Merel 'Merol' Baldé ging er op de vooravond van haar verjaardag met de hoofdprijs vandoor. (foto: Nanda van Heteren)
Merel 'Merol' Baldé ging er op de vooravond van haar verjaardag met de hoofdprijs vandoor. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Merol grote winnaar Dordts Popgala

door Nanda van Heteren

DORDRECHT – Machine 3 in het Dordtse Energiehuis zat zaterdag vol met driehonderd genodigden voor de eerste editie van het Popgala in Dordrecht. Poppodium Bibelot en de Popcentrale hadden vijf prijzen om uit te reiken aan de beste artiesten uit Dordrecht en omstreken uit 2018. Zangeres Merol won volgens de organisatie 'de grootste prijs', de Popprijs.

Voor 'het klapstuk van het jongste popgala van Nederland' waren vijf genomineerden: de band I against I, zangeres Merol, singer-songwriter Nielson, zangeres PollyAnna en band Bottles of love. Op de website van de organisatie is de lezen dat 'de selectie van de genomineerden is gemaakt met behulp van scherpe richtlijnen en wordt beoordeeld door een jury met muzikale banden in en buiten Dordrecht'.
De zangeres kreeg voor deze prijs een geldprijs van 2.500 euro, iets wat ze naar eigen zeggen 'goed kan gebruiken', omdat ze in het rood staat. ,,Een videoclip opnemen zonder label kost veel geld." Een andere optie is dat het geld wordt gespendeerd aan de verjaardag van Merol. Merel Baldé werd namelijk op 10 februari 1991 geboren.

De jury, die bestaat uit negen Dordtenaren en negen mensen uit de rest van het land die in de muziekindustrie actief zijn, noemde de geboren Dordtenaar 'duidelijk een nieuwe ster'. Ook stond er in het juryrapport dat Merol 'heel ver komt'.
Hoe dan ook, Merol had deze prijs écht niet verwacht'. ,,Jury bedankt en ook iedereen die helpt." Ze sloot haar speech af met de woorden: ,,Zo leuk, zo leuk!" Merol nam de laatste prijs van de avond in ontvangst, maar ook de eerste (die tevens ook haar eerste prijs ooit was), die van Song van het jaar voor haar plaat 'Lekker met de meiden'.

NIelson won de prijs voor beste album 2018. In het juryrapport stond onder meer dat Nielson 'zich opnieuw heeft uitgevonden' en dat zijn plaat niet alleen het beste popalbum van het jaar in Dordrecht en omgeving is, maar van heel Nederland.
De prijs voor beste nieuwkomer werd uitgereikt

door Mignon Nusteling, die voordat de uitreiking plaatsvond, benadrukte dat het niet per definitie betekent dat iemand nieuw is in de industrie, maar bijvoorbeeld ook iets nieuws probeert. Jordy Dijkshoorn, Diggy Rast en Nachtburgemeester Juno, beter bekend als Het Gezelschap, gingen met de award naar huis. De band krijgt ook een jaar lang begeleiding van professionals uit het vak. Pene Corrida was de beste live-act.
Nico Bravenboer sprak over zijn goede vriend Michael de Jong, voordat de oeuvreprijs naar hem ging. De artiest is vorig jaar overleden. Zijn stichting nam de prijs in ontvangst.

Meer berichten