Foto:

Spotlight op twee Dordtse kunstenaars

DORDRECHT – Het Dordrechts Museum zet in het weekend van 7 tot en met 9 december twee bekende Dordtse kunstenaars in de spotlights met een tentoonstelling. Vanaf zaterdag 8 december wordt werk van Ton Kraayeveld, de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht, getoond. Op zondag 9 december kan 'Otto Dicke, Tekenaar 1918 – 1984' worden bezocht.

Ton Kraayeveld is in 2017 benoemd tot de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht. De afgelopen twee jaar heeft hij de stad en haar inwoners op verrassende wijze geobserveerd en vastgelegd op papier. Het Dordrechts Museum toont deze werken in de tentoonstelling Stadswerken – Ton Kraayeveld die vanaf 8 december te zien is.

Als Stadskunstenaar maakte Ton Kraayeveld (1955) onder andere een serie aquarellen van toevallige voorbijgangers. Hieruit blijkt dat de vluchtigheid van de aquareltechniek zich goed leent voor het vastleggen van alledaagse handelingen zoals het gebruik van een mobieltje, het maken van selfies of het uitlaten van de hond.

Kraayeveld werkt al jaren aan schilderijen en tekeningen van sterk vereenvoudigde voorstellingen met heldere kleuren en duidelijke contouren. Overbodige details in de voorstelling worden weggelaten. De omgeving is vaak in één kleur weergegeven.

Een deel van de werken wordt na afloop van de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht.

Dit jaar is het honderdste geboortejaar van Otto Dicke. Hij werd geboren in Dordrecht en maakt als bekende tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad.
Dicke was een geboren tekenaar. Hij leerde zichzelf tekenen en bereikte daarin een verbluffend niveau. Zijn werk kenmerkt zich dan ook door een sterke binding met de Hollandse tekentraditie. Intens en betrokken verbeeldde hij een herkenbare wereld, trefzeker en kwetsbaar.

Dicke maakte vrij werk, cartoons, boekillustraties en mozaïeken voor scholen en kerken. Landschappen, figuurstudies, stadsgezichten en stillevens maken het – voornamelijk getekende – oeuvre uit. Bekend werd hij vanaf de jaren '50 door zijn reclametekeningen voor onder andere KLM, illustraties bij verhalen van Simon Carmiggelt en zijn tekeningen voor de VARA-gids. Met Cees Buddingh' maakte hij jarenlang stripverhalen. Hij kon leven van zijn creaties, iets dat niet voor iedere kunstenaar is weggelegd.

De tentoonstelling maakt deel uit van het project 'De Vier Zonen van Dordrecht'. Dordrecht eert hiermee vier markante persoonlijkheden die 100 jaar geleden geboren werden: schrijver Cees Buddingh', kunstenaar Otto Dicke, verzetsstrijder Aart Alblas en componist Kors Monster.

'Stadswerken – Ton Kraayeveld' is te zien van 8 december 2018 tot en met 5 mei. 'Otto Dicke, Tekenaar | 1918 – 1984' is te zien van 9 december 2018 tot en met 26 mei.

(Ingezonden door Dordrechts Museum)

Meer berichten