Roy Tuinde jongleert met vijf ballen vanwege zijn vijfde hattrick van dit seizoen.
Roy Tuinde jongleert met vijf ballen vanwege zijn vijfde hattrick van dit seizoen. (Foto: Don Fredo)

Koploper FC Dordt Am vloert rivaal met 7-1; vijfde hattrick van spits Roy Tuinder

Door Fred van Dongen

Dordrecht - Roy Tuinder (19) schreef deze zondagmiddag weer eens clubgeschiedenis. In de directe confrontatie met kampioensconcurrent Devo noteerde hij een hattrick waarmee hij een belangrijk aandeel kende in de eclatante zege van 7-1. Met die triomf versterkten de amateurs van FC Dordrecht hun koppositie in de vijfde klas van het zondagvoetbal.

Terwijl hij haastig een sigaretje opsteekt moet Roy even nadenken. “Mijn hoeveelste hattrick van dit seizoen?” Zijn assistent-trainer Patrick van Ditten is resoluter in het antwoord: “Dit was Roys vijfde hattrick. Hij staat nu op totaal 24 goals”.

Cijfers die een brede glimlach veroorzaken op het gezicht van de gevierde goalgetter. “En vandaag was ik ook goed voor twee assists”, voegt Roy er rap aan toe.

Het was niet alleen de middag van Roy Tuinder, maar van heel FC Dordrecht Amateurs. Een directe concurrent met grote cijfers probleemloos opzij schuiven riekt naar vernedering. Maar zo ver wil Roy niet gaan. Hij en zijn triomferende ploegmakkers keken vooraf toch best een beetje op tegen het duel van titelrivalen. “Bij de warming-up merkten we al dat de omstandigheden lastig zouden zijn. Een stormachtige wind dwars over het veld. Met een gevoel van ‘we zien wel’ begonnen we aan de wedstrijd.

Toen na een dik kwartier Roy Tuinder een cadeautje van de Devo-verdediging gretig uitpakte voor de 1-0 verdween alle schroom uit het Dordtse spel. Luttele minuten later leidde dat geloof in eigen kwaliteit tot de tweede treffer. Joey Besemer draaide met zijn rug richting vijandelijk doel op zo’n twintig meter om zijn as om meteen af te drukken voor de 2-0. Joey (20): “Ik dacht toen ik me omdraaide maar eens blind op doel te schieten. Ik zag de keeper op het verkeerde been staan en prikte de bal toen maar meteen in de benedenhoek. Anders had ik hem afgegeven aan een medespeler”.

Door Joeys instant-beslissing kreeg het vertrouwen aan Devo-zijde een enorme knauw. Nog voor rust stoomde FC Dordrecht Am door naar een voor de Brabantse ploeg dodelijke 4-0 voorsprong. Roy Tuinder tekende op aangeven van Silvano Domacassé voor de 3-0 waarna good-old Frank Barendregt op slag van rust de 4-0 binnentikte.

De riante voorsprong bood trainer Michael Witman kans in de pauze de verdienstelijk acterende Joey Besemer te vervangen. Joey zat er niet mee. “Tijdens het carnaval heb ik bij een ongelukje mijn neus gebroken. De trainer vond dat ik toch in de basis moest staan”, aldus Joey die geen moeite kende met zijn wissel.

In het tweede bedrijf raasde de Dordtse trein door, net als de storm over het veld. De ingevallen Ilhan Solak kopte fraai de 5-0 binnen, waarna Roy Tuinder weer het woord vroeg na geblunder in de Devo-afweer: 6-0.Waarmee de Dordtse honger allerminst bleek gestild. Silvano Domacassé kreeg het genoegen nummer zeven op het bord te zetten. “En dat vond ik eigenlijk onze mooiste goal”, oordeelde Roy Tuinder snel terugblikkend op alle treffers. Zijn oordeel kreeg bijval van ploegmakker Joey Besemer:”Als je ziet hoe die aanval werd opgezet, eigenlijk een Barcelona-doelpunt”.

In de slotfase gunde FC Dordt Am z’n vernederde tegenstander nog een troost-goal: 7-1. Maar tot gejubel in het Brabantse kamp leidde het begrijpelijk niet.

Volgende week ontmoet FC Dordt Am als koploper in Breda PCP, de ploeg met tot nu toe de minste verliespunten zoals blijkt uit de stand. Dat vereist andermaal concentratie. Gezien het Dordtse optreden op deze wat betreft het weer barre middag zal het daar ongetwijfeld niet aan ontbreken.

Stand bovenaan in de vijfde klas na vandaag: FC Dordt Am 16-37, DVVC en Devo 16-32, SSW 15-30, PCP 12-26.

Meer berichten