Station Dordrecht op een ansichtkaart in 1935. (foto uit het besproken boek)
Station Dordrecht op een ansichtkaart in 1935. (foto uit het besproken boek)

De groene ouwe tijd in 'Stoom tussen de bomen'

Dordrecht - Het spoor en bomen waren vroeger goede buren. Stoom- en bomenliefhebber Arie Pieters stelde een boekje samen met beelden uit de periode 1870 – 1940: 'Stoom tussen de bomen'.

Aan de hand van ruim 80 historische foto's reizen de lezers terug in de tijd. "De oude opnamen laten merendeels de periode tussen 1880 en 1925 zien en dan blijkt dat er opvallend veel bomen stonden in de buurt van het spoor en sommige tramstations zelfs helemaal omgeven waren door bomen en groen. Maar niet alleen dat. Ook sommige stationspleinen waren in een aantal steden rijk 'aangekleed' met bomen", vertelt Arie Pieters.

Een deel van de oude foto's laat de RTM stoomtram zien, zowel in de Hoeksche Waard als in steden als Rotterdam en Schiedam. "En dan zien we bijvoorbeeld dat de tram in Nieuw-Beijerland niet alleen onder een hele rij lindebomen reed, maar onder deze bomen ook een halte had. En het fraaie oude station van Dordrecht was rond 1900 aan de voorzijde grotendeels 'omsingeld' door rijen fraaie Hollandse iepen. En toch stoomde de trein ook in de herfst, als de bladeren vielen gewoon door."

Auteur Arie Pieters heeft zowel interesse in bomen en natuur als in historie en dan met name ook in de historie van de stoomtreinen. En dus was onderzoek doen naar hoe het er vroeger in de buurt van stations en het spoor uit heeft gezien qua 'groene' omgeving eigenlijk een klassiek 'inkoppertje'.

Voor het samenstellen van het boekje werden vele honderden oude ansichtkaarten en foto's 'doorgespit' en een selectie van ruim 80 opnamen haalden het boekje. Daarin onder meer de dappere stoomtrammetjes, die wij voor de Tweede Wereldoorlog in vrijwel heel het land tegen konden komen, soms zelfs onder een tunnel van bomen rijden. En ook een pak sneeuw hield ze trouwens niet in de remise.

In 'Stoom tussen de bomen' zien we dat bomen en het spoor zo'n honderd jaar geleden zeker nog geen 'vijanden' waren.

Het ruim 100 pagina's tellende boekje kost €14 en is ondermeer te bestellen via de webwinkel van Mijnbestseller.nl . Het is ook uitgegeven via dit self publishing platform.: https://www.mijnbestseller.nl/ Verder is het te bestellen via elke goede fysieke en online boekwinkel.

Meer berichten