Tijs van Ruiten is sinds 2007 directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. (Foto: Ilse van Driel)
Tijs van Ruiten is sinds 2007 directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. (Foto: Ilse van Driel) (Foto: Ilse van Driel)

'Altijd fantastische sfeer in museum'

Eline Lohman

DORDRECHT – Tijs van Ruiten is sinds 2007 directeur van het Nationaal Onderwijsmuseum. Per 31 december verlaat hij het museum om ruimte te maken voor andere activiteiten. Hij ziet dat het museum echt wat betekent voor de stad - Dordrecht heeft met de komst van het museum het culturele aanbod verder kunnen versterken, meent Tijs, die weliswaar niet in Dordrecht geboren is maar wel een sterke band heeft met de stad. Het museum wordt goed bezocht en de directeur is dan ook blij dat hij sinds de opening een stijgende lijn ziet in het aantal bezoekers dat het Onderwijsmuseum verwelkomt.

Tijs werkt al heel lang voor het Onderwijsmuseum. Na zijn studie aan de Reinwardt Academie kon hij in 1982 aan de slag bij het toen nog Nationaal Schoolmuseum in Zoetermeer. "Hoewel het altijd makkelijk is om achteraf terug te kijken, is dat geen slechte keuze geweest. In 1985 werden er plannen gesmeed het museum te verhuizen naar Den Haag. Daar werd van het ene op het andere moment een streep door gehaald door de bezuinigingen op onderwijs. Het leidde er destijds toe dat het museum leek te worden opgeheven. De gemeente Rotterdam bracht uitkomst. Het museum werd in 1986 onderdeel van het nog op te richten Nationaal Onderwijscentrum in de voormalige bibliotheek in Rotterdam. Ik verhuisde mee. Van rijksambtenaar met een tijdelijke aanstelling werd ik gemeenteambtenaar meteen tijdelijke aanstelling. Niet meer als educator maar als tentoonstellingsmaker. Uiteindelijk ben ik vanaf de opening van het nieuwe museum in Rotterdam 1989 in vaste dienst gekomen als conservator. Dat ik al zolang bij het museum werk heeft te maken met de fantastische sfeer die er altijd al is, de leuke vrijwilligers, stagiairs en collega's die ik om me heen heb en het feit dat het museum in zijn geschiedenis vaak voor grote uitdagingen heeft gestaan en het altijd mooi is om oplossingen en ideeën vorm te geven die die uitdagingen vragen."

Publiek uit hele land

In 2007 werd Tijs directeur van het museum. Het betekent veel voor Dordrecht dat het museum sinds jaar en dag in deze stad zit, volgens hem. "Dordrecht heeft met de komst van het museum het culturele aanbod verder kunnen versterken. In 2011, toen bekend werd dat het museum naar Dordrecht zou komen, had de gemeente al jaren veel geïnvesteerd in een levendige binnenstad en cultuur. Het publiek dat het museum in Dordrecht trekt, komt uit heel Nederland. Hoewel scholen voor het museum nog steeds een belangrijke doelgroep zijn, heeft het museum zijn bereik wel aanmerkelijk kunnen verbreden. Door afwisselende tentoonstellingen, activiteiten en een thematische presentatie die meer dan alleen het primair onderwijs laat zien weet het museum een doorsnee van de Nederlandse samenleving aan zich te binden. Vanaf de opening is het bezoekersaantal in een stijgende lijn. We hebben een sterke band met de omgeving. Er zijn natuurlijk al veel Dordtenaren een of meerdere keren in De Holland komen kijken, maar ik weet dat er nog veel meer zijn die hier nog niet geweest zijn. Dat is een uitdaging om die steeds meer aan je te kunnen binden. Dat doen we door aan te sluiten bij plaatselijke evenementen, samen te werken met andere instellingen en ook plek in te ruimen voor presentatie van het Dordtse onderwijs en de onderwijsgeschiedenis."

Parel

Als geboren Gouwenaar, met ook een historische binnenstad en met een moeder die geboren is in Dordrecht heeft Tijs van Ruiten van oudsher al een band met Dordrecht. Als kind kwam hij er vaak met zijn ouders. "Dordrecht is een verrassende en toch nog voor veel mensen onbekende parel van onze historische steden."

Meer berichten