BuitenZinnig: brood voor mensen die dat hard nodig hebben

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - Sinds een aantal weken delen we, op werkdagen, bij Stichting BuitenZinnig, vanuit ons ProefLokaal brood uit aan mensen die het echt hard nodig hebben.

Het zal niemand verbazen dat dit brood niet uit onze ProefTuin komt. Het brood is afkomstig van andere stichtingen die altijd op zoek zijn naar meer afgiftepunten. Stichting BuitenZinnig legde contact met een dergelijke humanitaire stichting en een samenwerkingsverband was geboren.

Medeoprichter Paul Zuijdweg hierover: "We werken hard aan de realisatie van ProefTuin BuitenZinnig, maar beseffen dat deze tijd nodig heeft om uit te groeien tot een volwaardige voedseltuin. Er moet nog veel gezaaid, geplant en ontworpen worden. Deze processen lopen volop. Ondertussen hebben we meerdere pijlers naast het realiseren van een ProefTuin; het samenbrengen van mensen en het lenigen van directe nood staan eveneens hoog in ons vaandel."

"Voortdurend zijn we bezig om mensen en organisaties te benaderen, die iets voor ons kunnen betekenen, terwijl wij tegelijkertijd hen iets te bieden hebben. Met de start van ProefLokaal BuitenZinnig op het terrein van Dorp de Hoop kregen we niet alleen een mooi stuk grond, we kregen ook een makkelijk vindbare locatie. Veel mensen kennen de Hoop en de plek waar wij zitten is logistiek uitstekend bereikbaar, zowel met de auto, het openbaar vervoer, als op de fiets en zelfs te voet. We beschikken over de nodige faciliteiten, zoals een keuken en een grote vriezer. Waarom zouden we wachten met hiervan gebruik maken tot we zelf voedsel gaan verbouwen?"

"Er is veel zichtbare, maar nog veel meer onzichtbare armoede in ons land en onze stad. Gezinnen met kinderen, maar ook mensen die het even niet zo breed hebben zouden op zijn minst moeten kunnen beschikken over dagelijks brood. Voedsel is een basisbehoefte. We hebben de afgelopen feestdagen kunnen zien hoe supermarkten werkelijk uitpuilden van de luxe (voedsel)producten. Dat, terwijl er ook in ons land mensen zijn die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen en hun kinderen soms zonder brood naar school moeten sturen. Alleen al om de schaamte die hiermee gepaard gaat tegen te gaan, beseften we dat we iets moesten doen. Mensen houden hun armoede vaak stil. Eigen falen (want zo voelt het vaak) wordt niet gauw aan de grote klok gehangen. Juist voor deze mensen willen we er zijn."

Paul Zuijdweg: "Wij hebben inmiddels de naam opgebouwd dat iedereen bij ons welkom is voor een praatje, een kop koffie of een kijkje in onze (groeiende) ProefTuin. En ga je weer naar huis? Neem een lekker brood mee. Laagdrempeligheid heeft voor ons een hoge waarde.

www.stichtingbuitenzinnig.nl

Meer berichten