Haci Karasahin schiet met een schitterende genomen vrije trap GSC ODS naar 3-2.
Haci Karasahin schiet met een schitterende genomen vrije trap GSC ODS naar 3-2. (Foto: Don Fredo)

Zondagvoetbal: Belangrijke zege koploper Dubbeldam; GSC ODS op dreef (5-2)

Dordrecht - Slechts drie Dordtse clubs kwamen deze zondag in actie. Dubbeldam, koploper in de derde kas, sleepte in Schiedam een belangrijke 0-1 zege uit het vuur bij Kethel Spaland. In dezelfde klas zat het RCD niet mee bij counterploeg SEP dat met 4-2 aan het langste eind trok.

SC Emma, leider in de vierde kas, zag z’n duel afgelast worden, maar bleef soeverein leider. In dezelfde afdeling haalde GSC ODS thuis me 5-2 uit tegen hekkensluiter HSC’28. De Dordtse vijfdeklassers SSW en FC Dordrecht Amateurs kwamen niet in actie. Het uitduel van SSW werd afgelast terwijl FC Dordrecht Am van de bond een vrij weekeinde had gekregen vanwege de definitieve verhuizing van sportpark De Corridor naar dat aan de Krommedijk.

Dubbeldam

Een sublieme redding van doelman Robin van Dijk in blessuretijd zorgde er voor dat derdeklasser Dubbeldam toch met de volle buit uit Schiedam kon vertrekken. De Dubbeldamse koplopers versperden zo voor thuisploeg Kethel Spaland de weg naar een plek in de kopgroep van het klassement.

Was de allerlaatste minuut belangrijk voor Dubbeldam, ook de allereerste minuut was deze middag medebepalend. Toen zette niemand minder dan topschutter Dennis Geschiere de Dordtse ploeg al op voorsprong: 0-1. Het bleek ook meteen de eindstand.

De vroege voorsprong maakte het Dubbeldam bij het tactisch concept allemaal erg overzichtelijk. Kethel Spaland moest komen wilde het een gooi doen naar een plek bij de top-zes van de ranglijst. Dubbeldam kon zo zich primair richten op de omschakeling. Slechts een enkele keer wist de thuisploeg voor rust gevaar te stichten voor het Dubbeldamse doel. Dan was Dubbeldam met z’n snelle omschakelmomenten veel dreigender. Het zat Dennis Geschiere, Rory van der Weijden, Jordy Wouters en Wesley Borsboom evenwel net niet mee in de afwerking.

Dat gold ook na de hervatting toen Kethel Spaland het accent nog meer naar de aanval moest verleggen. Een vergroting van de Dubbeldamse voorsprong die tevens de wedstrijd op slot zou gooien, leek dichterbij dan een Schiedamse gelijkmaker. Maar verdere doelpunten bleven toch uit mede door de fantastische redding van Robin van Dijk in de toegevoegde tijd. Dubbeldam bleef zo solitair koploper met 22 punten uit 9 wedstrijden. De zege betekende tevens een belangrijke opsteker voor komende dinsdagavond wanneer in Rhoon het vorige maand gestaakte duel met WCR wordt uitgespeeld. Dubbeldam heeft dan twintig minuten de tijd om een 2-1 achterstand ongedaan te maken.

Stand bovenaan na vandaag: Dubbeldam 9-22, Coal 7-17, SEP 9-17, WCR 7-15.

RCD

In dezelfde derde klas als Dubbeldam redde RCD het niet bij SEP (4-2). De Dordtse ploeg zakte zo naar de negende plaats met 10 punten uit 8 wedstrijden.

Speler Randy van Gulik over de wedstrijd: “In de eerste helft waren we erg matig en snel de bal kwijt. SEP speelde puur op de counter en scoorde daar de 1-0 uit. Bij ons werd een doelpunt afgekeurd. Wederom uit een counter maakten zij vlak voor rust de 2-0”.

Randy vervolgt: “De tweede helft was RCD beter. We gingen vol op de aanval en scoorden vrij snel vanuit een penalty de 2-1 (Jeroen Snoek). We bleven goed voetballen in deze fase en creëerden wel drie, vier honderd-procent-kansen die helaas niet benut werden. En wederom uit de counter maakten zij 3-1 en zelfs 4–1. Omdat wij voetballend de betere ploeg waren, bleven we kansen creëren. Ferdy maakte nog met een schitterende stift de 4-2. Dit was helaas te laat. Kortom: RCD de betere ploeg met de beste kansen maar SEP puur op de counter effectiever.”

GSC ODS

In de vierde klas zag koploper SC Emma zijn uitwedstrijd in Zegge tegen DIOZ afgelast worden. De andere Dordtse club, GSC ODS, kwam wel in actie. De ploeg won overtuigend met 5-2 van hekkensluiter HSC”28 uit het Brabantse Heerle.

Voor rust kregen de toeschouwers een heerlijke, doelpuntrijke pot voorgeschoteld. De pauze brak aan met een 4-2 stand. De thuisploeg miste drie vaste waarden waardoor het in de organisatie in de beginfase wennen was. Die onwennigheid lag zonder meer ten rondslag aan de twee tegentreffers.

GSC ODS liet zich door die tegenslag niet van de wijs brengen. Het toonde bewonderenswaardige mentale veerkracht en trok bij een 2-2 stand de wedstrijd op het juiste moment naar zich toe. In het tweede bedrijf domineerde GSC ODS het duel zonder zich extreem te hoeven inspannen. In de slotminuut bepaalde Akif Kumas de eindstand op 5-2.

Statistisch gezien waren Ferrit Yaman en Coskun Altintas met respectievelijk twee goals (2-1 en 4-2) en één goal (1-1) plus een assist (bij de 4-2) de belangrijkste spelers bij GSC ODS. De mooiste treffer kwam evenwel op naam van Haci Karasahin die een vrije trap van net buiten de zestien heerlijk binnen krulde voor de 3-2.

Stand bovenaan in de vierde kas: SC Emma 9-23, BSC 9-18, Sprundel 10-17. Het debuterende GSC ODS staat keurig achtste met 13 punten uit 10 ontmoetingen.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten