Foto:

Muziek bij de buren: 'Geef een feestje voor onbekenden'

door Elisa Kuster

Dordrecht - "Eigenlijk geef je een feestje voor onbekenden," zo omschrijven de bewoners van de Reeweg Oost Muziek bij de Buren. Het muzikale huiskamerfestival wordt voor de tweede keer in Dordrecht georganiseerd, dit jaar gaan bij bijna vijftig huizen de deuren open. "Het festival brengt mensen bij elkaar, je leert zo steeds meer buurtbewoners kennen," vertelt Saskia enthousiast. Vorig jaar was hij één van de vijf bewoners van het 'Reeweg Oostblok' die deelnamen aan het festival, dit jaar doen er vijftien huizen in Reeland mee.

"Doordat het vorig jaar zo succesvol was, hebben zich meer mensen in onze buurt aangemeld. Sander Brugman, de organisator, moest zelfs stoppen met de inschrijvingen omdat er niet genoeg bands waren om in alle huizen te laten spelen. Dat zegt genoeg."

De gastheren en vrouwen krijgen regelmatig de vraag of het niet eng is om zomaar vreemde mensen in je huis te ontvangen.

"Je moet gewoon niet zo moeilijk doen, natuurlijk kan er een glas wijn omvallen maar dat kan ook wanneer ik alleen thuis ben. Dit festival is juist om te laten zien dat het gewoon kan, met bekenden en onbekenden in je huis genieten van live muziek. Mensen leven veel te veel in angst, dit is iets positiefs wat juist het nieuws zou moeten halen," vult buurtbewoner Tanja aan.

neke knikt instemmend, zij doet ook voor de tweede keer mee. "Het is natuurlijk gewoon een soort gluren bij de buren, bij binnenkomst zijn mensen een beetje afwachtend. Een beetje verlegen dat ze zomaar bij een onbekende binnen mogen komen. Dat merk je ook wanneer je ze een drankje aanbiedt, of wat lekkers op tafel zet. Als ze daarna over hun verlegenheid heen zijn en de band speelt dan blijft die positieve sfeer hangen. Daarom doe ik weer mee, je leert nieuwe mensen kennen en hebt leuke gesprekken."

De bands (veelal uit Dordrecht of uit de regio) treden tussen 13.00 en 17.30 uur drie keer op per huis. Sommige akoestisch, andere met versterking. "Er wordt natuurlijk rekening gehouden met je eigen muzieksmaak, de grootte van je huiskamer en of de buren geen overlast hebben van de muziek. Gelukkig is dat bij ons niet zo, onze buren doen namelijk ook mee," zegt Saskia lachend.

Gerard voegt er tot slot aan toe: "Het is gewoon een feestje, dat zou je eigenlijk elke dag moeten vieren."
Zondag 9 december: Muziek bij de Buren
Kijk voor het complete overzicht op de website van het evenement: www.dordrecht.muziekbijdeburen.nl of volg de verschillende sociale media kanalen.

Meer berichten