EBOH was in de beginfase continu dreigend te vinden voor het doel van Pelikaan.
EBOH was in de beginfase continu dreigend te vinden voor het doel van Pelikaan. (Foto: Don Fredo)

EBOH klimt knap naar tweede plaats na dik verdiende triomf op Pelikaan (2-0)

"In het begin van het seizoen was handhaven onze doelstelling. Nu na tien wedstrijden kunnen we met recht naar boven kijken”, oordeelde EBOH’s rappe aanvaller Martin ‘Junior’ Calmera zaterdag na de gewonnen streekderby tegen Pelikaan (2-0).

Door Fred van Dongen

Dordrecht – Tweedeklasser EBOH blijft positief verrassen. Het had geen kind aan het matige Pelikaan uit Zwijndrecht dat tot vandaag de leiderspositie deelde met Roda Boys. Geen moment slaagden de gasten er in die hoge notering waar te maken. Dat was zonder meer de verdienste van het collectief EBOH, dat nu de tweede plaats op de ranglijst deelt met Pelikaan..

“We stonden er weer als één team”, onderstreepte Junior Calmera (24). “We hadden bovendien ook wat goed te maken. In onze twee vorige wedstrijden verspeelden we door gelijke spelen punten aan Brederodes en Zwaluwe, ploegen die onderaan de ranglijst bungelen”, keek de man die deze middag EBOH’s tweede doelpunt voor zijn rekening nam na afloop met een brede glimlach terug.

“Waarom ze mij Junior noemen? Mijn vader en opa heten ook Martin. En dan word je al gauw junior genoemd “. Zijn nieuwe voornaam in de selectie bevalt hem wel. Te meer omdat hij zich na twee seizoenen ’s-Gravendeel lekker thuis voelt in de warme roodzwarte familie. Niet zo vreemd ‘want ik ken de meeste jongens uit onze selectie eigenlijk al van jongs af aan’. “Met diverse heb ik in de jonge jaren ook straatvoetbal gespeeld”.

EBOH kende tegen Pelikaan een wervelende start. Na een terugspeelbal besloot de Zwijndrechtse doelman Jeroen de Veij in het eigen strafschop aan de wandel te gaan met de bal. Dat avontuur verliep dramatisch. Als een roofdier dat z’n prooi ruikt sloot EBOH de verbouwereerde keeper in en ontfutselden hem de bal. Het was uiteindelijk EBOH’s onverwoestbare voorman in de strijd en aanvoerder Jeffrey Monster die de bal in het net caramboleerde: 1-0.

Die klap kwam Pelikaan eigenlijk niet meer te boven mede omdat EBOH druk bleef zetten en de gasten continu in de tang hield. Met een onverzettelijke Wesley Ebbers als meest opvallende vroege stoorzender van de matige Zwijndrechtse opbouw. Het regende hoekschoppen op de Pelikaan-veste. Pas na een dik half uur kreeg EBOH een tweede beloning voor z’n tactisch slimme dominantie. Spelbepaler Thomas Keuter voorzag de snelle Junior Calmera op de rand van de zestien van een sluw splijtpassje. Waarna de Pelikaan-doelman kansloos was in de één-op-één-situatie: 2-0. Ondertussen en ook tot aan de rust gaf een tot een hecht bolwerk uitgegroeide EBOH-verdediging de bezoekers geen millimeter speelruimte.

Na de hervatting ging Pelikaan op zoek naar de aansluitingstreffer. De EBOH-linies sloten evenwel zo goed op elkaar aan dat de gasten niet verder kwamen dan wat onbeduidende probeersels van afstand die EBOH’s doelman Jan-Arie Kouwenhoven glimlachend op zich af liet komen..

En zo zag Pelikaan zich geleidelijk aan gedwongen achterin één-op-één te spelen. Met z’n snelle aanvallers Junior Calmera, Henry Otto en de halverwege het tweede bedrijf ingevallen Regga Regales bleek EBOH in het slotkwart van het duel zelfs de gevaarlijkste ploeg. Pelikaan mocht de handen dichtknijpen dat de nederlaag beperkt bleef tot 2-0.

“Dik verdiend”, oordeelde EBOH’s trainer Ries Fok na afloop terecht. “Dit was één van onze betere wedstrijden van dit seizoen. Vergeet niet dat Pelikaan over een goede ploeg beschikt die niet voor niets bovenaan staat. Wat we vandaag als team hebben gebracht verdient een compliment. De linies klein houden, op de juiste momenten gebruik maken van de snelheid van onze spitsen. En we hebben ook niets weggegeven. Jesse (Rensen) en Jordi (Fok) waren vandaag zo sterk, zowel verdedigend als in de opbouw. En als je ziet hoe een Jeffrey Monster op zijn leeftijd weer liep te sleuren op het middenveld… Gebleken is ook dat we een paar goede invallers achter de hand hebben, we zijn in de breedte dus sterker geworden”, aldus de terechte lofzang van Ries Fok.

Door de dik verdiende triomf deelt EBOH nu de tweede plaats met Pelikaan. Beide met 20 punten uit 10 wedstrijden. Koploper Roda Boys won deze zaterdag andermaal en staat nu solitair op kop met 23 punten uit 10 duels. Komende zaterdag treedt EBOH aan bij middenmoter Wilhelmina’26. Op 15 december volgt thuis andermaal een streekderby. Dan tegen Papendrecht dat vandaag knap won (1-4) bij Woudrichem en net achter de kopgroep bivakkeert.

Meer berichten