Moos op schoot bij voorzitter Hans van de Velde. (foto: BuitenZinnig)
Moos op schoot bij voorzitter Hans van de Velde. (foto: BuitenZinnig) (Foto: )

Lachen met Moos schept een band

door Thierry Dinjens, Stichting BuitenZinnig

Dordrecht -Stichting BuitenZinnig heeft veel tijd gestoken in het inrichten van ProefLokaal BuitenZinnig. Los van de kantoren, is het een uitvalsbasis voor de vrijwilligers die na hun harde werk in de ProefTuin, in het ProefLokaal samen komen om te rusten, eten en bij te praten.

Veel mensen die bij ons aan de slag zijn hebben een (kwetsbaar) verleden. Niet iedereen voelt zich even prettig in een grote groep. Het zijn in eerste instantie toch allemaal vreemden om je heen en dat kan afschrikken, alhoewel iedereen er met de beste bedoelingen komt.

Af en toe lijkt het werk voor iemand toch niet passend of valt iemand in het sociale gebeuren buiten de boot. Het is heel makkelijk om dan te zeggen: "Nou, dan hoor je er maar niet bij. We raden je aan iets anders te zoeken."

Natuurlijk komt het voor dat mensen vertrekken, door allerlei oorzaken. Maar juist voor die mensen die zich wat ongemakkelijk voelen en liever wat op de achtergrond blijven, bedacht de stichting een overigens niet direct voor de hand liggende oplossing: Moos.

Moos is de Sint Bernardhond van oprichter Paul Zuijdweg. Het dier straalt rust uit, is uiterst vriendelijk en heeft een grote uitstralingskracht. Al gauw bleek dat Moos mensen bij elkaar bracht. Even een praatje, gewoon over de hond, even aaien, een lekker kluifje geven, alles droeg bij aan het uit de schulp kruipen van een aantal vrijwilligers. Niet over problemen praten, niet het verleden oprakelen of allerlei vragen vrezen. Gewoon even die grote loebas een streling over de bol geven, meer niet. En: Het werkt.

De sint-bernard is van oorsprong een hond uit Zwitserland die de schone taak had om mensen uit de sneeuw te redden. Gelukkig kennen we dergelijke toestanden niet in ProefTuin BuitenZinnig, maar Moos zou het wel kunnen; alhoewel hij de dag grotendeels doorbrengt met het zich laten knuffelen en languit in het gangpad liggen, is hij wel erg sterk en eenmaal op dreef is hij veel te snel om bij te houden.

Achter de aanwezigheid van Moos zit wel degelijk een gedachte. We weten inmiddels dat de aanwezigheid van een huisdier, aanzet tot sociaal gedrag en vriendelijkheid in de bejegening van het dier. De koddigheid waarmee Moos na het commando 'Plaats' naar de gang sjokt en juist het enthousiasme wanneer hij doorheeft dat er iets lekkers gaat krijgen, laat veel mensen lachen. Samen lachen schept een band en we zien daadwerkelijk mensen openbloeien en zich veel gemakkelijker in de groep bewegen en banden aangaan. Iets wat zij bij binnenkomst maar nauwelijks aandurfden...

Meer berichten