logo Vakantiebeurs
logo Vakantiebeurs (Foto: Ferry)

'Dordtse Grieken' weer present op de Vakantiebeurs

Door: Ferry Visser

Dordrecht - Veel Dordtenaren brachten vorig jaar, na de aankondiging in ‘De Stem Van Dordt’, een bezoek aan de stands waar twee Dordtenaren Griekenland zouden gaan promoten. Zowel Bas Wanrooij (‘Griekenland.net’) en Ferry Visser (‘Grieks Nationaal Verkeersbureau’) konden daardoor terugkijken op een geweldige leuke beurs. Na plaatsing van het tweede artikel, over de beurs, stroomden de leuke en enthousiaste berichten binnen. Zo leuk, dat ze beiden een poging wagen om jullie weer te gaan interesseren voor het mooie land en hun gewoontes. Kortom: Het succesverhaal over de ‘Dordtse Grieken’ op de Vakantiebeurs vroeg gewoon om een herhaling.

De 49e Vakantiebeurs is in de Jaarbeurshal (Utrecht) op 8* t/m 13 januari (hal 7). (*8 en 9 januari zijn de dagen voor de reisbranche!).
Let op! De Vakantiebeurs is voor het eerst, maar vier dagen te bezoeken!

Waarom naar de Vakantiebeurs
Tegenwoordig doen we bijna alles online. Veel mensen denken dat zo’n beurs alleen maar een extra aanslag op een andere `beurs` pleegt. Niet dus, want stel: Je bestemming staat eigenlijk al vast. Je wilt bijvoorbeeld naar Griekenland, maar net iets anders dan anders. Per camper of caravan, over land of met de boot vanuit Italië. Alles kan, maar een klein stemmetje in je hoofd zegt uiteindelijk dat je toch graag voorgelicht wordt door deskundigen. Via internet kan bijna alles, maar de ervaring leert dat het woordje `bijna` nu juist de mensen naar de Vakantiebeurs lokt.

Kýrio Máthima (Hoofdgerecht)
Bas
heeft na de laatste Vakantiebeurs via ‘Griekenland.net’ vele leuke reacties binnengekregen. Om zijn ‘vaste klanten’ nog beter van dienst te zijn, heeft hij ook dit jaar weer een prachtige glossy samengesteld. Dit 48-pagina dikke blad wordt u op de beurs aangeboden. Vorig jaar gingen er maar liefst 3000 stuks over de ‘toonbank’. In deze derde editie o.a. reportages van Athene en de Atheense Rivièra, eilandhoppen op de Saronische eilanden en de stranden va Karpathos. Niet het massatoerisme, maar de minder bekende bestemmingen en plekjes. Onze stand is een soort ‘open inloop’. Proef Grieks bier en Griekse cognac, doe mee met de prijsvraag en maak kans op een verblijf op Corfu, schuif aan voor tips en een reisplan en help ons de berenpopulatie in Noord-Griekenland in stand te houden. Bovendien geven we u de beste vakantie aanbiedingen mee naar huis en is het altijd gezellig.

Proeverij voor een goed doel
Elke dag kun je bij ons Metaxa proeven. Deze Griekse brandy, méér dan 120 jaar oud, wordt ook wel “The Greek Spirit” genoemd. De Nederlandse wetgeving maakt deze proeverij helaas niet kosteloos. Met uw bijdrage van 0,50 helpen we de berenpopulatie op het vasteland van Griekenland in stand te houden. Uw ‘donatie’ komt ten goede aan een speciaal Grieks natuurproject. Dit jaar sponsort u namelijk het goede doel ‘Arcturos’ (Beren in het natuurreservaat in Noord Griekenland.). Met de donaties gaan we dit jaar een beer adopteren en gaan we proberen om gewonde dieren te laten verzorgen. De afgelopen jaren hebben we met deze actie dolfijnen bij het eiland Lefkas, de beroemde `caretta caretta` zeeschildpad op het eiland Zakynthos en een jonge Monniksrob bij het eiland Alonissos kunnen redden.

Nieuw dit jaar is onze bierproeverij van Mythos. Een echt Grieks biertje en bij de Griekenlandliefhebber wel bekend. Deelname aan deze proeverij is ook de moeite waard, want we verloten i.s.m. Mythos bier, een verblijf van een week op Corfu!

