Middelste bonte specht, gezien in Huis ter Heide. (foto: Thomas van der Es)
Middelste bonte specht, gezien in Huis ter Heide. (foto: Thomas van der Es) (Foto: Thomas vd Es)

Thomas van der Es: Overal roffelende spechten

Dordrecht -In Nederland komen drie 'bonte spechten' voor. Vogelaars hebben het in het veld dan over de 'kleibo' (kleine bonte specht) 'mibo' (middelste bonte specht) en de 'grobo' (grote bonte specht). Op steeds meer plekken in het land komen deze drie bonte spechten gezamenlijk in één bos voor.

Vlakbij de Biesbosch liggen diverse bossen waar dit trio bonte spechten voorkomt. Bijvoorbeeld rondom Breda. Daar liggen bossen met oude eikenlanen zoals het Liesbos en Mastbos. Voor veel Dordtenaren bekende bossen tijdens de weekendwandeling (met of zonder hond) .

Maart is de maand waarin je veel roffels kan horen van spechten in deze bossen, maar zeker ook in de Biesbosch. Spechten gebruiken hun snavels om voedsel te vinden onder de schors of om hun nest uit te hakken. Het roffelen is echt iets van het vroege voorjaar. Hiermee laten ze aan hun soortgenoten horen dat dit hun territorium is en weten de vrouwtjes dat de mannen willen paren..

Elke soort specht heeft weer een ander roffeltje. Voor de herkenning is de roep een gemakkelijker hulpmiddel. Nu nog de zeldzaamste specht in de Biesbosch is de 'mibo' , maar afgelopen weken hoorde vogelteller Albert de Jong in de Brabantse Biesbosch de kenmerkende klaagroep. Dat was alweer even geleden! Een paar jaar terug hoorde we een 'mibo' vlakbij het Biesbosch museum, maar een nest vonden we daar nooit. Zou het dit keer wel lukken?

Het zou mooi zijn, zeker in onze oudste bossen. De bossen van de Biesbosch kenmerken zich doorgaans als vroegere hakgrienden. Het cultuurhistorische verleden ligt nog niet ver achter ons. Er zijn bossen zoals de Keizersdijk (in het hart van de Brabantse Biesbosch) waar al 70 jaar geen wilgen meer gehakt worden. Hier zien we steeds meer andere boomsoorten zoals zwarte populier, zwarte els en eik. Boomklevers , grote bonte spechten en appelvinken laten zich er al veel zien. Deze week kwam daar de waarneming van de Middelste bonte specht bij! Dat gaan we volgen..! Een 'mibo' zou een mooie nieuwe broedvogel zijn van 2019!

Meer berichten