Spectaculair moment uit de semi-derby tussen de vierdeklassers GDC ODS en ZBC’97.
Spectaculair moment uit de semi-derby tussen de vierdeklassers GDC ODS en ZBC’97. (Foto: Don Fredo)

Zaterdagvoetbal: Wieldrecht en DFC blijven na zeges volop in de kampioensrace

Dordrecht - Alle zes Dordtse zaterdagvoetbalclubs kwamen vandaag in actie. Slechts twee (Wieldrecht en DFC) triomfeerden. Zij blijven zo als de respectievelijke nummers twee en drie volop meedraaien om het kampioenschap van de derde klas.

Eersteklasser Oranje Wit pakte een puntje bij Geinoord. Een gelijkspel was er ook voor vierdeklasser GSC ODS in de semi-derby met ZBC uit Zwijndrecht. EBOH (tweede klas) en Dubbeldam (derde klas) moesten nederlagen incasseren.

Oranje Wit

In druilerig weer kwam eersteklasser Oranje Wit niet verder dan een gelijkspel bij Geinoord Nieuwegein dat zo de een na onderste op de ranglijst bleef. Onze man langs de lijn Ron Akkerman: “Oranje Wit had wel een optisch overwicht en maakte in de 24ste minuut via een kopbal van Christiaan Perrier 0-1. Tien minuten voor rust kantelde het duel en scoorde Geinoord de 1-1. Over de tweede helft kunnen we kort maar krachtig zijn. Een degradatieduel dat geen winnaar opleverde”. De maker van Oranje Wits enige goal, de onlangs vader geworden Christiaan Perrier, speelt komend seizoen voor Nivo Sparta in Zaltbommel.

Oranje Wit staat nu achtste met 18 punten uit 14 wedstrijden. De koplopers Sportlust en Sliedrecht wonnen beide en hebben nu resp. 34 en 32 punten uit 14 duels.

EBOH

Tweedeklasser EBOH leed deze zaterdag opnieuw verlies, de derde op rij inmiddels. Bij Brederodes in Vianen werd met 1-0 verloren. EBOH-speler Thomas Keuter over de wedstrijd: “De eerste helft was misschien wel de minste van onze kant van het hele seizoen. We misten beleving en werden overbluft door de tegenstander. Echt grote kansen leverde dit echter niet op voor de thuisploeg. Toch kwamen zij op voorsprong uit een directe vrije trap. De bal plofte via de binnenkant van de paal binnen, nadat wij achterin de bal niet goed wegwerkten en er een vrije trap net buiten de zestien gegeven werd. Aan de andere kant van het veld creëerden we weinig en waren er nauwelijks dreigende momenten te noteren.”

Thomas vervolgt: “In de tweede helft moest het dus anders en zo geschiedde. We speelden met meer druk naar voren, meer energie en meer lef in de duels. Dat leverde een spelbeeld op waarin Brederodes nauwelijks op onze helft kwam en wij hen naar achter drukten. Met voorzetten van de zijkant bestookten we de zestien, maar helaas viel de bal telkens niet goed genoeg. Een aantal keer dachten we al dat de bal erin lag, maar steeds zat er net een voetje van een verdediger tussen of ging de bal net over of naast. Hij wilde er simpelweg niet in en dus gingen we zonder punten terug naar Dordrecht. Het is wel duidelijk dat we volgende week ons zullen moeten revancheren, thuis tegen Woudrichem”.

Roda Boys slaagde er niet in de leiding over te nemen van het niet spelende Nivo Sparta. Bij Papendrecht werd het op 1-1 gehouden. Stand bovenaan: Nivo Sparta 13-28, Roda Boys 13-27, Pelikaan en Woudrichem 14-26, Papendrecht 14-25, EBOH 14-23.

