Wethouder Peter Heijkoop zoekt de website van de campagne op. (foto: Fotopersbureau Busink)
Wethouder Peter Heijkoop zoekt de website van de campagne op. (foto: Fotopersbureau Busink) (Fotopersburo Busink ©)

Campagne 'Je bent niet alleen' gestart

door Arco van der Lee

Dordrecht - Met koekjes, kaarten en een website is een campagne gestart tegen eenzaamheid in Dordrecht. Het is een initiatief van ondernemers, de kerken en de gemeente. Aanleiding is de komst van The Passion die als thema heeft 'je bent niet alleen'.

Wethouder Peter Heijkoop is blij dat de gemeente in contact is gekomen met ondernemers en de kerken. "Heel de stad slaat de handen ineen", zegt hij. Volgens Heijkoop kent eenzaamheid vele vormen. Het varieert van een kind dat op de basisschool gepest wordt tot een oudere wiens partner is weggevallen.

De campagne ging woensdag 6 maart van start in bakkerij Nobels Brood aan de Grotekerksbuurt. Bakker Sander Nobel is zelf één van de deelnemers. Zijn aandeel is het starten van een 'sociale estafette'.

Op 18 april start Nobel de estafette in verzorgingshuis Het Gastenhuis, dat 20 bewoners telt. "We verzorgen daar een ontbijt voor 50 mensen. Bewoners, familie en vrijwilligers kunnen dan samen ontbijten in plaats van alleen."

Sander Nobel hoopt dat er elke maand een dergelijke activiteit is, ergens in de stad. "Wie gaat het stokje overnemen, zodat er ook in mei weer een activiteit is?", vraagt hij.

Chris van der Waard van Bakkerij van der Sterre bakt 10.000 koekjes met het logo van de campagne. Ze worden geserveerd in kerken, verzorgingshuizen, bij de gemeente en in de lunchroom van Van der Sterre zelf. "Een subtiele manier om met mensen in gesprek te komen", zo ziet Chris van der Waard het koekje.

"Bijna de helft van de Dordtenaren voelt zich eenzaam", stelt Wiebe van Horssen. Hij vertegenwoordigt de Dordtse kerken. De zeventig kerken in de stad zorgen voor ontmoetingen in de stad en voor gelegenheden waar op donderdag 18 april samen gekeken kan worden naar The Passion.

Bij de gemeente Dordrecht hebben zich vijftig initiatieven aangemeld die iets willen ondernemen tegen eenzaamheid. De gemeente heeft zelf een serie kaarten laten drukken, die kunnen worden verstuurd om contact te maken met mensen die eenzaam zijn. Op enkele kaarten kan een manier van contact worden aangekruist. De keuze is uit 'drink je koffie met me?', 'Ga je mee wandelen', 'Zullen we gaan winkelen' en 'Lezen we samen de krant?'

Alle zijn gebundeld op de website jebentnietalleen.nl . Daarop staan ook inspirerende verhalen en een activiteitenkalender.

"Het is een prachtige campagne, waarmee we hopelijk veel mensen bereiken die nu nog niet bereikt worden", zegt wethouder Peter Heijkoop. Het is de bedoeling dat de activiteiten tegen eenzaamheid na The Passion worden voortgezet.

Meer berichten