De Voorstraathaven was vroeger deel van de rivier de Thuredrith, leggen de auteurs uit. (foto: Arco van der Lee)
De Voorstraathaven was vroeger deel van de rivier de Thuredrith, leggen de auteurs uit. (foto: Arco van der Lee) (Foto: )

Nieuw licht op het ontstaan van Dordrecht

Dordrecht - 'Thuredrith, nieuw licht op het ontstaan van Dordrecht', is het nieuwe deel uit de serie 'Verhalen van Dordrecht'. Het is deel 36 van deze populaire serie. Het is geschreven door Marc Dorst (archeoloog), Henk 't Jong (historicus) en Gerrit Jan Schiereck (waterbouwkundige).

De drie auteurs willen met deze gezamenlijke tekst, elk vanuit hun eigen discipline en met gepaste bescheidenheid, een paar hardnekkige mythes uit de weg ruimen rond het ontstaan van Dordrecht, zoals het misverstand over het ontstaan en de loop van de Oude Maas en de rivier Turedrith.

Ook leggen ze uit waarom de Grote Kerk zo excentrisch is gelegen, aan de rand van het oude centrum. Omdat een kerk gewoonlijk in het midden van een stad ligt, wijst dat erop dat Dordrecht en Zwijndrecht oorspronkelijk één geheel vormden. De Oude Maas is dan het gevolg van een dijkdoorbraak. De Voorstraathaven was vroeger deel van de rivier de Thuredrith, leggen de auteurs uit.

Het boekje telt de gebruikelijke 40 pagina's, is uitgevoerd in full colour en, zoals altijd, rijk geïllustreerd. Het boekje, een uitgave van het Historisch Platform Dordrecht, ligt vanaf vrijdag 30 november in de boekhandel.

www.deverhalenvandordrecht.nl

Meer berichten