Foto:

Het zal en moet voor Nelly Flach

door Elisa Kuster

Dordrecht - Ze is 75 jaar en vliegt door de expositieruimte achter haar rollator. Het ding is licht en wendbaar, want de energieke Nelly houdt de vaart erin. Omdat ze al twintig jaar schildert en omdat 75 een kroonjaar is, hangt de Ontmoetingskerk aan de Slangenburg vol met het werk van Flach. Een jubileumtentoonstelling met schilderijen, aquarellen, tekeningen en keramiek. Daar moest de Stem van Dordt bij zijn.

"Van huis uit werd het creatieve altijd gestimuleerd, " vertelt Nelly. "Mijn vader maakte de mooiste houtsnijwerken en wij waren altijd aan het tekenen of aan het zingen."
In de ruimte waar we plaatsnemen hangen tientallen werken van haar hand, nog maar een deel van alles wat ze in al die jaren heeft gemaakt.


Nadat haar moeder vijfendertig jaar geleden overleed begon ze met keramiekles bij Jannie van der Starre in het cultureel centrum Sterrenburg. In het Sterrenwiel volgde ze twintig jaar geleden schilderles van Ad van der Ven na het overlijden van haar zus. "Het draaide vooral om de gezelligheid maar ik was meteen erg fanatiek. "


Bij Nellie draait het in haar werk om gevoel, waag het dus niet om haar tijdens het creatieve proces te storen. "Ik raak bijna in een soort trance, dan sta ik met mijn penselen voor het doek en wil ik het liefst dikke klodders acrylverf uitsmeren. Hoeft niemand iets tegen me zeggen, want ik luister toch niet."


Dat is ook waarom ze zo enorm veel werk op haar naam heeft staan. Het moet en het zal voor Nelly. "Waarschijnlijk heb ik verborgen wilde emoties, "zegt ze lachend. "Ik heb nooit willen luisteren naar docenten. Jullie kunnen kletsen wat jullie willen, ik doe het toch op mijn eigen manier."

Nooit bang om iets te leren heeft de Dordtse kunstenares zich tal van technieken eigen gemaakt. Ze laat een aquarel zien met een stilleven van zonnebloemen. "Lastig hoor aquarellen schilderen, dat is mij vaak te rustig." Naast het werk hangt ook een wascotekening met zonnebloemen. "Kijk hier was het thema Vincent van Gogh, kon ik lekker over dikke strepen zetten. Daar hou ik meer van."
Uitgebreid neemt ze de tijd om uitleg te geven bij alle 62 werken die tentoongesteld zijn. Ze vertelt over haar voorkeur voor impressionisten die net als zij op gevoel werkten.
Uitgeschilderd is ze nog lang niet. "Ik wil zeker 100 worden dus ik heb nog 25 jaar om te schilderen."
Is er dan nog wel genoeg ruimte in de Ontmoetingskerk?
Wie weet dat Het Dordrechts Museum plaats voor haar gaat maken.

Nelly Flach exposeert nog tot en met maandag 11 februari in de Ontmoetingskerk op de Slangenburg in Dordrecht. Op maandag,  vrijdag en zaterdagmiddag te bezichtigen tussen 14.00 en 16.00 uur. Nelly leidt u graag rond.

Meer berichten