Davisd van Wijngaarden groeide op in Zwijndrecht. 'Die gemeente is mij te dorps. Om 18.00 uur de gordijnen dicht: daar word ik niet vrolijk van.' (foto: Yvonne Vogel)
Davisd van Wijngaarden groeide op in Zwijndrecht. 'Die gemeente is mij te dorps. Om 18.00 uur de gordijnen dicht: daar word ik niet vrolijk van.' (foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: David van Wijngaarden

door Yvonne Vogel

Dordrecht - Gevraagd naar wie hij absoluut naar Bibelot zou halen op het moment dat budget geen enkele rol speelt, moet David van Wijngaarden na lang nadenken het antwoord schuldig blijven. De directeur van het poppodium kan heus wel droomartiesten bedenken, maar vindt het zonde om een imaginaire zak geld alleen in te zetten voor een enkel optreden. "Ik gebruik het dan liever voor marketingdoeleinden. Daar hebben we op de lange termijn veel meer aan. Ik wil graag de drempel van het Energiehuis verlagen en nog meer kenbaar maken dat we inzetten op vermaak voor alle doelgroepen."

Met name jongeren tussen de 15 en 18 jaar vonden voorheen misschien niet altijd wat ze zochten bij Bibelot, erkent Van Wijngaarden.

"Het is het streven om de komende tijd meer durf te tonen in de programmering. Die was iets in mijn ogen iets te vlak. Het zou prettig zijn om meer trendsettend dan trendvolgend te zijn. Om dat te bereiken moeten we bovenop de actualiteit zitten. Om een voorbeeld te noemen: jongeren luisteren over het algemeen veel naar hiphop. We speelden daarop in door artiesten als Jonna Fraser en Lil' Kleine naar Dordrecht te halen. Met die bekende namen maak je veel mensen blij mee, maar we misten tegelijkertijd de verdieping. Rapper Leafs, een 16-jarige jongen uit Almere die onlangs ook op Lowlands stond, is dan bijvoorbeeld een mooie toevoeging. Daar gaan we scherper op zijn."

De 41-jarige Van Wijngaarden weet als geen ander dat de jeugd de toekomst heeft. Zijn eigen jeugd speelde zich af in Zwijndrecht, voordat hij in Delft Architectuur en Stedenbouw ging studeren.

"Delft is een leuke stad, maar ik wilde er niet gaan wonen. Ik vond het te eenzijdig: er woonden voornamelijk hoogopgeleide mannen. Diversiteit spreekt mij meer aan. Zwijndrecht was echter ook geen optie. Die gemeente is mij te dorps. Om 18.00 uur de gordijnen dicht: daar word ik niet vrolijk van. De keuze viel op Dordrecht: een stad in ontwikkeling, met veel variëteit op de meest uiteenlopende gebieden."

Bibelot kende Van Wijngaarden in die tijd al. Hij bezocht het poppodium met enige regelmaat en werd vrijwilliger. "In die tijd was Bibelot verreweg het grootste poppodium dat volledig draaide op de inzet van vrijwilligers. Er waren geen betaalde krachten."

Muziek speelde in de jonge jaren van Van Wijngaarden een belangrijke rol. "Maar niet meer dan bij leeftijdsgenoten. Ik was er niet dag en nacht mee bezig, hoor. Muziek hoort gewoon bij het leven. En je ontleent er, zeker als je opgroeit, misschien wel een deel van je identiteit aan. In mijn tijd had je de gabbers en de alto's. Ik behoorde tot de laatste groep. Housebroeken deden het in de jaren negentig ook goed onder de jeugd, maar daar zag je mij niet in. Ik luisterde naar de radio en was fan van Pearl Jam en Soundgarden. Het was in die tijd natuurlijk veel moeilijker om nieuwe muziek te ontdekken. Je was afhankelijk van wat er werd gedraaid. Nu, dankzij internet, zijn alle muziekstromingen vindbaar en kun je heel gericht zoeken. Ook is het aanbod festivals veel groter, waar je ook verrast kunt worden. Dat was vroeger niet."

Vroeger was zeker niet alles beter. Ook bij Bibelot niet. Van vrijwilliger naar bestuurslid naar directeur maakte Van Wijngaarden het hele proces mee van de verhuizing naar het Energiehuis in 2013.

"Doordat Bibelot zo lang puur op vrijwilligers draaide, misten we de professionaliseringsslag die andere poppodia wel maakten. Op de huidige locatie, met de bijbehorende organisatiestructuur, kunnen we optimistisch naar de toekomst kijken en doorpakken. De kinderziektes, waar je in een nieuw onderkomen altijd tegenaan loopt, zijn er inmiddels allemaal zo goed als uit. Dat doet mij goed."

Meer berichten