Wieldrecht

Derdeklasser Wieldrecht kende geen pardon met hakkensluiter Smerdiek (8-0). Wieldrechts spits Mark van Agteren die geschorst aan de kant moest blijven: “Het was een eenvoudige middag Smerdiek miste vijf of zes basisspelers zeiden ze. Hun laatste man stond te keepen, Al na vier minuten stonden we 1-0 voor. Bij rust was het 4-0. De vier goals na rust waren allemaal kopgoals. Heb zelf niet meegedaan vanwege een schorsing van een wedstrijd wegens vijf gele kaarten. Mooi meegenomen dat ik tegen de hekkensluiter gedwongen buiten het veld moest blijven. Volgende week in de belangrijke uitwedstrijd tegen Klundert ben ik er weer bij. Ook al zullen de collega’s de komende dagen wel weer tegen me zeggen ‘als jij er niet bij bent winnen we met maar liefst 8-0’. Ze doen maar”, aldus Mark met een glimlach. ”Ik ben wel wat gewend”.

Wieldrechts treffers in het eerste bedrijf kwamen op naam van Jeremy de Lijster, Daan Vegt (penalty), Aron de Keijzer en Jens van Vugt. Na rust waren Quincy Ignacio, Kees Groeneveld (2x) en Vincent van de Koppel trefzeker. Allen met het hoofd.

*Ook koploper Prinsenland en het als derde genoteerde DFC wonnen waardoor de stand bovenaan nu is: Prinsenland 14-35, Wieldrecht 14-31, DFC 14-29, Klundert 14-23.

DFC

DFC ging de Moerdijkbrug over om in Zevenbergen drie punten te rapen bij Seolto. Dat lukte zonder enige pijn (1-3). De geslaagde missie was niet alleen gericht om de hoge positie op de ranglijst te behouden, maar ook de koppositie in de tweede periode te verdedigen.

Arno van Wijnen op de site van de Dordtse club: “In de eerste helft waren er voor beide ploegen kansen, maar DFC ging er slordig mee om. En als je de kansen niet benut, zal je altijd zien dat de tegenstander dat wel doet. Enkele minuten voor de rust was daar de 1-0 achterstand. Trainer Danny Slegers benutte de rust om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Want de druk moest er vol op na de thee.”

“En dat gebeurde”, vervolgt Arno van Wijnen “want al snel na de rust scoorde Leroy Rubio Rijsdijk de gelijkmaker. Hét teken voor DFC om door te drukken en de klus te klaren. Colin Reening scoorde vrij snel na de gelijkmaker de 1-2 waarna DFC besloot de leiding niet meer af te staan. Vlak voor het einde maakte Leroy Rubio Rijsdijk zijn tweede treffer (1-3) en gooide zo de wedstrijd op slot.”

Conclusie in het DFC-kamp: “DFC blijf samen met Wieldrecht de druk op koploper Prinsenland zetten. In de strijd om de tweede periode is de volgorde juist omgekeerd. Daarin leidt DFC met 15 uit 6 voor Prinsenland en Wieldrecht (beide 6-13). Aangezien Prinsenland al een periode heeft, zijn de beste papieren voor DFC. Maar dan moet DFC wel blijven winnen de komende weken.”

Dubbeldam

De derde Dordtse derdeklasser, Dubbeldam, leed thuis verrassend verlies tegen NOAD’67 dat net boven de gevarenzone bivakkeert. De gasten triomfeerden met 1-2.

Keeper Rumo van Oosten die de middag op de reservebank zat: “Ik heb lekker in de kou moeten zitten. De uitslag viel een beetje tegen. Maar het was een slechte wedstrijd van onze kant. NOAD kwam op 0-2. In de 80ste minuut zorgde Koen Vogel met een mooie goal voor de aansluitingstreffer. Maar dat was net te laat om nog een punt te kjunnen pakken”.

Ondanks het verlies blijft Dubbeldam als nummer zeven in het linker rijtje staan met een verdienstelijke 19 punten uit 14 wedstrijden. Volgende week bezoekt de ploeg hekkensluiter Smerdiek.

GSC ODS

De enige Dordtse vierdeklasser, GSC ODS, sloot de semi-derby tegen het Zwijndrechtse ZBC’97 doelpuntloos af. Een apart verslag van deze wedstrijd staat elders op de site van De Stem van Dordt.

In deze westelijke vierde klas won koploper SCO’63 andermaal. Daardoor is de stand bovenaan nu: SCO 13-30, BZC Zuiderpark 12-27, ZBVH 13-26, Zjnkwegse Boys 11-23, GSC ODS 13-23,ZBC’97 12-22.

(Samenstelling overzicht: Fred van Dongen)

Meer berichten