Foto:

Stralende Dordtse Phil in Schouwburg Kunstmin

Dordrecht - Als je het aan menig 'Phileriaan' vraagt, zoals leden van vereniging Dordrechts Philharmonisch Orkest zich graag mogen noemen, kun je het nieuwe jaar niet beginnen voor het traditionele Oudejaarsconcert is gespeeld. Zo geschiedde dan ook afgelopen zondag 30 december; de Dordtse Phil speelde haar Oudejaarsconcert met als thema 'De Phil Straalt!'.

Een stralend 2018 was dit jaar het motto van de vereniging. Het motto stralend is ontstaan uit meerdere uitgangspunten.

Allereerst natuurlijk de mogelijkheid om de muzikanten te laten stralen, maar het thema was ook zeker gebaseerd op uitspraken van dirigent Jan Gerrit Adema, dit die jaar tien jaar voor het Grootorkest van het Dordrechts Philharmonisch Orkest staat. Wie ooit in een van zijn orkesten heeft mogen spelen, heeft hem vast wel eens horen vragen om wat meer te stralen, waarbij hij doelt op onder meer het scherpe koper. De muziek dient dan trots en fier te klinken en dat zijn dan weer twee woorden die zeker bij het Dordrechts Philharmonisch Orkest passen.

Wie zeker straalde dit concert, was trompettiste Naomi van Valen. Tijdens het temperamentvolle El Cid soleerde zij dit jaar voor de tweede keer op het podium van Kunstmin. Ditmaal werd zij daarbij begeleid door Phil Young.

Het werk El Cid was één van de spectaculaire werken die de talenten van Phil Young speelden. Onder leiding van hun dirigente Lisette Harms speelden zij daarnaast muziek uit de Harry Potter-films en uit de recente spin-off Fantastic Beasts and Where To Find Them

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest luidde met de afsluiting van een Stralend 2018 ook meteen het volgende jaar in; een Ondernemend 2019.

Een nieuw jaar inluiden hoort traditioneel gepaard te gaan met Weense muziek. Het Grootorkest speelde werken van onder meer Strauss. Natuurlijk waren ook de allerjongste leden van de vereniging vertegenwoordigd; muzikanten van Phil Kidzz, die vaak niet ouder zijn dan een jaar of acht, maakten hun debuut op het podium van Kunstmin. Het concert werd geopend door Phil Good.

Om het plaatje compleet te maken, vermaakte egerländerkapel Phil Spaβ voorafgaand aan het concert het aanwezige publiek in de foyer en deed Phil's BigBand datzelfde na afloop.

Meer berichten