Typerend beeld uit de wedstrijd SC Emma - Noordhoek (3-3). Emma valt verwoed aan, Noordhoek verdedigt haast massaal.
Typerend beeld uit de wedstrijd SC Emma - Noordhoek (3-3). Emma valt verwoed aan, Noordhoek verdedigt haast massaal. (Foto: Don Fredo)

Zondagvoetbal: SSW koploper vijfde klas; monsterzege FC Dordt Amateurs

Dordrecht - Vier van de zes Dordtse zondagclubs sloten de eerste zondag van februari winnend af. De opmerkelijkste zeges kwamen van de vijfdeklassers SSW en FC Dordrecht Amateurs. SSW mag zich de nieuwe koploper noemen na een 6-0 triomf op De Schutters terwijl FC Dordrecht Am in Breda huis hield bij TVC (1-11).

De 4-1 thuiszege van derdeklasser Dubbeldam was minder verrassend. Vierdeklasser GSC ODS steeg na een 2-3 uitzege flink op de ranglijst en is nu ook kanshebber voor de tweede periodetitel. In een bijzondere wedstrijd wist de koploper in de vierde klas, SC Emma, z’n ongeslagen status te handhaven. Van de Dordtse clubs verloor alleen derdeklasser RCD.

Dubbeldam

Met een 4-1 thuiszege op SEP sloot derdeklasser Dubbeldam het eerste deel van de bijzondere competitie af. De Dubbeldammers hadden zich al gekwalificeerd voor de uit zes thuis- en vijf uitwedstrijden bestaande promotiecompetitie. De nummers een en twee in de eindrangschikking van deze competitie promoveren rechtstreeks naar de tweede klas. Wie net onder die plekken eindigt krijgt nog een promotie-herkansing.

Tegen SEP uit Delft leidde Dubbeldam bij rust met 1-0 door een treffer van Jordy Wouters die vorige week ook al productief was. Damian Pomper, Dennis Geschiere en de jonge debutant Mika Gutierrez Oliva lieten in het tweede bedrijf het vijandelijk doelnet trillen. Dubbeldams aanvaller Jerry van Ingen: “In de eerste helft verzuimden we om een 3-0, 4-0 voorsprong op te bouwen. Aan het eind van de tweede helft brak de tegenstander en scoorden we alsnog drie goals”.

Voor de uit twaalf teams bestaande promotiecompetitie hebben zich tot nu toe acht clubs gekwalificeerd. Naast Dubbeldam zijn dat Coal, SV Charlois, Kethel Spaland, Wilhelmus, ODB, Full Speed, en HMSH.

In de reguliere (halve) competitie is Dubbeldam (12-31) na vandaag uitgespeeld. Het kan alleen nog door Coal (10-26) van de eerste plek in de eindrangschikking worden verdrongen.

RCD

Voor RCD wordt het lastig zich in navolging van Dubbeldam ook te plaatsen voor de promotiecompetitie. Het cruciale duel in Schiedam tegen Kethel Spaland werd met 1-0 verloren.

Onze man langs de lijn Alex Mulders doet verslag: “RCD begon heel sterk aan de wedstrijd. De eerste van een reeks waar we vrijwel zeker elke wedstrijd moeten winnen om bij de eerste zes van de poule te komen. In de eerste helft hadden vooral Bas Verhoeven en Mark Tromp de kans ons op voorsprong te brengen. Maar helaas lukte het niet. Vlak voor rust kreeg een speler van KS zijn tweede gele kaart.”

Alex vervolgt: “De tweede helft hetzelfde verhaal. We waren veel sterker dan KS maar scoren was weer een probleem. Tot de 16 meter goed voetbal maar dan hield het vaak op. Uit het niets - een counter die goed uitgespeeld werd - kwam de 1-0. Hierna moest RCD op zoek naar de gelijkmaker. We gingen wat gehaaster spelen wat niet ten goede van ons spel kwam. We kwamen deze wedstrijd niet tot scoren en dat betekent dat we helaas ons moeten schikken in de onderste helft van de poule.”

Alex slotconclusie: “Onterecht verloren tegen een zeer irritant, niet zo bijzonder KS maar als je er één meer maakt dan je tegenstander win je zou Johan Cruijff zeggen.”

RCD staat nu negende met 10 punten uit 9 wedstrijden. Als de Dordtse Racing z’n resterende drie duels wint eindigt het op 19 punten en dat zou net voldoende kunnen zijn om alsnog kwalificatie voor de promotiecompetitie af te dwingen. Komende donderdagavond haalt RCD op het veld van buurman DFC in tegen WCR (10gesp -15pt) uit Rhoon dat ook nog bij de bovenste zes kan eindigen.

