Neuroloog Henk Kerkhoff. (foto: pr)
Neuroloog Henk Kerkhoff. (foto: pr) (Foto: )

Hartritmemonitoring kan thuis na een TIA

Dordrecht - Wanneer iemand een TIA heeft doorgemaakt – een kortstondige afsluiting van een bloedvat in de hersenen door een bloedpropje – moet daarna het hartritme van die patiënt worden gemonitord gedurende 24 uur. Tot voor kort gebeurde dat tijdens een ziekenhuisopname. Het Albert Schweitzer ziekenhuis wil daarvan afstappen.

Het monitoren kan namelijk ook thuis, met behulp van een 'holterkastje' dat daarna in het ziekenhuis wordt uitgelezen. "We monitoren in deze situatie het hartritme om uit te sluiten dat de TIA is veroorzaakt door een onderliggende hartritmestoornis", vertelt neuroloog Henk Kerkhoff. "Bij veruit de grootste groep patiënten is dat niet het geval en gaat het dus om een voorzorgsmaatregel."

Voor de ziekenhuisopname als zodanig is er geen medische reden. Kerkhoff: "Nu de beroepsvereniging van neurologen in een nieuwe richtlijn stelt dat er 72 uur gemonitord moet worden, hebben wij onderzocht of het mogelijk is deze patiëntengroep een draagbaar ecg-apparaatje mee te geven naar huis. Voor de patiënt is het veel prettiger om thuis te zijn. Voor het ziekenhuis scheelt dit de opname van 400 à 500 patiënten per jaar gedurende één of zelfs drie nachten. De monitoring thuis brengt ons dus een verbetering én een besparing."

Met dit gezamenlijke initiatief van de specialismen Neurologie en Cardiologie wordt momenteel een proef gehouden. Bij succes wordt het de standaard. Het ziekenhuis laat weten dat dit bij uitstek een voorbeeld is van 'Zorg van Waarde'. Dat is een overkoepelende noemer van tientallen kleine en grote zorgvernieuwingen die én de patiënt ten goede komen en de kosten van zorg terugdringen.

Meer berichten