Vrolijke gezichten bij FC Dordrecht Amateurs. De club heeft eindelijk de koppositie te pakken in de vijfde klas. Achieffoto.
Vrolijke gezichten bij FC Dordrecht Amateurs. De club heeft eindelijk de koppositie te pakken in de vijfde klas. Achieffoto. (Foto: Don Fredo)

Zondagvoetbal: RCD heeft nog één zege nodig; FC Dordt Am neemt kop over van SSW

Dordrecht - Vier van de vijf Dordtse clubs die deze zondag in actie kwamen deden goede zaken. Derdeklasser RCD triomfeerde met 0-1 bij hekkensluiter Pretoria. Als de Dordtenaren volgende week hun slotduel bij SV Charlois winnen dan kwalificeren ze zich alsnog voor de promotiecompetitie.

In de vierde klas bleef SC Emma de ongeslagen koploper door bij Grenswachters met 1-2 te winnen. In dezelfde afdeling heeft GSC ODS zich definitief aangemeld als kandidaat periodekampoen.

FC Dordrecht Amateurs nam in de vijfde klas de koppositie van stadgenoot SSW over door thuis De Schutters met 7-0 af te drogen. De vorige koploper SSW ging verrassend onderuit bij Molenschot (3-2) en staat nu tweede.

RCD

Op een zeer slecht veld, zeer slecht weer (constant regen) en niet zo best RCD wist we toch met 0-1 te winnen, meldt onze man langs de lijn Alex Mulders. ”Ik kan er helaas niet meer van maken. Mede door het slechte veld kon er niet echt goed gespeeld worden. Pretoria heeft 0 punten maar dat was vandaag niet echt te zien. Ik heb dit seizoen mindere ploegen gezien. RCD's matchwinnaar vandaag was Claudio Teneggi. Nu op naar volgende week. Als we van Charlois weten te winnen dan zitten we in de ‘hoge’ poule. Dus nog een weekje wachten”.

Zoals bekend waren Dubbeldam (12-31), Coal (11-27), SV Charlois (11-21) en Kethel Spaland (11-20) als zeker van een ticket voor de promotiecompetitie. Voor de overige twee plekken komen met nog één speelronde voor de boeg vier clubs in aanmerking: Taurus 11-17, SEP 11-17, RCD 11-16, WCR 11-15.

Programma slotronde: SV Charlois.- RCD, SEP - Taurus en WCR - Steeds Hoger. Aangezien Taurus en SEP tegen elkaar spelen is RCD bij winst zeker van een plek bij de bovenste zes.

SC Emma

In de vierde klas handhaafde SC Emma z’n ongeslagen status door de uitbeurt bij Grenswachters in het Brabantse Putte met 1-2 winnend af te sluiten. Van de directe concurrentie won alleen DSE. Die ploeg heeft één punt minder dan de Dordtenaren maar speelde wel drie wedstrijden meer.

Emma-speler Randy van Eden doet verslag: “We begonnen de wedstrijd goed. Via de opbouw konden we snel onze aanvallers zoeken die zo gevaarlijk konden worden. Na vijf minuten kregen we een vrije trap aan de zijkant. Michel van Pelt gaf deze strak voor en Shendro Cristina kon de bal binnentikken: 0-1. We bleven doordrukken en na een goeie actie van Michel, kregen wij een strafschop. Helaas schoot Shendro deze op de lat. Grenswachters kreeg weer hoop en had een aantal mogelijkheden, maar tot hele grote kansen konden ze niet komen. Ook wij kregen nog genoeg mogelijkheden”.

Randy van Eden vervolgt: “Na de pauze (0-1) het zelfde beeld. We kregen weer kansen om uit te lopen, maar dit gebeurde niet. Shendro op de paal en een schot die de keeper goed pakte. En hoe langer het 0-1 blijft, hoe meer geloof de tegenstander krijgt op een goed resultaat nog. Uit het niets brak Grenswachters uit. De rechtsbuiten legde de bal terug op de 16, waarna ik een sliding maakte om te blokken. De scheids zag hier een strafschop in. Onterecht maar ik moet in de 16 ook altijd blijven staan en hem deze kans niet geven. De strafschop werd verzilverd en plots stond het 1-1. Gelijk hierna kregen wij weer een vrije trap. Michel van Pelt schoot deze binnen: 1-2. Grenswachters gooide er een extra aanvaller bij, wat betekende dat ze meer ruimte gingen geven. Wij speelden dit niet goed uit en maakten het ons zelf zo onnodig moeilijk. Grenswachters dacht nog wel de gelijkmaker te maken, maar wegens buitenspel ging dit niet door”.