SC Emma

Koploper in de vierde klas SC Emma ontsnapte aan de eerste nederlaag in de lopende competitie. Thuis tegen Noordhoek werd na rust een 0-3 achterstand omgebogen naar een 3-3 gelijkspel. Grote man bij de Dordtenaren was Shendro Cristina die in de slotfase twee keer scoorde. Een apart verslag van deze wedstrijd staat elders op de site van De Stem van Dordt.

GSC ODS

In dezelfde vierde klas als Emma won GSC ODS verdienstelijk de uitwedstrijd tegen NSV (2-3). Sleutelspeler Ferr Kemaldar die vandaag geblesseerd op de bank begon doet verslag. “Vandaag eindelijk weer voetballen. Thuis hadden we met 1-2 verloren. Bij winst konden we in de stand verder weglopen van de onderste plekken. En weer naar boven kijken. Maar het belangrijkste was dat we bij winst nog mee konden draaien om de tweede periode. Er stond dus genoeg op het spel vandaag.”

Ferr vervolgt: “De eerste helft was erg slordig van beide kanten. Wij hadden mogelijkheden om te scoren maar dat was niet verdiend geweest gezien het slechte spel. De wedstrijd begon pas te leven toen NSV op 1-0 kwam. Dit maakte ons wakker en wij begonnen te drukken naar voren. Na een mooie steekbal van Lutfullah Kilic maakte invaller Roy Wawoe de gelijkmaker. Hierna wilden we doordrukken maar uit een standaardsituatie kopte de thuisploeg de 2-1 in de touwen. De druk op het doel van NSV werd groter en groter en dit resulteerde na goed doorzetten van Emre Sahin in de verdiende gelijkmaker. Hij scoorde dankzij zijn doorzettingsvermogen: 2-2. We drukten door en na een goede aanval werd Oktay Karaca in het strafschopgebied onderuit gehaald. Lutfullah Kilic eiste de bal op en maakt de winnende 2-3. Complimenten naar de groep, want we toonden veerkracht na twee keer achter te hebben gestaan!”

GSC ODS klom naar de vijfde plaats met 18 punten uit 13 wedstrijden. En met 8 uit 5 staat de ploeg nu tweede in de tweede periode achter DSE (6-10).

SSW

In de vijfde klas is SSW de nieuwe koploper na een riante 6-0 zege op De Schutters. De oude koploper DVVC uit Dongen verloor bij Molenschot (3-2) terwijl de andere titelkanshebber PCP de punten deelde met SVC (1-1). Ook FC Dordrecht Amateurs profiteerde van de zwakke beurten van DVVC en PCP door met 1-11 uit te halen bij TVC Breda.

Stand bovenaan na vandaag: SSW 12-27, DVVC 13-26, FC Dordrecht Am 12-25, PCP 11-23.

FC Dordrecht Amateurs

De amateurs van FC Dordrecht vernederden in Breda TVC met 1-11. Doelman Eelco Jansen die geblesseerd (knie) aan de kant moest blijven doet verslag.

“Ons doel was duidelijk: 3 punten niet meer en niet minder. Al na zes minuten stonden we voor. Ilhan Solak zette voor, Michael Bosua rondde met een volley mooi af. De druk hield aan maar de kansen bleven onbenut.” Na een half uurtje kwam TVC verrassend langszij (1-1). “Voor ons was dit een wake up call. Op aangeven van Frank Barendregt omspeelde Ilhan Solak de TVC-keeper: 1-2.. Er werd geprotesteerd op buitenspel. Dit resulteerde in een rode kaart voor TVC wegens grof taalgebruik naar de scheidsrechter. Na die rode kaart was het eenrichtingsverkeer. FC Dordrecht Am liep uit naar een 1-4 ruststand. Ilhan Solak zorgde met twee treffers voor de ideale hattrick: drie goals op rij in één speelhelft. Tussendoor miste Frank Barendregt nog een strafschop.”

Eelco Jansen vervolgt: “Na de rust gingen we goed verder waar we gebleven waren. Een offensief TVC dat op een bepaald moment met vijf man voorin stond bood ons de ruimte om de wedstrijd uit te spelen en een grote score neer te zetten. Dat gebeurde ook. Joey Besemer, Roy Tuinder en Silvano Domacesse tilden de stand naar 1-7. Een moe gestreden TVC probeerde de nederlaag te beperken maar dat stond FC Dordrecht Am in de slotfase niet toe. Mourad el Arbaoui (1-8), Roy Tuinder (1-9) en Joey Besemer (1-10) zorgden voor de dubbele cijfers”

Het slotakkoord was in blessuretijd aan Ilhan Solak ‘die van achter het standbeen voor de 1-11 zorgde' en zo zijn hattrick van voor rust extra glans gaf.

(Samenstelling overzicht: Fred van Dongen)

Meer berichten