Foto:

Helpende Handen: 'Aandacht doet wonderen'

door Elisa Kuster

Dordrecht - Femke Spruit is iemand die voor twee problemen één oplossing zoekt. Terwijl door een nieuwe regelgeving in de zorg huishoudelijke hulp werd geminimaliseerd liepen studenten in de zorg vast op een beperkt aantal stageplaatsen. Wat als je de stagiaires nou eens laat meelopen bij mensen die hulp kunnen gebruiken?

De gemeente vond het een goed idee en gaven haar plan in 2010 groen licht. Met twee medewerkers en vijf stagiaires begon Femke Spruit in Sterrenburg, acht jaar later is Stichting Helpende Handen gegroeid naar vijf medewerkers en 400 stagiaires per jaar. Kennelijk was het best een briljant idee van Femke.

"We hebben afgelopen jaar 11.000 hulpvragen vervuld in Dordrecht, dat betekent dat we ruim 22.000 uur hulp hebben verleend," vertelt Femke in het voormalige schoolgebouw aan de Eulerlaan. De studenten lopen af en aan om aan hun schoolopdrachten te werken of om met elkaar zaken te bespreken. Naast de wijk Sterrenburg bedienen ze ook de wijken Dubbeldam en Stadspolders. "Meer wijken lukt helaas nog niet, al is de vraag enorm. We willen binnen tien minuten bij onze cliënten kunnen zijn, met dit kantoor en een werkplek in het Parkhuis kunnen we deze wijken in ieder geval ondersteunen."

Femke is een type die niet houdt van eindeloos vergaderen over ditjes en datjes maar gewoon doet. Dat moet ook wel want veel mensen hebben 'haar' helpende hand nodig. "Vaak bellen mensen om huishoudelijke hulp maar is eenzaamheid of armoede het onderliggende probleem. Onze stagiaires helpen niet alleen met het huishouden maar geven de cliënten ook aandacht. Aandacht doet wonderen voor veel mensen."

In Sterrenburg zie je regelmatig de zogenaamde E-wheels (elektrische golfkarretjes) voorbijrijden met cliënten en stagiaires. "Ideaal, want voor een klein bedrag kunnen de bewoners die slecht ter been zijn er even uit. Dat kan zijn om boodschappen te doen of bijvoorbeeld hierheen te komen. Gaan ze een middagje 'tutten' met een aantal meiden."
Stagiaires van alle niveaus kunnen bij Helpende Handen terecht om werkervaring te doen, zelfs artsen en verpleegkundigen. Volgens Femke is het de ideale stage: "hier kom je zoveel mensen tegen en er is toch niks zo leuk als de diversiteit van mensen?"

Voorlopig moet Femke haar Helpende Handen bekostigen met een relatief kleine subsidie en wat hulp van fondsen en sponsors. "Een stevig financieel fundament is nodig om dit te kunnen blijven doen en het verder uitbouwen. Het is niet zomaar vragen om geld, we besparen de gemeente door onze werkwijze ook een hoop kosten. Ik heb het wel eens laten doorrekenen, bleek dat we met iedere euro die binnenkomt voor drie euro waarde terugvloeit in de maatschappij. Dan doen we het toch goed?"

Wilt u Helpende Handen een handje helpen?

www.stichtinghelpendehanden.nl

Meer berichten