Marlous en Vanessa met cursist Frans, die graag met een leuk meisje zou willen afspreken. (foto: Elisa Kuster)
Marlous en Vanessa met cursist Frans, die graag met een leuk meisje zou willen afspreken. (foto: Elisa Kuster) (Foto: )

Tja, vind maar eens verkering...

door Elisa Kuster

Dordrecht - "All you need is love," zongen The Beatles in 1967. Dat het een enorme hit werd, lag niet alleen aan de muziek, qua tekst sloegen de mannen uit Liverpool ook de spijker op de kop. Immers, iedereen is toch gebaat bij een beetje liefde?

Vanessa en Marlous weten er alles van. Marlous werkt als cliëntondersteuner bij MEE in Papendrecht, haar collega Vanessa is daarnaast datingscoach bij UniekDating, een relatiebemiddelingsbureau voor mensen met een licht verstandelijke beperking of autisme. Zij zien tijdens hun werk dat het vinden van een partner voor mensen met een beperking niet altijd vanzelfsprekend is. Daarom geven zij workshops daten. Een kleine duwtje in de rug voor mensen die niet zo goed een houding weten te vinden wanneer ze iemand voor het eerst ontmoeten.

"Eigenlijk is het een luchtige cursus waar sociale vaardigheden aan bod komen, " vertelt Vanessa tijdens één van de cursusavonden.

"Sommige cursisten hebben moeite met iets wat in onze ogen heel eenvoudig lijkt, een gesprekje aanknopen bijvoorbeeld. Uiteindelijk willen ze allemaal een partner vinden maar we beginnen bij het begin, hoe maak je kennis met iemand? Dat doen we door concrete voorbeelden te geven over wat beleefd is en wat niet. Wat voor vragen stel je op je eerste date en welke vragen kan je maar beter niet stellen."

"We bespreken met de cursisten in de groep hun antwoorden en suggesties en proberen ze net dat beetje meer zelfvertrouwen te geven", vervolgt Vanessa. "De sfeer tijdens de cursus is daarom al heel belangrijk, we maken het zo gezellig mogelijk zodat ze het ook zien als een leuk uitje. De onderwerpen die we bespreken komen altijd van pas in het dagelijks leven."


Tijdens de workshop worden in alle openheid vragen en antwoorden met elkaar besproken. Er worden grapjes gemaakt over blunders die je kan maken bij je eerste afspraakje ("let op dat er geen snottebel aan je neus hangt, doe geen stropdas om want dat staat zo arrogant") maar ook serieuze zaken komen aan bod.

De cursisten hebben misschien soms wat moeite om een leuke partner te vinden, ze weten precies wat ze willen. "Het zou leuk zijn wanneer ik een vriendinnetje kan krijgen," zegt één van de deelnemers. "Maar ik vind vriendschap nog veel belangrijker, aan vrienden heb je altijd wat."

Het bespreken van praktische zaken en gevoelens, het ontmoeten van leuke mede- cursisten en weten dat je niet de enige bent met liefdesperikelen: ook al vind je er niet direct de man of vrouw van je dromen, het volgen van de cursus op zich maakt je sociaal leven als een stukje leuker.

Informatie

Voor meer informatie:

www.meeplus.nl

www.uniekdating.nl

Meer berichten