Verder kun je in onze stand ook informatie inwinnen over restaurants op je Griekse vakantiebestemming. Al met al, er is voor iedereen wat!
Je kunt ons vinden in hal 7, stand E002 (7.E002) bij het gezellige Grieks terras.

Ferry heeft het afgelopen jaar gebruik gemaakt van zijn vele Griekse contacten op de beurs.
Op 25 maart ging de reis naar Amsterdam, waar voor het eerst de ‘Food Euphoria Festival’ werd georganiseerd in de ‘poptempel’ Q-Factory. Het werd een middag en avond met Grieks eten & drinken, workshops & acts, muziek & dansen. Bloggers die het hele jaar Griekenland aan de wereld presenteerden, werden in het zonnetje gezet en kregen een leuke ‘actiefoto’ op hun eigen locatie. Tevens werd het Grieks restaurant Filoxenia in Zandvoort tot best Grieks restaurant van Nederland ‘gekroond’. Mocht u er ooit komen, bestel dan in ieder geval de bonensoep. Verrukkelijk!

In mei ging ik echt het diepe in door een vakantie te boeken op Kreta waar ik mijn ‘Kreta soulmaatje Soula’ - natuurlijk ook op de beurs - bezocht. Het bleef niet bij bezoeken, er moest ook gewerkt worden en zo kwam dan eindelijk mijn droom, om ooit als reisleider in Griekenland te mogen werken, een beetje uit. De experimentele dagexcursie (met een zender en ontvangers voor de deelnemers) ging naar Oost-Kreta. We bezochten het lepra-eiland Spinalonga en de plaatsen Elounda en Agios Nikolaos. Het werd een onvergetelijke ervaring!
Maar er was meer! In oktober ging ik terug naar Kreta, maar nu om, na vele jaren, het Griekse hippiedorp Matala aan de zuidkust te bezoeken. De tijd heeft daar echt stil gestaan. De hippiegrotten (Oude Romeinse graven) waren er gelukkig nog en de ‘oerhippies’ liepen er ook nog steeds rond op blote voeten en met kleurrijke gewaden. En waar je ook liep, je hoorde altijd wel ergens de heerlijke jaren 60-muziek. Het was er echt ‘Jemig de pemig’, zo relaxed!
Maar het mooist was toch de onverwachte ontmoeting van een ander persoon die ik kende van de Vakantiebeurs. Van Jorgos (eigenaar van ‘De Griekse Gids’) kreeg ik op de eerste vakantiedag een Whatsappje met de mededeling dat zijn moeder in het dorpje Voris (7 km verderop) woonde en dat Evangelia het heel leuk zou vinden als ik haar zou komen bezoeken. Het liefst meteen de volgende dag al, want ze hadden in het dorp iets te vieren.
De volgende dag zijn we met een taxi naar haar dorp gereden. Op zoek naar een versierde kerk, want het was de ‘verjaardag’ van de Heilige Panagia. De taxichauffeur moest wel even zoeken, veel kerkjes, maar waar staat nu in vredesnaam een versierd kerkje! Het kafenion bracht uiteindelijk uitkomst. In mijn beste ‘Grieks voor beginners’ verdiende ik de hoofdprijs. Die lag bijna op de hoek, vergezeld van een stapel ronde broden die nog gezegend moest worden. Evangelia stond ons eigenlijk al op te wachten. Wat een hartelijk ontvangst!
Haar huis stond tegenover de kerk en alles zag er feestelijk uit. Na een lange mis (2 ½ uur) werd er met alle dorpsbewoners buiten gegeten. Ons bezoek voelde gewoon weer ‘thuis op de Vakantiebeurs’. De hele familie werd voorgesteld en we hadden zoveel boeiende en emotionele gesprekken* en aten natuurlijk een zelfgemaakt hapje (en een heerlijk zelf gebottelde wijntje) mee. “Moeders’ komt ook dit jaar weer naar de beurs. Ik verheug me er nu al op!

*De gesprekken voerden we in het Vlaams, want de hele familie Nikolidakis komt eigenlijk uit België! “Alleh, dat wist ik nogthans nie hè!”

Door de drukte en verhuizing van ‘De Griekse Gids’ naar Wijk bij Duurstede, is er helaas niets gekomen van de door mij ontworpen Griekse T-shirts. Jorgos was razend enthousiast en zag het idee helemaal zitten voor zijn webshop. De t-shirts verwijzen met een muzikale knipoog naar Griekenland. Voorbeeld: In plaats van ‘Grease Lightning’ staat er nu ‘Greece Lightning’ en het Golden Earring nummer ‘Just a little bit of peace in my heart‘ werd omgedoopt in: ‘Just a little bit of Greece in my heart’. De ontwerpen kunnen natuurlijk ook op katoenen tassen gedrukt worden. Wellicht het komend jaar.

