Jean-Marc van Tol: 'Johan de Witt heeft de meest interessante hoogtepunten van onze geschiedenis meegemaakt'. (foto: Jeroen Visser)
Jean-Marc van Tol: 'Johan de Witt heeft de meest interessante hoogtepunten van onze geschiedenis meegemaakt'. (foto: Jeroen Visser) (Foto: unknown)

Jean-Marc van Tol: 'Je ruikt de geur van zeventiende eeuw'

door Nanda van Heteren

DORDRECHT – Het Dordrechts museum was zaterdag het decor voor de bijeenkomst van Vrienden van De Witt. Jean-Marc van Tol was een van de sprekers. De auteur van 'Musch' vertelde over de 20-jarige Johan de Witt en zijn twee jaar oudere broer Cornelis die met hun vader Jacob naar het Zweedse Stockholm voeren.

Van Tol is bij het grote publiek bekend als striptekenaar van Fokke & Sukke of als deelnemer aan het achttiende seizoen, afgelopen editie, van het AVRO/TROS televisieprogramma Wie is de Mol? Maar de geboren Rotterdammer is ook afgestudeerd in de Historische Letterkunde.

,,Een paar jaar geleden heb ik besloten om mij met dit vak bezig te houden. Daar is dit project uitgekomen." Daarmee doelt Van Tol op de website johandewitt.nl die aan hem gekoppeld is, maar ook de trilogie over Johan de Witt.

Deel 1 Musch, dat zich in 1650 afspeelt en over de opkomst van De Witt gaat, is in 2018 uitgekomen. 'Buat' wordt in de zomer van 2020 verwacht. ,,Een leuk en spannend spionageverhaal over het hoogtepunt van de oorlog met Engeland."

Op 20 augustus 2022, de dag dat precies 350 jaar geleden de broers gelyncht werden in Den Haag, hoopt Van Tol het derde deel uit te brengen. ,,'Willem' gaat over de dood van Johan de Witt."

Ook is de schrijver 'al jarenlang lid van Vrienden van De Witt'. ,,Deze organisatie probeert het erfgoed van de gebroeders De Witt levend te houden."

De historische sensatie ervaart Van Tol als heel fijn. ,,Ik vind het sowieso leuk om met geschiedenis bezig te zijn. In het nationaal archief is het tastbaar, je kan brieven die van en naar De Witt zijn gestuurd aanraken en ik zag een haar van Johan op een brief. Je ruikt de geur van de zeventiende eeuw."

Hoewel de striptekenaar door Fokke & Sukke juist vaak met actualiteit bezig is, kan hij zich volledig geven in dit onderzoeksproject.

,,Johan de Witt heeft de meest interessante hoogtepunten van onze geschiedenis meegemaakt. Wij waren de grootste wereldmacht toen. Alles komt wel langs in de zeventiende eeuw. Eigenlijk ben ik afgestudeerd op de middeleeuwen, de zeventiende eeuw is dan net op het randje. Als je door Dordt heen loopt, dan lijkt het net of je door de zeventiende eeuw loopt met zo ontzettend veel huizen van toen."

Het mooie van De Witt in de ogen van Van Tol is, dat hij zich altijd met woorden moest wapenen. ,,Johan was niet geboren als bijvoorbeeld Lodewijk de Veertiende (koning van Frankrijk van 1643 tot aan zijn dood, red.). Hij was ongelooflijk slim en snel. Het is hem heel lang gelukt om op verschillende borden op hoog niveau te schaken, bijvoorbeeld door te vergaderen en de mensen aan tafel net een paar stappen voor te blijven."

"Dat logisch denken, rekenen en stukje wiskunde om mensen te overtuigen, dat vind ik mooi."

Meer berichten