Marco Huijzers: 'Tijdens het terugkijken beleef je het evenement pas écht'. (foto: Marco Huijzers)
Marco Huijzers: 'Tijdens het terugkijken beleef je het evenement pas écht'. (foto: Marco Huijzers) (Foto: )

Dordtenaar van de Week: Marco Huijzers

door Nanda van Heteren

DORDRECHT – Wie naar Dordtse evenementen gaat, zoals 'Everybody Famous', 'Dudok City Swim To Fight Cancer 078' en de 'Dordrecht Pride', ziet na afloop van het festijn officiële foto's van de organisatie gemaakt door geboren en getogen Dordtenaar Marco Huijzers. De vijftigjarige fotograaf staat graag met zijn camera om zo de mooiste dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. ,,Ik vind het vooral fantastisch om de momenten en personen vast te leggen op de foto zoals ze daadwerkelijk zijn, alsof je het bij wijze van spreken beleeft of herbeleeft. De emotie van het evenement op deze manier in de 'geschiedenisboeken' te schrijven, vind ik erg mooi."

Huijzers noemt zichzelf een enorm trotse Dordtenaar. ,,Ik houd van deze stad, de historie, ik loop met enorm veel plezier door Dordrecht heen en zal hier nooit weggaan."

Een andere grote liefde is dus de fotografie. ,,In eerste instantie ben ik begonnen met het vastleggen van momenten op videocamera, maar al redelijk snel kwam ik erachter dat er meer was. In het begin van het digitale tijdperk ben ik overgestapt naar de fotografie om momenten vast te leggen."

Terugkijkend op zijn carrière tot nu toe, is de mooiste ervaring van de fotograaf zijn bijdrage aan de tentoonstelling 'Kwetsbaar verlangen'. ,,Wat ik vooraf gaaf vond aan de expositie was dat wij in een aantal weken deze foto's met de modellen hebben gemaakt (LHBT'ers, lesbische- homoseksuele-, biseksuele- en transgendermensen, red.) en Dordrecht op de achtergrond hadden. Het thema was het geweld tegen homo's en wat het vooral met de mensen gedaan heeft. Het maken van de foto's vond ik daarom intiem en de kwetsbaarheid van hen kwam zo mooi naar voren."

Tijdens de vakantie gaat de gehele fotografie uitrusting mee. Zo ook in november 2017 toen de bestemming IJsland was met drie vrienden. Daar maakte hij zijn bizarste ervaring mee. ,,Ik moest ergens op klimmen en scheur letterlijk over mijn gehele been uit mijn broek. Tijdens dat ene plaatje maken van die hele mooie waterval, stond ik letterlijk in mijn boxershort. Uiteindelijk was de foto gelukt, maar ik had het toen wel wat koud haha."

Terwijl hij in zijn fotocollectie bladert, concludeert Huijzers dat hij 'zoveel dingen meemaakt tijdens zijn grote passie'.

,,Als je bezig bent met fotografie, dan loop je van links naar rechts en besef je achteraf wat je hebt meegemaakt. Het moment om de foto te maken gaat snel, maar tijdens het terugkijken beleef je het evenement pas écht."

Als hoogtepunt noemt de Dordtenaar ook de City Swim. ,,Dit festijn is breed gedragen in elke vorm. Jong en oud zwom mee, kwam kijken en doneren. Het feit dat er nu een recordbedrag is opgehaald (225.165 euro voor het leukemieonderzoek van internist hematoloog Mark-David Levin uit het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis, red.), is geweldig. Helaas kent waarschijnlijk wel iedereen iemand in zijn of haar omgeving met deze ziekte, dus vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan dit goede doel en leg zo herinneringen vast."

Huijzers laat evenementen op zich afkomen. ,,Ik heb niet zozeer iets op mijn wensenlijstje, maar bedenk mij wel wanneer een evenement aangekondigd wordt, of ik daar foto's voor wil maken. Voor goede doelen altijd."

In 2019 wil de fotograaf zich binden aan zaken die hij 'zelf belangrijk vindt'. ,,Belangrijk is voor mij dat het in Dordrecht plaats vindt, op die manier worden nieuwe initiatieven in onze stad met foto's vastgelegd, maar belangrijker: ik doe wat dichtbij mij staat en waar ik graag mijn steentje aan wil bijdragen."

Meer berichten