Met behulp van een kleine graafmachine en een rupsdumpertje (kiepwagentje op rupsbanden) verzetten we bergen grond. (foto: BuitenZinnig)
Met behulp van een kleine graafmachine en een rupsdumpertje (kiepwagentje op rupsbanden) verzetten we bergen grond. (foto: BuitenZinnig)

Hard werken aan de bosbodem

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht - Het is februari en als we zo rond maart de eerste bomen willen planten, dienen we thans hard te werken aan het realiseren van een bosbodem. Dit is dan ook precies wat we aan het doen zijn.

Met uitzondering van de plekken waar de paden komen, wordt al het gras weg gefreesd. Daarna, als het een tijdje gelegen heeft en al aardig begint te composteren, wordt het gras met aarde weer in de bosbodem verwerkt.

Ondertussen gaat het verwerken van bladafval in de bodem ook onverminderd door. Met behulp van een kleine graafmachine en een zogeheten rupsdumpertje (een kiepwagentje op rupsbanden) verzetten we letterlijk bergen grond.

Het is essentieel om bomen niet te laat in het voorjaar te planten. De winter heeft eigenlijk nog de voorkeur: voordat een boom, onder invloed van de stijgende temperaturen weer knoppen en bladeren gaat vormen, moet zij eerst wel de kans krijgen om te wortelen.

In VoedselBos BuitenZinnig komen een paar plannen samen: een bomenpakket diende samengesteld te worden. De bomen die in de ProefTuin komen te staan zullen er blijven. Kruiden en eenjarige planten zullen door de seizoenen en jaren heen wisselen van samenstelling en van soort, maar de (grote) bomen hebben een blijvend karakter. Het is dus zaak om doelbewust te kiezen voor een bomen die vruchtdragend zijn en het als geheel goed doen.

Vervolgens moeten de bomen besteld en geleverd worden. Ze kunnen echter pas de grond in als de bosbodem er klaar voor is. Hiervoor hebben we niet genoeg aan een strakke planning; we hebben ook handjes nodig.

Gelukkig weet stichting BuitenZinnig een steeds groter groeiende groep vrijwilligers te bereiken en neemt het aantal mensen dat hier een dagbestedingsprogramma volgt, nog steeds toe. Echter: niet iedereen heeft de zelfde krachten / mogelijkheden. Het is niet iedereen gegeven om met groot materieel te werken. Veiligheid van onze mensen staat voorop.

Gelukkig hebben we vaste vrijwilligers die de rupsdumper bedienen en de besturing van de graafmachine neemt initiatiefnemer Paul Zuijdweg op zich. Het is veel werk, maar voorlopig stellen we ons ten doel om in elk geval de eerste hectare in te ruimen als VoedselBos en dat doel lijken we zeker te halen.

Een deel van het terrein dat nu op de schop gaat wordt ingericht als terras, in het verlengde van ProefLokaal BuitenZinnig en achterin de ProefTuin wordt ook nog eens een gebouw van leem en stro in de vorm van een Mongoolse joert gepland.

Eerst maar eens samen werken aan een goede, vruchtbare bodem: Vele handen maken licht werk.

Meer berichten