Eén van de voertuigen van Opnieuw & Co. (foto: pr)
Eén van de voertuigen van Opnieuw & Co. (foto: pr) (Foto: )

'Explosie in aanbod van gebruikte spullen' bij Opnieuw & Co

Dordrecht - Alle kringloopbedrijven hebben op dit moment te maken met een enorm aanbod van gebruikte spullen. Ook bij de zes vestigingen van Opnieuw & Co in de regio is dat het geval. "Er zijn dagen bij dat het aanbod zo groot is dat we het nauwelijks kunnen verwerken", zegt een medewerker van het bedrijf.

"We zijn erg blij dat mensen aan ons denken als ze van hun herbruikbare spullen af willen", aldus Marcel van Goch, directeur van Kringloopwarenhuis Opnieuw & Co.

"Hergebruik is hot en natuurlijk goed voor het milieu en bovendien werken er bij Opnieuw & Co 550 mensen die deze spullen ophalen, sorteren, repareren en verkopen. Het aanbod is aanzienlijk meer dan voorgaande jaren. Dit komt door de goede economische situatie, doordat mensen milieubewuster zijn geworden en mogelijk ook door opruimgoeroe Marie Kondo. Zij heeft op Netflix een populair programma waarin ze mensen laat zien dat het opruimen van spullen rust creëert en geluk brengt."

Opnieuw & Co komt op drie manieren aan gebruikte spullen:

Men kan het afgeven bij de winkels van Opnieuw & Co, in 2018 werd dat door 97.174 klanten gedaan die samen 1.894.000 kilo spullen brachten.

Men kan een afspraak maken om de spullen thuis op te laten halen, in 2018 werden op 11.301 adressen 1.344.000 kilo spullen opgehaald.

Op enkele milieustraten staat een container waar herbruikbare spullen in geplaatst kunnen worden, in 2018 werd daar 423.000 kilo afgeleverd.

"We zien helaas ook veel spullen binnen komen die niet geschikt zijn voor hergebruik", zegt Van Goch. "Ze zijn kapot, te vuil of gewoon niet compleet en dat is jammer. Een ladekast zonder lades, een bankstel met een scheur , een puzzel die niet compleet is, dit kunnen wij niet repareren en niet verkopen. Wij moeten het dan alsnog als afval afvoeren. We hebben daarbij gelukkig een goede samenwerking met HVC en met BAR afvalbeheer."

Opnieuw & Co wil klantvriendelijk blijven en zoveel mogelijk spullen accepteren voor hergebruik. "Toch zullen we in de toekomst iets kritischer gaan worden in ons aannamebeleid en zullen we mensen met afval eerder doorsturen naar de milieustraten in de regio."

Met goede herbruikbare spullen is Opnieuw & Co en de nieuwe eigenaar erg blij. Daarom ontvangen mensen die zelf herbruikbare spullen komen afgeven bij de vestigingen van Opnieuw & Co een muntje voor twee kopjes koffie of thee.

Meer berichten