Eén van de weinige keren dat EBOH het moeilijk had tegen Tricht.
Eén van de weinige keren dat EBOH het moeilijk had tegen Tricht. (Foto: Don Fredo)

Zaterdagvoetbal: DFC is nu koploper; ook zeges Oranje Wit, EBOH en Dubbeldam

Dordrecht - Vier van de zes Dordtse zateragclubs pakten vanmiddag de volle buit. De belangrijkste triomf kwam op naam van derdeklasser DFC. Door een 3-0 zege op Klundert en doordat de concurrentie waaronder Wieldrecht (1-1 bij Kogelvangers) punten morste staan de roodwitten nu fier bovenaan. Tot de winnaars behoorden ook eersteklasser Oranje Wit (2-1 tegen WNC), tweedeklasser EBOH (3-1 tegen Tricht) en derdeklasser Dubbeldam (0-2 bij WHS). Vierdeklasser GSC ODS verloor nipt bij koploper BZC Zuiderpark (3-2).

Oranje Wit

Eersteklasser Oranje Wit steeg naar de zevende plek door een fraaie 2-1 thuiszege op WNC. De Dordtse ploeg staat nu met 28 punten uit 18 wedstrijden stevig in de veilige middenmoot.

Ron Akkerman doet verslag van de 2-1 zege. “We kregen in de eerste helft met het windje in de rug de beste kansen op de 1-0. Het lukte Christiaan Perrier echter tot twee maal toe niet om het net te vinden. Het was Müller die vlak voor de thee wel wist te scoren: 1-0 in de 43ste minuut. De scheids onderbrak kort voor rust de wedstrijd vanwege onweer. In de twee minuten die nog resteerden van de eerste helft wist WNC te scoren uit een corner: 1-1.”

Ron Akkerman vervolgt: “Na de kantwissel zagen we het spel op en neer golven zonder dat beide ploegen echt gevaarlijk werden. In de 77ste minuut was het Jay Brand die net naast schiet. Oranje Wit rook toen bloed en kreeg in de 82ste minuut loon naar werken. Christiaan Perrier scoort na een loepzuivere corner van Julian van Houselt met het hoofd de verdiende overwinning 2-1”

EBOH

Tweedeklasser EBOH herstelde zich knap van de onverwachte nederlaag van twee weken geleden thuis tegen laagvlieger Heukelum. Tegen een andere ploeg uit het rechter rijtje, Tricht, werd een 0-1 achterstand bij rust omgebogen in een verdiende 3-1 zege. Twee van de Dordtse goals kwamen van de vleugelverdediger Gianni Weststrate en Jay Tahloe. Een apart verslag van deze wedstrijd staat elders op deze site.

In de top van de tweede klas veranderde niet veel doordat zowel leider Nivo Sparta als runner-up Papenrecht won. Het debuterende EBOH staat keurig vijfde. Stand bovenaan: Nivo Sparta 17-38, Papendrecht 18-37, Roda Boys 17-33, Pelikaan 18-32, EBOH 18-30.

DFC

In de derde kas beleefde DFC een hoogtijdag. De Dordtse ploeg nam door een 3-0 thuiszege op Klundert de leiding over van Prinsenland dat vandaag niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel bij Smerdiek. Ook de derde kanshebber voor het kampioenschap morste punten: Wieldrecht moest in Wllemstad bij Kogelvangers genoegen nemen met een teleurstellend 1-1 gelijkspel.

Tegen Klundert raakte DFC pas na rust op stoom. Het resulteerde in treffers van Robin Ramesar, John van den Broek en Matthijs Jongeneel. Middenvelder Leroy Rubio vertelt: “In de eerste helft speelden we met wind mee, creëerden wel een aantal kansen maar die gingen er niet in.Klundert kreeg één grote kans maar door goed uitkomen van doelman Daniel Jansen schoot de spits naast. Na rust speelden we met wind tegen maar Klundert wist niet echt hoe het met de wind mee moest spelen. Na de 1-0 van Robin Ramesar werd de wedstrijd tijdelijk gestaakt vanwege onweer. Toen we weer op het veld stonden waren we constant de bovenliggende ploeg vooral op conditioneel gebied. De 1-0 en 2-0 vielen op perfecte momenten. Na de 2-0 voelde je ook in het veld dat het gespeeld was”.