Randy’s eindconclusie: “Dit was niet onze beste wedstrijd, maar slechte wedstrijden moet je ook winnen. Drie punten zijn binnen en we blijven staan waar we aan het einde van het seizoen ook willen staan”.

Stand bovenaan na vandaag: SC Emma 12-30, DSE 15-29, BSC 12-22, Sprundel 13-21, GSC ODS 14-21.

GSC ODS

De andere Dordtse vierdeklasser, GSC ODS, klopte thuis Achtmaal met 3-1. Alle Dordtse treffers kwamen op naam van Oktay Karaca. Ferr Kemaldar, de routinier bij GSC ODS doet verslag: “Vandaag wederom een belangrijke pot thuis om in de top-5 te kunnen meedoen én om de tweede periode te winnen. We speelden op ons kunstgrasveld. In de eerste helft hadden beiden ploegen last van het stortregen. Ondanks dat creëerden wij voldoende mogelijkheden. Maar de bal ging er niet in. Na een makkelijk gegeven vrije trap aan de tegenstander schoten ze via de muur de bal binnen: 0-1. Vlak voor rust kregen wij een vrije trap. Oktay Karaca krulde deze prachtig binnen: 1-1.”

Na de rust, vervolgt Ferr Kemaldar “speelden wij erg goed'. "Met bij vlagen heerlijk spel kwamen we tot mooie aanvallen. Een voorbeeld was de mooie voorzet van Akif Kumas die Oktay Karaca vond. Die kopte de 2-1 binnen. Oktay karaca was en werd de man van de wedstrijd want hij maakte na goed wegdraaien en uithalen in de verre hoek de 3-1. Een hattrick dus. We zijn met een goede serie bezig en willen de 2e periode pakken!”

Stand tweede periode: DSE 7-13, GSC ODS 6-11.

FC Dordrecht Am

Ze hebben er maanden op moeten wachten maar nu is het zo ver: FC Dordrecht is de (nieuwe) koploper in de vijfde klas dankzij een klaterende 7-0 thuiszege op De Schutters. FC Dordt loste zo stadgenoot SSW, dat verrassend verloor bij Molenschot, af aan de top.

Teammanager en reservekeeper Frank van Asperen van FC Dordt Amateurs: “Vanaf de eerste minuut was er maar één spelbeeld: FCDA had de bal maar de eindpass was vaak niet goed. We hadden echt een goal nodig. Die viel ook. Mourad kwam bij de achterlijn en gaf de bal voor en via een verdediger van de Schutters was het 1-0 . Vanaf dat moment gooiden we de schroom van ons af en vielen er binnen korte tijd twee goals: Ilhan Solak 2-0 en Roy Tuinder 3-0. Onze keeper Yarno Teuling stond heel de eerste helft alleen in de regen in zijn zestien en moest maar een keer optreden”.

“De tweede helft”, zo vervolgt Frank van Asperen “kwamen we in een droog tenue de kleedkamer uit. Onze eindpass was opnieuw niet altijd goed maar de tegenstander wist slechts een keer in onze 16 te komen. Toen was good-old Michael Bosua er om met een verdedigende tackle de 3-1 te voorkomen. Via Ilhan, Roy Tuinder en Frank Barendregt werd aan het doelsaldo gewerkt: 6-0. In de slotfase was het Ilhan Solak die 1 op 1 werd gezet met de keeper maar niet zelfzuchtig was en met een geniaal hakje Marvin Tims in geweldige schietpositie bracht: 7-0”.

Frank van Asperen rondt af: “Hierna was het afwachten wat de concurrentie had gedaan. DVVC bleek afgelast en SSW verloor de lastige uitwedstrijd bij Molenschot. Waardoor wij de nieuwe koploper zijn!“

SSW

Na een enkele weken durende succesvolle opmars moest SSW in de vijfde klas weer eens een nederlaag incasseren. Het lastige uitduel bij Molenschot ging met 3-2 verloren. De Dordtse ploeg moest zodoende na precies een week troonsafstand doen. Stadgenoot FC Dordrecht Amateurs nam de sportieve kroon over.

Stand bovenaan: FC Dordrecht Am 13-28,SSW 13-27, DVVC 13-26, DEVO 13-26.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten