(foto: Ferry Visser)
(foto: Ferry Visser)

Kapsalon Mon Rêve bestaat zondag 60 jaar

Ingezonden door: Ferry Visser

Dordrecht - Al een paar eeuwen bestaat de achternaam 'van Halem', maar van de personen met deze achternaam, zullen er maar weinig mensen zijn die kunnen zeggen dat ze al 60 jaar een kapperszaak in Dordrecht hebben. Daarom een verrassend verhaal over de kapper aan de Reeweg-Oost 16, genaamd 'Kapsalon Mon Rêve'. Kort om: Het werd tijd voor een feestje!

 'Kappersvrees' bestaat er volgens mij niet, maar toch was het even wennen om als man een kapsalon binnen te stappen waar eigenlijk alleen maar dames in kapstoelen zitten en andere dames rondlopen met 'kapperswerktuig'. De spontane binnenkomst was eigenlijk een soort overvaltaktiek mijnerzijds, maar die werd getackeld door één van de kapsters die mij binnen een paar seconde vroeg of zij iets voor mij kon doen. "Blijkbaar was hier de klant binnen twee seconden al koning!"

Ik liet haar een berichtje op mijn telefoon zien en daarna viel er een blok beton van mij af. Ik werd meteen 'doorverbonden' met eigenares Annelieke van Halem van 'Kapsalon Mon Rêve".

Hoewel Annelieke met het haar van een klant bezig was, stond zij toe dat ik haar wat vragen stelde over de 60-jarige zaak. Ze ging niet op haar praatstoel zitten, maar gaf staande - met toestemming van de klant - en al knippend en kammend, de informatie die heel erg boeiend was.
De naam van de kapsalon (Mijn droom) wordt door Annelieke toch even verduidelijkt. Natuurlijk is het een droom die uitgekomen is, maar mijn vader, die met de droom begonnen is, zou nu ook lachend kunnen zeggen: "Het was niet altijd een droom, het was ook vaak een nachtmerrie."


De eerste eigenaar van de kapperszaak was Ton van Halem die met zijn zussen de kapperszaak opstartte in de Toulonselaan. Daarna verhuisde de zaak naar het Steegoversloot en weer later naar de Bankastraat. Ton stopte in het jaar 2000. Zijn dochter Annelieke nam de zaak over en samen met zus Mariska en vriendin Brigitte vormden zij het gezicht van de zaak.
Ongeveer drie en een half jaar geleden nam Annelieke het pand van 'Sasja's Look' over en maakte van de bekende kledingwinkel een heel ander bedrijfspand. Mariska werd haar rechterhand. Op dit moment werkt de zaak met zes medewerksters en wordt er regelmatig gewerkt met stagiaires.
De stoelen zijn meestal door vrouwen bezet, maar mannen en kinderen worden natuurlijk ook geknipt. Voor de kinderen is een extra kniphoekje gemaakt en voor de wachtende kinderen is zelfs speelgoed. Het is niet zo dat de klant alleen maar uit de wijk Reeland komt. "Ze komen echt uit alle wijken van Dordrecht en daarbuiten". Al knippend vult een collega aan dat er zelfs iemand uit Friesland regelmatig binnenstapt. "We knippen iedereen, maar graag via reservering. Dit kan helaas niet anders, het loopt af en toe echt storm!"

Interieur

Kapsalon Mon Rêve heeft 12 kaptafels, vier was/spoeltafels met heerlijke stoelen, een chemie bar (waar o.a. de verfkleuren gemengd worden), een kinderhoek, een leestafel met koffie automaat, een haarwerkstudio en een gezellige toonbank met daarachter een schap met de nodige haarverzorgingsproducten. Door de stoere houten vloer toont de hele zaak fris en fruitig.

Feestje

Toen de zaak 50 jaar bestond heeft het team een receptie gegeven voor alle klanten bij Sybold in het Kunstmin. Lekker ongedwongen, niemand moest komen, maar was wel welkom. Vorige maand is het team, in het kader van het 60 jarig bestaan van de zaak, getrakteerd op een weekje 'bloemetjes plukken en buiten zetten' op het Spaanse eiland Ibiza. Aan de manier waarop Annelieke dit vertelt, vermoed ik dat er geen bloemetje meer op het eiland te vinden is.

In al die jaren is het kappersvak aan veranderingen onderhevig geweest. Was het vroeger alleen knippen, wassen en watergolven, na verloop van tijd veranderde dit naar knippen, föhnen en kleuren. Mon Rêve volgt niet klakkeloos trends, maar zorgt voor een kapsel wat de klant laat stralen. Tegenwoordig doet de kapsalon ook 'haarwerk', maar wat altijd bleef is de slogan: "De klant moet centraal staan!"


Het kappersvak is Annelieke natuurlijk met de paplepel ingegoten en het was dan ook niet zo verwonderlijk dat ze eerst de stoute schoenen aantrok om een diploma te halen om zelf les te kunnen geven in het kappersvak. Ze gaf na de opleiding een aantal jaar les op de kappersvakschool. Toch kroop het bloed naar de juiste plek, daar waar zij vandaan kwam. Lekker zelf weer knippen en met je handen in het haar van een ander.

Haarwerkstudio

Samen met Joyce Brokking heeft Annelieke de haarwerkstudio "Lieke". Een bijzonder plekje in het enorme pand achter in de zaak en via een whitewash schuifdeur te bereiken.
Ik stond perplex wat ik daar aantrof. Een privé kapperszaak voor één persoon. Wel voor speciale personen. Het is een prachte ruimte met veel witte details. Vooral de enorme witte kast valt op. Trek je een deur van de kast open dan krijg je allerlei gemodelleerde pruiken te zien. Er is bewust gekozen voor een warm aandoende beige vloerbedekking. Natuurlijk een kapstoel met spiegel en een heerlijke 'praatstoel' completeerde de ruimte. Het is fijn dat de haarwerkstudio kan terugvallen op zus Marjon van 'Van Halem Haarstudio'.

Vrouwen die te maken hebben met haaruitval - bijvoorbeeld na een chemokuur - worden hier op deskundige wijze begeleid om de juiste pruik te kiezen. Er is nog een gedachtegang: Als het haar na een tijdje terugkeert, is het fijn als je even apart geholpen kunt worden. De kapsalon levert dus ook geweldige nazorg. Ja, ik werd er stil van.

Op zondag 18 november bestaat de zaak precies 60 jaar. De felicitaties van de vaste klanten zullen binnenstromen. Voor mij was dit bezoek in ieder geval ook een feestje!

Meer berichten