vruchtbaar blijft, dienen we het bodemleven te laven. Vocht dat via dode planten in de bodem komt, dient als drinken voor ontelbare geleedpotigen, wormen, kevers, bacteriën maar ook grotere wezens zoals mollen en woelmuizen. Al deze dieren zijn onder de grond op zoek naar voedsel en water.

Dode planten geven water aan de bodem, levende planten zetten zonlicht om in suikers en stuwen deze suikers vervolgens de bosbodem in. Daar treedt de voedselketen in gang: microscopische wezentjes voeden zich met suikers (glucose), iets grote wezens eten hen weer tot uiteindelijke de mol niet alleen de grootste veelvraat is, maar ook de grootste leverancier van mest.

Water uit plantendelen toevoegen dekt de lading niet. Het is zaak om dat beetje regen dat er valt in droge jaren, op te vangen en terug de ProefTuin in te leiden. Waterpartijen aanleggen tussen de planten is verstandig. Planten die in de volle zon staan kunnen, als de zon het water in de waterpartijen verdampt, waterdamp uit de lucht opnemen en zo toch drinken.

Stichting BuitenZinnig maakt een andere keuze. Geen droogte dus, maar het benutten van water en het vergroten van de aanwezigheid van vocht in de ProefTuin.

Meer berichten