Stand bovenaan: DFC 18-41, Prinsenland 18-40, Wieldrecht 18-36, Dubbeldam 18-28.

Wieldrecht

“Dat was voor de zoveelste keer balen. Koploper Prinsenland verspeelt punten, DFC wint”, vertolkte spits Mark van Agteren de gevoelens van teleurstelling bij derdeklasser Wieldrecht. De Dordtse ploeg kwam in Willemstad bij het matige Kogelvangers niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

“Het was erg winderig op een slecht veld, met een slechte scheidsrechter en slecht voetbal van beide kanten. Het was echt moeilijk spelen met de wind dwars over het veld. We kwamen voor rust achter uit een rebound na een counter: 1-0. Daarna zijn we gaan drukken, kregen wat kansjes maar niet échte kansen”, aldus Mark van Agteren.

“Na rust hebben we er een spits bijgezet, gingen met vier spitsen aan de slag. Was alles of niets. We drukten en drukten maar echte kansen wisten we niet te creëren. De gelijkmaker kwam van Daan Vegt die toesloeg nadat de keeper een bal had losgelaten: 1-1. En dan hoor je na afloop dat koploper Prinsenland punten heeft laten liggen en DFC door een zege de nieuwe koploper is. Dan is het bij ons voor de zoveelste keer balen…”

Dubbeldam

De derde Dordtse derdeklasser, Dubbeldam, leverde een knappe prestatie door in Zeeland WHS met 0-2 te verslaan. De ploeg die debuteert in de derde klas staat nu fraai vierde in het klassement.

Teambegeleider Ben de Deugd: “Thuis hadden we 3-3 gespeeld tegen WHS. Moesten steeds een achterstand wegwerken. De overwinning van vanmiddag was terecht,. We hadden steeds de overhand. Voor rust had WHS de wind mee maar profiteerde daar niet van. In de rust zei onze trainer Richard Smaal dat wij nu het windvoordeel hadden en dat wel moesten uitbuiten. En dat gebeurde al na enkele minuten door onze nieuwe man John Erkelman (0-1)”. Mahmod Zarrinphaker bepaalde kort daarna de eindstand op 0-2.

GSC ODS

Vierdeklasser GSC ODS redde het ondanks verdienstelijk verweer net niet bij koploper BZC Zuiderpark (3-2). Middenvelder Arie Pankras jr. doet verslag: “We gingen de wedstrijd in met niet zo'n brede selectie. We misten alle voorhoedespelers. Jelle Cové heeft er alles aan gedaan om hun plaatsen in te vullen als eenmansspits. Verder hadden we vier wissels die van de jeugd kwamen, en één speler stond eerder op de dag al in de basis van de jeugd. We probeerden zo compact mogelijk te spelen en hoopten op kansen.”

Arie vervolgt: “Er was veel strijd aan beide kanten. Met het stormachtige weer en harde windstoten was het ook moeilijk om goed te voetballen. De wedstrijd werd ook even gestaakt door het noodweer, maar werd na een korte pauze weer hervat. BZC had goede spelers, creëerde veel kansen en scoorde uiteindelijk ook de 1-0. Na de rust probeerde we te voetballen. Alleen werd helaas een verkeerde bal door het midden bij ons genadeloos afgestraft: 2-0. De kopjes begonnen te hangen bij sommige spelers. Na een harde bal op de lat scoorde een speler van BZC in de rebound de 3-0. BZC dacht dat de klus geklaard was en ging een beetje achteruit hangen. Waardoor wij een paar kansen kregen. Ook BZC was niet altijd even zuinig met de bal. Het speelde de bal door het midden en toen stond ik daar. Ik haalde in een keer uit. De bal ging om de keeper het doel in: 3-1. Wij bleven drukken, alleen te laat. Joey Gooshouwer schoot nog de 3-2 binnen in de 89ste minuut. Maar meer zat er niet in.”

*BZC Zuiderpark bleef zo riant koploper met 39 uit 17. GSC ODS staat nu zevende met 26 uit 16.

(Samenstelling overzicht Fred van Dongen)

Meer berichten