Frans Stal met de aanvoerders van EBOH en Drachtster Boys bij aanvang van zijn eerste buitenlandse wedstrijd als scheidsrechter.
Frans Stal met de aanvoerders van EBOH en Drachtster Boys bij aanvang van zijn eerste buitenlandse wedstrijd als scheidsrechter. (Foto: Fred van Dongen)

En zo werd Dordtenaar Frans Stal ineens internationaal scheidsrechter…

Door Fred van Dongen

Dordrecht  – Dordrecht heeft er weer een internationale voetbalscheidsrechter bij…. In Benalmádena aan de Costa del Sol in het diepe zuiden van Spanje floot de 56-jarige Frans Stal vandaag, vrijdag zijn eerste wedstrijd op vreemde bodem. Het Dordtse EBOH en het Friese Drachtster Boys, beide op trainingskamp in Spanje, namen het tegen elkaar op onder leiding van de bekende Dordtenaar. Frans Stal heeft in het dagelijks leven een hoveniersbedrijf. Het diploma voetbalscheidsrechter heeft hij al tientallen jaren op zak.

Voor het oefenduel aan de Middellandse Zee kwam geen scheidsrechter opdraven. ‘Het lijkt de hedendaagse KNVB wel ‘, merkte een gewezen KNVB-official ter plekke ironisch op. Dus stelde EBOH’s trainer Ries Fok voor zijn vaste grensrechter te promoveren tot hoofdscheids. Bij Drachtster Boys vonden ze het een prima idee.

En zo heeft Frans Stal onverwacht weer een extra hoofdstukje toegevoegd aan zijn lijstje sporttrofeeën. “Ik heb zelf altijd gevoetbald bij SSW en ODS. Bleek keeperstalent te hebben”. Een slepende blessure maakte een eind aan zijn sportieve ambities. Als alternatief koos hij voor de scheidsrechterswereld. “Ik heb toen zo’n zes, zeven jaar gefloten. Maar de afstanden naar de wedstrijden die ik kreeg toegewezen werden langer en langer. Toen ben ik maar gestopt”, vertelt Frans Stal na zijn primeurwedstrijd in Spanje.

Als grensrechter bij competitiewedstrijden van EBOH ontdekt ook hij regelmatig dat jonge, ambitieuze scheidsrechter weinig oog hebben voor ervaring. Zo werd hij vorige maand nog weggestuurd toen hij als vlaggenist een wedstrijdsituatie anders beoordeelde dan een jonge scheidsrechter.

Hoe dan ook toonde Frans Stal zich tevreden over zijn optreden in Spanje en met name zijn conditie waar menig jonge arbiter trots op zou zijn. “Kwestie van elke dag hard werken. Niet zo moeilijk als je hovenier bent”.

Meer berichten