Kees Thies: 'Iemand moet in ieder geval 'outstanding' in zijn of haar werkveld zijn'.  (foto: Tony Versluis)
Kees Thies: 'Iemand moet in ieder geval 'outstanding' in zijn of haar werkveld zijn'. (foto: Tony Versluis) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: Kees Thies

door Nanda van Heteren

DORDRECHT – Wie zijn column leest in AD / De Dordtenaar weet hoe diep de liefde voor Dordrecht zit bij Kees Thies. Niets op of rondom het Dordtse eiland blijft voor de geboren Rotterdammer onbesproken in zijn vaste rubriek, maar hij 'vermaakt' zijn mede-schapenkoppen ook op andere manieren. Onder andere met de theatertalkshow Kunstmin Live die hij maandelijks samen met theatermaakster (voormalig 'Berini') Marjolein Meijers in Schouwburg Kunstmin verzorgt. Het vierde seizoen is bezig. ,,Het zijn live optredens, film- en documentaire fragmenten, er zit comedy in, we hebben een huisband van hoog niveau en dat alles binnen het kader van een prettig gesprek."

Bezoekers van Kunstmin Live zitten de tweede woensdagavond van de maand aan een tafeltje in de kleine, en tot twee keer toe de grote, zaal zitten om te genieten van een hapje, drankje en goed gesprek. Elke aflevering, twintig tot nu toe, staat in het teken van een hoofdgast.

Thies en Meijers wisselen gesprekken af met kort film- en documentairefragmenten en videoclips. De huisband The Easytones verzorgt de muzikale omlijsting.

In de afgelopen jaren stonden onder anderen acteur Gerard Cox, Olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden en fotograaf Vincent Mentzel in de spotlight. De eerste seizoensshow was Rob Kamphues, cabaretier en presentator, de hoofdgast. Dit seizoen staan ook Peter Brusse (oud-hoofdredacteur NOS-journaal), presentator Henny Huisman, burgemeester Wouter Kolff (VVD), Dave von Raven van de Kik en Mike Boddé centraal.

Terlouw

Jan Terlouw (schrijver en vroegere D66 politicus) staat op het persoonlijk wensenlijstje voor gasten van de presentator, omdat Thies hem 'een zeer inspirerende en ook aangename persoonlijkheid vind'.

"Goed, je kunt hem een idealist... een wereldverbeteraar noemen, maar hij is veel méér dan dat; hij heeft zijn feiten op een rijtje, vertelt een waarschuwend, maar tóch optimistisch verhaal, heeft een sterk gevoel voor humor en geeft mij in ieder geval, ondanks zijn respectabele leeftijd, een heleboel energie. Terlouw raakt me gewoon, dus die móet echt een keer komen."
De keuzes voor de gasten worden 'in nauw overleg' met elkaar gemaakt. In de ogen van de columnist moet een gast wel aan bepaalde eisen voldoen.

"Iemand moet in ieder geval 'outstanding' in zijn of haar werkveld zijn. Onze gasten zijn gepassioneerd, hebben veel 'vlieguren' in hun vakgebied gemaakt en kunnen daar ook levendig over vertellen."

Teamprestatie

Thies benadrukt hij dat het programma 'echt met zijn allen gemaakt wordt'. "Dat vind ik eigenlijk het allerleukste aan onze theatertalkshow. Iedereen levert zijn/haar bijdrage met onverminderde inzet. Zo kunnen wij altijd 'leunen' op onze fantastische huisband met Maarten Teekens, Willem 't Hart en Ton van der Kolk. Ook hebben we een geweldige technische ploeg en het videogedeelte is tot in de puntjes geregeld."

"Zo nu en dan maakt cameraman Fokko van der Straaten een prachtige reportage om onze gast in te leiden. Ook 'onze' horecamensen zijn top en we hebben een onvermoeibaar productieteam, waarin vooral Lieke Visser een berg werk verzet."

"Marjolein Meijers en ik voelen ons als presentatieduo en eh... als een soort vader en moeder van deze succesformule écht vereerd dat we dit elke maand weer met ál die mensen mogen doen. We zijn met z'n allen eigenlijk een beetje familie van elkaar geworden."

Meer berichten