Annette van der Reest. (foto: pr)
Annette van der Reest. (foto: pr) (Foto: )

Orkest Phil Good viert 10-jarig jubileum

Dordrecht - Op zaterdag 6 april viert orkest Phil Good, onderdeel van het Dordrechts Philharmonisch Orkest, het 10-jarig bestaan met een feestelijk jubileumconcert in haar eigen Benevia muziekcentrum aan de Spirea.

Al vanaf de oprichting op 1 april 2009 is Annette van der Reest (54) als sopraan saxofonist, maar ook als coördinator, bij het orkest betrokken. Met veel plezier zorgt zij er voor dat alles in en om het orkest goed geregeld wordt en goed verloopt. Een hele klus want het gezellige dinsdagavond orkestje groeide uit tot een volwaardige harmonie met 70 muzikanten van allerlei niveau. "Iedereen is bij ons welkom", zegt zij. "Phil Good is opgericht om aan de behoefte te voldoen voor mensen die "gewoon" lekker muziek willen maken. Dat was het motto tien jaar geleden en dat is het nog steeds".

Oorspronkelijk ging men er van uit dat het een prima oplossing zou zijn voor de muzikanten uit het Groot Orkest van de vereniging die het wat rustiger aan wilden gaan doen. Enkele oudgedienden wilden niet meer elke week op het puntje van de stoel spelen maar op een meer ontspannen manier musiceren.

"Een gouden zet", zegt Annette. "Daardoor konden zij toch bij de Phil blijven en lekker muziek blijven maken".

Naast deze geroutineerde Philerianen kregen beginners of muzikanten in ruste tevens de kans om bij de groep aan te sluiten. Annette las de oproep van het Dordrechts Philharmonisch Orkest in de krant en besloot een kijkje te gaan nemen. Die avond in januari 2009 werd zij enthousiast en bij de officiële start op 1 april werd ze per direct door het bestuur aangesteld als coördinator en die taak vervult zij nog steeds met veel plezier.

"Vanaf die tijd is de dinsdagavond heilig", zegt ze. "Dat is mijn muziekavond en die ruil ik niet gauw voor iets anders in." Inmiddels heeft zij ook drie buurmannen gecharterd als barploeg voor de gezellige nazit na de repetities. "Een geweldig stel. Ze horen er helemaal bij al maken ze geen muziek. Ze zijn goud waard!".

Ook regelde zij een groepje vaste gastvrouwen die haar en het orkest assisteren bij alle concerten. "Zij ontvangen de gasten, de muzikanten, de bezoekers en assisteren bij de organisatie en de reserveringen. Ook zij zijn een belangrijk onderdeel van Phil Good."

Phil Good heeft sinds februari een nieuwe dirigent. Aan hem de taak om alle verschillende niveaus in het orkest samen te brengen.

"We streven naar een juiste balans. Het is belangrijk dat iedereen het naar de zin heeft en het niveau aan kan om lekker mee kunnen spelen", vervolgt Annette. "Al moet je daar ook thuis wel wat aan doen".

Haar eigen taak bestaat o.a. uit het verwelkomen van nieuwe leden. "Nieuwe mensen moeten zich bij ons thuis voelen". Ook staat Annette altijd klaar voor de leden van het orkest. "Ik bied een luisterend oor. Ze kunnen altijd bij mij terecht. Ik kan niet alles oplossen of aan ieders wensen voldoen maar ik doe er alles aan om het voor iedereen gezellig te houden. Het valt niet altijd mee om alle neuzen dezelfde richting uit te krijgen, maar iedereen moet zich "goed voelen". Daarom vind ik Phil Good zo'n geweldige naam voor het orkest".

Eigenlijk regelt ze alles: posters, kaarten, het programma, de informatie naar de leden, bardiensten, contacten met andere verenigingen, enz.

"Behalve de muziek", lacht ze "Dat is het "pakkie an" van de dirigent. Hij bepaalt welke muziek geschikt is voor ons orkest. Ons muziekteam draagt nieuwe muziek aan hem voor, maar hij bepaalt wat er wordt gespeeld en wat het orkest aan kan".

Sinds februari heeft Jos den Boer het dirigeerstokje overgenomen van Karel van Dee. "Het inspireert ons weer en het voelt weer als een nieuwe uitdaging", vindt Annette.

Phil Good heeft inmiddels naam en faam verworven in de Drechtsteden en ver daarbuiten. Regelmatig ontvangt het orkest uitnodigingen van andere orkesten.

"We zijn populair omdat we een fantastisch muziekcentrum hebben waar iedereen graag wil spelen, maar we maken daar zo veel mogelijk uitwisselingconcerten van zodat wij ook eens ergens anders naar het muzikale behangetje kunnen kijken", zegt ze.

In de afgelopen tien jaar bezochten de Phil Goodies dan ook diverse andere orkesten in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Frankrijk waren zij welkom.

Het jubileumconcert op 6 april omvat dan ook een rondreis door tien jaar muziek maken. "We hebben de mooiste muziek uitgezocht van de afgelopen jaren. Een feest om te spelen en om naar te luisteren. Het repertoire van Phil Good bestaat altijd uit aantrekkelijke muziek voor onszelf, maar zeker ook voor ons publiek!", benadrukt Annette. "Mijn grootste wens is dat de concertzaal in het Benevia muziekcentrum op 6 april bomvol zit en iedereen het naar de zin heeft".

Kaarten à 7,50 (Vrienden van de Phil 4,50) voor het Jubileumconcert van Phil Good in Benevia Muziekcentrum, Spirea 7 op zaterdag 6 april zijn te bestellen via gasten@dpho.nl of aan de zaal.

Meer berichten