Dit jaar staan we met het Grieks Nationaal Verkeersbureau weer in hal 7, stand E002 (7.D010), maar wel op een hele andere plek. We ‘grenzen’ nu aan het Grieks terras. Het zal moeten blijken of dit wel of niet een nadeel is. Uit ervaring weet ik dat bij zo’n terras de meeste decibels worden geproduceerd en ja, je wilt toch de mensen kunnen verstaan en helpen! Onze stembanden zullen behoorlijk op de proef gesteld worden.

In ieder geval gaan we er een fijne week van maken en alle belangstellenden informeren over het reilen en zeilen (letterlijk en figuurlijk) op de Griekse wateren en op het land. Indien gewenst, maken we o.a. auto, camper/caravanroutes. Soms verwijzen we jullie naar de echte specialisten van een bepaald gebied of touroperator. Ook dit jaar krijgen we hulp van ROC Mondriaan uit Den Haag.
Er valt op de Vakantiebeurs voor iedereen veel te beleven. Op het Griekse plein zijn regelmatig (zie aankondigingen met de tijdstippen op de grote borden in de diverse hallen) activiteiten. Het spreekt vanzelf dat er weer gedanst gaat worden in traditionele kostuums. Natuurlijk zullen de presentaties en de demonstraties van Griekse lekkernijen en drankjes worden voorzien.
Houdt u van Griekse muziek en dans? En wilt u meedansen? Graag zelfs!
Verder mag ik ook dit jaar weer iedere dag de Griekenland Quiz gaan presenteren.
Natuurlijk hopen we weer veel bekenden terug te zien die hun ervaringen van vorig jaar met ons willen delen.

Epidórpio (nagerecht)
Een ‘meet and greet’ met Bas en Ferry? Dat kan - mits het niet te druk is - . U bent van harte welkom bij onze stands. (Griekenland.net: hal 7, E002 en het Nationaal Grieks Verkeersbureau: Hal 7, D010.

(Natuurlijk kunt u ook bij alle andere stands genieten - letterlijk en figuurlijk - van de Griekse gastvrijheid en lekkernijen.)

Vakantiebeurs algemeen
Uiteraard bent u ook geïnteresseerd in andere landen en vakantieactiviteiten! Daarom een aantal tips en een greep uit de vele mogelijkheden in de hallen 7 t/m 12:

De Vakantiebeurs in de Jaarbeurs te Utrecht is dit jaar van 8* t/m 13 januari. De openingstijden zijn van 10 tot 17:30 uur en voor de tweede keer is de beurs op zaterdag 12 januari tot 20:00 uur geopend. De avondopenstelling op zaterdag heeft een aantrekkelijk programma van activiteiten, eten, drinken en multicultureel entertainment.

* LET OP!
Op dinsdag 8 januari is het eerste Vakantiebeurs Travel Congress. (Een onafhankelijk congres voor elke professional in de reiswereld.)
Op woensdag 9 januari is er een vakdag uitsluitend voor de reisprofessional.

Op donderdag 10 januari begint de Vakantiebeurs pas voor de ‘vakantiezoekenden’.

Van 10 t/m 13 januari kunt u overal aan deelnemen! Er is zoveel te beleven op de Vakantiebeurs!

a. Themadagen met o.a.:
Foto Friday is een dag in het teken van fotografie. Roundtrip Thursday voor alle niet-honkvaste reizigers en Kids Sunday speciaal voor de junior reizigers.
(Op deze dagen zijn er inloop-workshops, gedetailleerde presentaties en andere boeiende activiteiten.)

b. Theaters, bioscoop en virtual reality
Verkeersbureaus en reisorganisaties geven op verschillende locaties specifieke presentaties over reisbestemmingen.

c. Nieuwe routes, themazones en - cafés:
Honeymoon Route, Route du vin, Urban zone, Fiets & Wandel zone, Camping & Outdoor zone, Kidszone, Caribbean Village, Reizigers Café | Meet & Greet

Waar u ook naar na gaat, we wensen u nu alvast

'Kalo Taksidi!' (Een goede reis)

Meer berichten